Hyppää sisältöön
Sininen ilmakuva kaupungista ja Kajaanin kaupungin tunnus
Kajaanin kaupunki

Kaupunki on päivittänyt talouden sopeuttamissuunnitelman 2023-2026

Kajaanin kaupunki on päivittänyt talouden sopeuttamissuunnitelman vuosille 2023-2026.

Sopeuttamisohjelmaa vahvistetaan kaupungin ja liikelaitosten osalta yhteensä 3,49 milj. euroa. Toimintatuottoja vahvistetaan 0,9 milj. euroa ja toimintakuluista karsitaan 2,6 milj. euroa. Sopeuttamistoimia toteutetaan 1.8.2024 alkaen ja toimien toteutus kohdentuu pääosin vuosille 2025 ja 2026.

Viranhaltijoiden valmisteleman pohjaesityksen jälkeen sopeuttamisohjelmaan tehtiin seuraavat muutokset kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsittelyssä:

  • Valtuuston koon pienentäminen poistettiin listalta.
  • Otanmäen maauimalan sulkemisen päätös tarkastellaan syksyllä. Tavoitteena on kävijämäärän kolminkertaistuminen.
  • Ympäristöteknisen toimialan tehtävien vähentämisen ja palvelulaadusta tinkimisen euromäärä tarkistettiin ja säästösummaa kasvatettiin hieman.
  • Varhaiskasvatuksen lastenhoitajille ja avustajille maksettavasta vaaterahasta luopuminen poistettiin listalta.
  • Vuolijoen koulun lakkauttaminen poistettiin listalta. Mikäli oppilasmäärä jää kahtena peräkkäisenä vuotena lukuvuoden alussa alle 35:een, se johtaa kouluverkkomuutoksiin Vuolijoen ja Otanmäen alueella.
  • Pääkirjaston ja lähikirjastojen ilta-aukiolojen pienennys poistettiin listalta.
  • Kainuun Museon ja taidemuseon pääsymaksujen palauttaminen poistettiin listalta.
  • Kaupunginhallituksessa esitetty menolisäys tutkatyöpari-toimintaan poistettiin valtuustossa listalta.

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämiseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut käytiin työnantajan ja ammattijärjestöjen edustajien kanssa 11.3.-24.4.2024 välisenä aikana. Sopeuttamissuunnitelmassa on määritelty kaupungin henkilöstöön vuosille 2024–2026 yhteensä 23,5 HTV:n vähentämistarve. Tämä henkilöstövähennys voidaan tehdä hallitusti suhteessa toimintojen kehittämiseen ja palvelutuotannon pienentämiseen. Myös henkilöstön tehtäväkuviin ja työntekopaikkoihin voi tulla muutoksia.

Sopeuttamissuunnitelman päivittämiseen liittyvä kuulemis- ja osallistamiskierros järjestettiin 29.4.-16.5 välisenä aikana. Lisäksi kaupungin vaikuttamistoimielimiltä ja Vuolijoen aluelautakunnalta pyydettiin lausunnot päivitetystä sopeuttamissuunnitelmasta.

Kaupunginhallitus teki kuulemis- ja osallistamiskierroksen pohjalta lopullisen esityksen kaupunginvaltuustolle 11.6.2024 pidettyyn valtuuston kokoukseen.

Tutustu sopeuttamistoimenpiteisiin (PDF)