Hyppää sisältöön
Ihmiset tanssivat piirissä
Kuva Ia Samoil

Kajaanista kolme uutta ohjelmakokonaisuutta mukaan Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuriohjelmaa 39 kunnan alueella tekevät sadat toimijat Oulusta, Suomesta ja Euroopasta. Laaja-alaista ohjelmaa täydentämään on nyt valittu avoimen haun kautta uusia, monipuolisia projekteja.

Oulu 2026 toteutti viime syksynä avoimen kumppanihaun, jolla haettiin kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan mukaan laajoja, pidemmän valmistelu- ja toteutusajan vaativia projekteja.  Projektiehdotuksia tuli haussa lähes 300, joista noin 90 prosenttia ehdotuksista tuli Suomesta, ja niistä 65 prosenttia Oulu2026-alueelta. Kajaanista mukaan pääsi kolme uutta projektia, ja yhteensä ehdotuksista mukaan on valittu 62 projektia. Oulu2026 osarahoittaa valittuja projekteja. Seuraavaksi kumppaneiden kanssa edetään sopimus- ja tuotantovaiheisiin.

Kajaani täydentää ohjelmakokonaisuutta ekologisen jälleenrakentamisen teemoilla ja kiertävällä Tervan tie -esityksellä, luontoa ennallistavalla Ärjän taidefestivaalilla, Oulujärven höyrylaivateatterilla sekä yllättävällä tanssitaiteella

Kajaanin kaupunginteatterin, Kulttuuriosuuskunta G-voima/Vaara-kollektiivin sekä Routa Companyn hankkeet pääsivät uusina kulttuuri-ilmastonmuutosta edistävinä kokonaisuuksina mukaan Oulu 2026 -ohjelmaan. Tiedot kaikista valituista projekteista löytyvät  Oulu2026-verkkosivulta.

”Hankkeemme puitteissa syntyy sekä uutta kihisevää ajattelua esittävän taiteen, alueellisuuden ja ekologisuuden yhdistämisestä että Tervan tie -esitys, joka taittaa matkaa itärajalta aina Perämeren äärelle asti. Ennen Kainuun vientituote oli terva, nyt se olkoon taide osana rakennemuutostamme kohti kestävämpää yhteiskuntaa”, kuvailee Kajaanin kaupunginteatterin hanketta teatterinjohtaja Anni Mikkelsson.

”On hieno asia, että luonnon ja kulttuurin yhdistäminen on yksi Oulu 2026 -vuoden pääteemoista. Siksipä onkin mainiota, että kulttuuri lähtee ulapalle ja Oulujärvestä tulee kulttuurin juhlavuoden maisemaa”, iloitsee Vaara-kollektiivin tuottaja Veikko Leinonen.

”Kajaani on tanssin kaupunkina eloisa, runsas ja monipuolinen. On upeaa päästä yhdistämään Villit-hankkeessa eri toimijoiden voimat ja nostaa tanssi monimuotoisuudessaan kirkkaaseen valokeilaan. Hankkeessa tanssin ja liikkeen riemu levittäytyy julkiseen tilaan kaikkien saataville ja avaa mahdollisuuden nähdä tuttu elinympäristö uusin silmin. Tarkoitus on juhlia ja riemuita yhdessä villisti kaupunkitilaan heittäytyen”, kertoo Routa Companyn toiminnanjohtaja Miia Kauppinen.

Kajaanista mukaan valittiin seuraavat hankkeet:

  • Taidetta ei tervaa! -hanke luo nuorille teatterintekijöille tilaa ajatella itseään kasvukeskusten ulkopuolella toimivina taiteilijoina osana käynnissä olevaa rakennemuutosta kohti kestävämpää yhteiskuntaa. Projektissa tutkitaan esittävän taiteen tekemistä ekologisena jälleenrakentajana sekä toteutetaan Oulu2026-alueella kiertävä Tervan tie -esitys. (Taidetta ei tervaa! Alueellinen esittävä taide ekologisena jälleenrakentajana: Kajaanin kaupunginteatteri)
  • Kainuun upealle Ärjänsaarelle suunnitellaan taidefestivaali, joka on ekologisine lähestymistapoineen ehdotus toisenlaiseksi festivaaliksi, retkeileväksi ja luontoa ennallistavaksi tapahtumaksi. (Oulujärvi esittävän taiteen näyttämönä: Ärjän taidefestivaali ja Oulujärven höyrylaivateatteri: Kulttuuriosuuskunta G-voima / Vaara-kollektiivi, Kajaani)
  • Tanssitaide tulee lähemmäksi ihmisten arkea ja yllättää Kajaanissa, kun tanssitekojen ja -teosten sarja tuo yhteen tanssintekijät ja tanssilajit ympäri kaupunkia ympäri vuoden. (Villit – Kajaani tanssin kaupunkina: Routa – Kajaanin tanssin edistämisyhdistys ry)

Koko kulttuuriohjelma julkaistaan vuonna 2025

Nyt valittujen projektien lisäksi Oulu2026-kulttuuriohjelmaan kuuluu noin 50 kulttuuripääkaupunkivuoden hakuvaiheesta saakka mukana ollutta projektia, ja ohjelma laajenee entisestään vuosina 2024–2025 toteutettavan haun myötä.

Koko ohjelma julkistetaan vuonna 2025.

”Kajaanista on nyt monipuolinen kokonaisuus mukana Oulu2026 ohjelmassa. Lisäksi olemme mukana juuri käynnistyneessä Yhdenvertainen Oulu -hankkeessa, jonka tavoitteena on moninaisuuden edistäminen ja vähemmistöryhmien osallisuuden vahvistaminen Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla”, kertoo kaupungin sivistysjohtaja Mari Lyyra, joka edustaa Kajaania Oulu 2026 -valtuuskunnassa.

 

Lisätietoa:

Anni Mikkelsson, teatterinjohtaja, Kajaanin kaupunginteatteri p. 040 352 8003

Veikko Leinonen, tuottaja, Vaara-kollektiivi p. 050 570 6577

Miia Kauppinen, toiminnanjohtaja, Routa Company p. 044 055 6977

Mari Lyyra, sivistysjohtaja, Kajaanin kaupunki p. 044 710 0235