Hyppää sisältöön
Kajaanin rautatieasema ilmakuva
DCIM100MEDIADJI_0175.JPG

Kajaanissa poistetaan riskipuita radan varresta

Väylävirasto poistaa rautatien varresta puustoa Kajaanin rata-alueella. Riskipuita kaadetaan luontoarvot huomioiden myös Kajaanin keskustasta helmikuun loppuun mennessä. Riskipuu tarkoittaa puuta, joka kaatuessaan ulottuisi radalle.

Väylävirasto poistaa rautatien varresta puustoa Kajaanin rata-alueella. Riskipuita kaadetaan luontoarvot huomioiden myös Kajaanin keskustasta helmikuun loppuun mennessä. Riskipuu tarkoittaa puuta, joka kaatuessaan ulottuisi radalle.

Rautateiden suoja-alueiden puuston hoitaminen ja riskipuiden kaataminen parantaa merkittävästi junaliikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta. Puustoa on jo poistettu talven aikana Kajaanin ympäristössä linjaosuuksilta, ja kaupungin keskustan alueella riskipuut poistetaan helmikuun loppuun mennessä.

”Koko keskustan alueelta poistetaan luontoarvot huomioiden yksittäisiä riskipuita junaturvallisuuden parantamiseksi. Keskusta ja Vimpelinlammen virkistysalue on katselmoitu ELY-keskuksen ja Kajaanin kaupungin kanssa varmistaaksemme mahdollisimman vähäiset ympäristö- ja maisemavaikutukset”, kertoo radan kunnossapidon aluepäällikkö Teemu Poussu Väylävirastosta.

Puustoa poistetaan tarvittavin osin myös yksityisten maanomistajien alueilta. Asiasta on oltu yhteydessä maanomistajiin, joita poistot koskevat. Maanomistajat saavat kaadetuista puista korvauksen.

Työt voivat haitata liikkumista

Poistotyöt voivat ajoittain haitata liikkumista esimerkiksi Vimpelinlammen alueella. Urakoitsija vastaa tarvittavista liikennejärjestelyistä.

”Pahoittelemme työstä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. Toivomme, että urakoitsijalle annetaan puuston poistoon työrauha eikä työkoneita tai henkilöstöä lähestytä turhaan. Muistutamme myös, että asiaton oleskelu rautatiealueella on joka tapauksessa kielletty”, Poussu sanoo.

Radan suoja-alue ulottuu 30 metrin päähän lähimmästä kiskosta. Riskipuu tarkoittaa puuta, joka kaatuessaan ulottuu radalle tai sen rakenteisiin. Radan rakenteiden vaurioitumisesta ja liikennehäiriöistä aiheutuu yhteiskunnalle suuret vuosittaiset kustannukset. Puustoa poistetaan rataverkolta ympäri vuoden, keskimäärin noin 100–200 kilometrin pituudelta vuodessa.

Lisätietoja:
radan kunnossapidon aluepäällikkö (oto) Teemu Poussu, Väylävirasto
p. 029 534 3974
etunimi.sukunimi@vayla.fi

hortonomi Hanna Pasula, Kajaanin kaupunki
p. 08 61551
etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Linkki verkkosivustolle, josta löytyy lisätietoa radan suoja-alueen riskipuiden poistamisesta

Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Huolehdimme liikenteen palvelutasosta ja osallistumme liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen. Näin edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.