Hyppää sisältöön
Kajaanin kaupungin ilmakuva

Kajaanin Vesi: Vesihuollon ohjeita sähkökatkoksiin

Kajaanin Vesi päivittää ohjetta tarpeen mukaan.
Linkki Kajaanin Vesi -liikelaitoksen verkkosivustolle, josta löytyy ohjeen viimeisin päivitetty versio 

Sähkökatkosten aikana hanavettä on turvallista juoda

Sähkökatkokset eivät vaikuta veden laatuun ja sitä on turvallista juoda sähkökatkosten aikana. Mikäli veden väri tai haju poikkeaa tavallisesta, on parempi ettei vettä käytetä.

Vesitornien ja varavoimakaluston ansiosta vedenjakelu toimii yleensä lähes normaalisti kiertävien 2 tunnin sähkökatkojen aikana, joskin Kajaanin asemakaava-alueillakin voi painetaso vaihdella ja haja-asutusalueilla voi esiintyä lisäksi vedenjakeluhäiriöitä. Pidemmissä ja yllättävissä sähkökatkoksissa vedenjakelussa voi esiintyä häiriöitä laajemminkin.

Suihkun ja WC:n käyttöä on syytä välttää sähkökatkon aikana

Jos sähköt katkeavat, toimi näin:

  • Vältä veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä.
  • Vältä WC:n huuhtelua ja älä laske vettä turhaan viemäriin. Voit käyttää esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan vettä.
  • Jos kiinteistössä on oma kiinteistökohtainen jätevesipumppaamo, vältä veden johtamista viemäriin kiinteistön viemäritulvan välttämiseksi
  • Suojaa vesikalusteet, vesijohdot ja vesimittari jäätymiseltä.
  • Sähkökatkokset aiheuttavat ongelmia jätevesipumppaamoissa. Kajaanin Vedellä on noin 50 jätevesipumppaamoa. Kaikkia jätevesipumppaamoja ei voida tyhjentää eikä kaikkiin riitä varavoimaa. Veden käyttö on hyvä minimoida, jotta viemäriverkoston kapasiteetti ei ylity ja johda jätevesipumppaamoiden ylivuotoihin vesistöön tai jopa viemäreiden tulvimiseen kiinteistöihin.

Varaudu veden häiriötilanteisiin etukäteen

Kaikkien vedenkäyttäjien on hyvä varautua vesihuollon häiriötilanteisiin etukäteen.

  • Varaa kotiisi puhdas vesiastia esim. kannellinen ämpäri vedenhakua ja säilytystä varten.
  • Varaa puhdasta juomavettä muutaman päivän veden tarpeeseen, 6–10 litraa jokaiselle henkilölle.
  • Tarkista kiinteistössä mahdollisesti olevien viemäreiden tulvimisen estolaitteiden toimivuus. Kehotus koskee erityisesti kellarillisia kiinteistöjä, joissa viemäritulvat ovat todennäköisempiä.

Rekisteröidy häiriötiedotteen saajaksi

  • Kajaanin Vedellä on käytössä häiriötekstiviestipalvelu, jonka kautta lähetämme tarvittaessa tekstiviestit osoitteen perusteella alueelle rekisteröityihin puhelinnumeroihin. Emme lähetä tekstiviestejä suunnitelluista kaksi tuntia kestävistä kiertävistä sähkökatkoista. Palvelun käyttäjäksi kannattaa rekisteröityä, mikäli käytössä on salainen puhelinnumero tai työpuhelin, joka on rekisteröity työpaikan osoitteeseen.
Lue lisää tai rekisteröi tietosi häiriötekstiviestipalveluun