Hyppää sisältöön
Sininen ilmakuva kaupungista ja Kajaanin kaupungin tunnus
Kajaanin kaupunki

Kajaanin varhaiskasvatus toimittanut AVIiin selvityksen koskien turvavaljaiden käyttöä varhaiskasvatuksessa

Kajaanin varhaiskasvatuksen selvitys liittyen Pohjois-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön on saatu valmiiksi. Lausunto on lähetetty aluehallintovirastolle perjantaina 2.12.2022. Selvitystyön yhteydessä kaikissa Kajaanin varhaiskasvatuksen yksiköissä selvitettiin turvavaljaiden käyttöä.

Selvityksen perusteella turvavaljaita käytetään varhaiskasvatuksessa joissakin kunnallisissa ja yksityisissä toimintayksiköissä turvallisuuden varmistamiseksi. Turvavaljaiden käyttö perustuu aina yksilölliseen harkintaan. Missään yksikössä turvavaljaita ei käytetä liikkumisen vapauden rajoittamiseksi tai henkilöstöpulan takia, vaan pienten lasten turvallisuuden takaamiseksi. Selvityksen perusteella turvavaljaita käytetään yleisimmin lasten turvallisuuden varmistamiseksi lastenrattaissa tai vaunuissa sekä erilaisissa tuoleissa putoamisen ehkäisemiseksi.

Selvityksen kohteena olevan päiväkodin huoltajille on myös tehty kysely turvavaljaiden käytöstä ja sen perusteella kaikki huoltajat ovat olleet tietoisia turvavaljaiden käyttämisestä. Kaikkien niiden lasten kohdalla, joita turvavaljaiden käyttäminen on päiväkodissa koskenut, asia on myös kirjattu lapsen henkilökohtaiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan, joka laaditaan yhdessä huoltajien kanssa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston vastauksen jälkeen Kajaanin varhaiskasvatus tiedottaa ja tarvittaessa ohjaa varhaiskasvatusyksikköjä käytännöissä.