Hyppää sisältöön

Kajaanin Runoviikko valtaa festarilavan kesällä 2024 – Suven runoilijaksi Tomi Kontio

Kajaanin Runoviikko tekee uuden aluevaltauksen kesällä 2024, kun osa tapahtuman ohjelmasta viedään festarilavalle. Runoviikko toteuttaa perjantaina 5.7.2024 yhteistyössä Kajaani Fest Live -tapahtuman kanssa festaripäivän Kajaanin Liikuntapuistossa. Runoviikon Suven runoilija on tänä vuonna Tomi Kontio.

Runoviikon festaripäivän teemana on laululyriikka sanataiteena. Tavoitteena on tuoda esille suomalaista laululyriikkaa isona kattauksena, jossa on esillä eri sukupolvien laululyriikan tekijöitä. Lavalle nousee tekijöitä eri musiikkigenreistä. Tuoreimpana nimenä nähdään Bämä, joka on feministinen, pop-, rap- ja klubimusiikkia yhdistelevä kollektiivi. Bämä esiintyy kesällä 2024 myös muun muassa Ruisrockissa.

Muita nimiä ovat aikaisempina vuosina Runoviikko Rock -klubi-illoissa esiintyneet Arppa, Litku Klemetti ja Maustetytöt. Pitkän linjan tekijöistä mukana on Miljoonasade, jonka keulakuva Heikki Salo on tehnyt tekstejä lukuisille artisteille sekä kirjoittanut näytelmiä, televisio- ja radio-ohjelmia ja kirjoja. Runoviikon festaripäivään on myynnissä päivälippuja, mutta päivän ohjelma sisältyy myös Kajaani Fest Liven kahden päivän lippuun.

Runoviikon Suven runoilija 2024 Tomi Kontio (s. 1966 Helsingissä) on ikäpolvensa arvostetuimpia ja kiitetyimpiä runoilijoita. Hänen kahdeksas runokokoelmansa Tunturin luokse, rakkaan (2023) merkitsee hänen 30-vuotista taiteilijauraansa. Kontio on julkaissut myös lastenkirjoja. Kontion ensimmäinen lastenkirja Keväällä isä sai siivet (Tammi) voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2000.

– Suven runoilijan valintaprosessi on vaikea, mutta se on positiivinen asia: Suomessa on yksinkertaisesti niin paljon hyviä runoilijoita. Tomi Kontion runous puhuttelee syvällä tunteen tasolla. Erityisesti hänen isän ja pojan, vanhemman ja lapsen suhdetta kuvaavat runonsa koskettavat, taiteellinen johtaja Kati Outinen kertoo.

TEOS: Tomi Kontio, 2021.

Yhteistyö Rauniokaupunki ry:n kanssa jatkuu entiseen tapaan. Rauniokaupunki ry on järjestänyt jo useina vuosina Rock House Kulmassa Runoviikko Rock -iltaklubeja. Klubeista puhutaan yleisesti Kujan jatkoina ja illat keräävätkin mukavasti Runoviikon kävijöitä ja artisteja vapaamuotoiseen illanviettoon. Klubeja järjestetään keskiviikosta lauantaihin. Klubien artistit julkaistaan kevään aikana.

Kajaanin Runoviikko 2024 -tapahtumasta ei julkaista erillistä ennakko-ohjelmaa. Koko ohjelma julkaistaan huhtikuun alussa, jolloin avautuu myös tapahtuman lipunmyynti.

Festaripäivän 5.7. liput tulevat myyntiin 12.1. alkaen. Normaalilippua edullisempi Early Bird -hintainen lippu on myynnissä 21.1. asti. Lippuja myy Kajaani Info ja lippu.fi -verkkokauppa ja myyntipisteet.