Hyppää sisältöön

Kajaanin lyseo – arvorakennuksen uusi kukoistus nähtävillä 3D-esittelyvideona

Kajaanin lyseon vuonna 1925 valmistuneella rakennuksella on pitkä historia. Uusklassisen päärakennuksen suunnittelija oli yliarkkitehti Selim Wilhelm Savonius (1885-1965). Nyt jo puretun lisärakennuksen vuodelta 1968 suunnitteli kajaanilainen arkkitehti Osmo Sillman toimiessaan Kajaanin kaupungin arkkitehtinä. Sillman oli myös Kajaanin lyseon entinen oppilas.

Kajaanin lyseon rakennusurakka alkoi marraskuussa 2018 ja se valmistui heinäkuussa 2020. Peruskorjattu päärakennus ja järjestyksessään toinen lisärakennus otettiin opetuskäyttöön elokuussa 2020.  Rakennushankkeen pääsuunnittelija on kajaanilainen arkkitehti Mikael Sillman (Osmo Sillmanin poika). Käytännön suunnittelutyöstä vastasi myös Ilkka Mankinen Sillman Arkkitehtitoimisto Oy:stä. Molemmat ovat entisiä Kajaanin lyseon oppilaita. Pääurakoitsijana toimi kuopiolainen Rakennusliike Kuoma Oy. Kohteen laajuus on yhteensä noin 9750 m2.

Uudistettu arvorakennus tarjoaa käyttäjilleen nykyaikaiset, turvalliset ja terveet työskentelytilat. Koulun suunnittelussa osallistettiin monipuolisesti kaikkia käyttäjäryhmiä. Kajaanin lyseo on lukuvuonna 2020-2021 yli 530 oppilaan 7.-9. luokkien yläkoulu, jossa työskentelee 50 opettajaa ja kymmenen muuta henkilökunnan jäsentä. Kajaanin lyseo on LUMA-koulu, jossa toimii pääsykokeilla valittavat matematiikkaluokat. Koululla toimii kaksi joustavan perusopetuksen ryhmää ja aikuisten perusopetuksen ryhmä. Ensimmäisen käyttövuoden jälkeen voidaan todeta, että perinteikästä rakennusta kunnioittaneen peruskorjauksen lopputulos on onnistunut. Valoisissa ja raikkaissa tiloissa on hyvä oppia ja tehdä töitä.

Tutustumiskierros suoraan kotisohvalta

Kajaanin lyseosta on tehty 3D-esittelyvideo, mikä mahdollistaa peruskorjattuun rakennukseen tutustumisen koronaturvallisesti kotisohvalta. Video palvelee oppilaita, oppilaiden kotiväkeä ja entisiä sekä tulevia lyseolaisia, jotka kaikki pääsevät tutustumaan uusittuihin tiloihin. Varsinaista avointen ovien päivää peruskorjattuun lyseoon ei tällä hetkellä ole suunniteltu järjestettäväksi.

Kajaanin lyseon 3D -esittelyvideo on katsottavissa osoitteessa www.kajaani.fi/lyseo

Katso Kajaanin lyseon 3D-esittelyvideo

Lisätiedot