Hyppää sisältöön
Kajaanin 370 juhlavuosi

Kajaanin kaupunki täyttää tänä vuonna komeat 370 vuotta – juhlitaan kaupunkiamme eri tavoin

Kreivi Pietari Brahe perusti Kajaanin kaupungin 6. maaliskuuta 1651 vapaaherrakuntansa keskukseksi. Ollessaan kolmatta kertaa Kajaanin seudulla 370 vuotta sitten Pietari Brahe allekirjoitti Ämmäkosken partaalla Kajaanin kaupungin perustamisasiakirjan. Vuosisatojen ajan olemme kaupunkiamme rakentaneet ja vaalineet.

Kajaanin kaupungin 370 vuotissyntymäpäivän tervehdyspuhe videoidaan

Kajaanin kaupunki juhlistaa 370 vuotissyntymäpäivää lauantaina 6.3.2021 kaupunginjohtaja Jari Tolosen tervehdyspuheella Kajaanin Raatihuoneelta. Tervehdyspuhe toteutetaan videoituna. Videota voi seurata 6.3.2021 klo 12 alkaen Kajaanin kaupungin facebookissa www.facebook.com/kajaaninkaupunki ja YouTube -kanavalla. Tervehdyspuhe on luettavissa Kajaanin kaupungin verkkosivuilla www.kajaani.fi. Koronavirusepidemian vuoksi kaupunki ei järjestä syntymäpäivätapahtumaa.

Kuvia, tarinoita ja tekoja kootaan verkkosivustolle www.kajaani.fi/kajaani370

Toivomme kuntalaisten nostavan esille some julkaisuissaan 370 juhlavuoden aihetunnisteen #kajaani370. Verkkosivustolle www.kajaani.fi/kajaani370 kootaan tarinoita, kuvia ja tekoja kaupungin kehityksestä 370 vuoden ajalta. Verkkosivusto julkaistaan Kajaanin kaupungin 370-vuotissyntymäpäivänä 6.3.2021 klo 12.00.

Vaatimattomasta 400 asukkaan kaupungista – Luontokaupunki Kajaani – kasvun kärjessä 2020-luvulla

Kajaanin väkiluku oli 1650-luvulla vain 400 asukasta, ja taloja kaupungissa oli joitain kymmeniä.
Pietari Brahe kohdisti Kajaanin vapaaherrakunnan kehittämiseen erityistä huomiota ja hän suunnitteli yhtenäisen hallinnon ja keskuksen, joksi hän valitsi Kajaanin linnan, joka tuohon aikaan näytteli merkittävää osaa maamme koillisosien puolustamisessa. Kajaanissa on maailman pohjoisin kivilinna (linnanrauniot).  Tämän lisäksi Pietari halusi perustaa linnan kupeelle myös vilkkaan kauppakaupungin. Kajaanin linnan kupeella nuokkuva kyläpahanen oli Brahen mielestä sovelias kaupungiksi sen vuoksi, että sillä oli linna turvanaan ja seudun halki kulki vanhastaan kauppareitti ja kulkuväylä Pohjanmaalle. Rauniolinnan kupeessa sijaitsee myös maailman ainoa toimiva tervakanava. Tervakanavaan voi tutustua kesäisin soutunäytöksiä seuraamalla.

Tänä päivänä Kajaanissa on vahvaa kansainvälistä osaamista ja kulttuurillamme on perinteikäs historia. Kajaanissa on noin 37 000 asukasta. Kajaanin kaupunki luotsaa tulevaisuuteen neljällä kasvuteemalla: Hyvää elämää älykkäässä kaupungissa, resurssiviisautta luontokaupungissa, tulevaisuus on nuorissa ja osaajista elinvoimaa.

Kajaanin kaupunki on ottanut käyttöönsä juhlavuoden kunniaksi #kajaani370 logon.

Lisätietoja kaupunginjohtaja Jari Tolonen, p. 044 7100 303.