Hyppää sisältöön
Sininen ilmakuva kaupungista ja Kajaanin kaupungin tunnus
Kajaanin kaupunki

Kajaanin kaupunki osallistuu valtakunnalliselle Ikiliikkuja-viikolle 13.3.-19.3.

Kajaanin kaupunki osallistuu valtakunnalliseen Ikäinstituutin koordinoimaan Ikiliikkuja-viikkoon, jota vietetään tänä vuonna 13.3.–19.3. Ikäinstituutin mukaan Ikiliikkuja-viikon pääviesti on, että vähäinenkin liikkuminen kohentaa elämänlaatua ja jokaisen on mahdollista löytää itselleen sopiva tapa liikkua. Ikiliikkujaviikolla Kajaanissa järjestetään matalan kynnyksen maksutonta liikunnallista toimintaa yli 65-vuotiaille. Viikon aikana on tiedossa luentoa liikkumisesta ja sen vaikutuksista, tuolijoogaa, kuntosalitempaus sekä ulkojumppa.

Liikunnalla on terveyshyötyjä kaiken ikäisille, mutta ikävä kyllä liikkumisen määrä vähenee tasaisesti iän myötä. Valtakunnallisesti noin joka kolmas ikäihminen liikkuu liikkumissuositusten mukaan ja terveytensä kannalta riittävästi. Ikäihmisille suositellaan kestävyystyyppistä liikuntaa reippaasti 2 tuntia 30 minuuttia tai rasittavasti 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta tulisi harjoitella vähintään kaksi kertaa viikossa. Lisäksi liikkumissuosituksiin on noussut viime vuosina myös paikallaanolon tauottaminen ja kevyt liikuskelu.

”Liikkumissuosituksissa korostetaan ikäihmisten kohdalla kevyttä liikuskelua, liikkumisen monipuolisuutta ja lihasvoiman sekä tasapainon harjoittelua. Yhä enemmän korostetaan sitä, että terveyshyötyjä tulee jo ihan pienelläkin liikkeellä ja paikallaanolon tauottamisella. Aina ei tarvitse lähteä erikseen liikkumaan, vaan liikettä saa lisättyä arkeen ihan tavallisten askareiden yhteyteen”, toteaa Kajaanin kaupungin liikuntakoordinaattori Anni Vartila.

Esimerkiksi piha- ja lumityöt, kaupassa käynti kävellen tai pyörällä, marja- ja sienimetsässä käynti tai sukkien pukeminen jalkaan seisten ovat tilanteita, joissa tulee liikettä ja voiman tai tasapainon harjoittelua ihan huomaamatta.

Lihasvoiman ja tasapainon harjoittelu on ikäihmisille tärkeää toimintakyvyn ylläpitämisen ja kehittämisen sekä kaatumisten ehkäisyn näkökulmasta. Kuntosaliharjoittelu on erinomainen liikuntamuoto ikäihmisille, mutta kuntosali saattaa olla ympäristönä vieras, minkä takia sinne lähteminen saattaa tuntua vaikealta. Ikiliikkuja-viikolla, torstaina 16.3., paikalliset kuntosalit avaavat oviaan ikäihmisille ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua kuntosaleihin ja kuntosaliharjoitteluun opastetusti.

”Toive tällaiseen kuntosalitapahtumaan nousi kohderyhmältä itseltään ja paikalliset yrittäjät lähtivät hyvin tempaukseen mukaan. Mukana olevilla saleilla on tapahtuman aikana henkilökuntaa opastamassa alkuun. Jos kuntosalilla käyminen kiinnostaa yhtään niin nyt ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan” sanoo Vartila.

Ikiliikkujaviikon ohjelma

Tiistai 14.3. klo 10.00–11.00 Luento: Ikäihmisen liikkumisen hyödyt (maksuton). Matias Ronkainen, Kainuun Liikunta

Paikka: Kaupungintalo, valtuustosali

 

Tiistai 14.3. klo 13.00–13.45 Tuolijooga (maksuton), Kaukametsän opisto

Paikka: Musiikkiopisto, Leihu-sali

 

Torstai 16.3. Kuntosalitempaus: tutustu Kajaanin kuntosaleihin ja kuntosaliharjoitteluun opastetusti

Liikku Kajaani, Kasarminkatu 2, klo 10.00–12.00 (maksuton)

Balance kuntokeskus, Veturitie 1, klo 13.00–15.00 (maksuton)

Treenimaailma SIXQ, Koskikatu 1, klo 13.00–15.00 (maksuton)

 

Perjantai 17.3. klo 10.00 alkaen ulkojumppa n. 30 min (maksuton). Jumpan jälkeen tarjolla kahvia ja lämmintä mehua Limppusaaressa. Limppusaaressa myös makkaranpaistomahdollisuus, omat makkarat mukaan.

Paikka: Kaukaveden alueella, kokoontuminen Kaukaveden pääovilla

Lisätietoja

Aihealueet