Hyppää sisältöön

Kajaanin kaupunki järjestää lupiinien torjuntatalkoot

Kajaanin kaupunki järjestää lupiinien torjuntatalkoot ajalla 27.6.–30.9.2022. Kaupunki jakaa jätesäkkejä talkoolaisille. Niitä voi hakea Kajaanin kaupungin Infosta (Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani), Otanmäen maauimalasta (Rullaajantie 4, 88200 Kajaani) ja Vuolijoen Salesta (Nissiläntie 2) henkilökunnan paikalla oloaikana.

Lupiinit kerätään jätesäkkeihin. Tehokkain tapa lupiinien keräämiseen ja uudelleen kasvamisen ehkäisyyn, on poistaa lupiinit maasta juurineen kukintavaiheessa, ennen kuin ne ehtivät pudottaa siemenet maahan. Juuripaakun nostaminen maasta tapahtuu helposti lapion avulla.

Säkkeihin kerätään vain lupiinien kukinnot niin talkoilla ei tuoteta turhaa jätettä. Lupiinien varret, lehdet ja mullasta puhtaaksi kopistellut juurakot jätetään aurinkoon kuivumaan.

Suljetut säkit voidaan toimittaa maksutta Majasaaren jätekeskukseen ja kaikkiin Ekokympin lajitteluasemille niiden aukioloaikoina. Jätesäkkejä vietäessä tulee ilmoittaa, mitä jätettä säkeissä on. Kajaanissa vieraslajijätettä voi viedä Risu-Mattilaan vieraslajijätelavalle. (Vuoreslahdentie 191) ympäri vuorokauden. Talkoolaiset voivat jättää suljetut jätesäkit myös teiden varsille, jolloin jätesäkkien sijainnit tulee ilmoittaa Kajaanin kaupungin palautepalvelun kautta https://asiointi.kajaani.fi/eFeedback/ tai soittamalla numeroon 08 61551.

Talkooalueeseen kuuluvat kaupungin omistamat maa-alueet ja lisäksi talkoolaisten omassa omistuksessa olevat alueet. Lupiini on haitallinen vieraslaji, joka leviää aggressiivisesti tuhoten alueen alkuperäisen kasvillisuuden. Lupiini on merkittävä syy luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen.

Lisätietoja: Kajaanin kaupunki 08 61551