Hyppää sisältöön
Kajaanin vuoden 2022 kulttuuripalkinnon saaja

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomille

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinnon saaja on tänä vuonna kuvataiteilija Mayumi Niiranen-Hisatomi. Osallisuus- ja hyvinvointijaoston päättämä palkinto jaettiin Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa Kaukametsän salissa tiistaina 6. joulukuuta 2022. Palkinnon suuruus on 1500 euroa.

Vuonna 1983 syntynyt Niiranen-Hisatomi on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi Osakan taideyliopistosta vuonna 2006. Hän aloitti näyttelytoiminnan Japanissa vuonna 2004 ja Suomessa 2008. Taiteilija muutti Kajaaniin vuonna 2010 ja täällä hänen ensimmäinen näyttelynsä oli seuraavana vuonna kirjastossa.

Niiranen-Hisatomin tuotantoa kuvaa monipuolisuus. Taiteilija käyttää töissään usein vanhoja perinteisiä tekniikoita ja maalaustaiteen lisäksi hän on tehnyt tilataidetta, tekstiilitaidetta sekä yhdistänyt maalaustaidetta valokuviin ja esineisiin. Kainuun Uuteen sairaalaan taiteilijalta on hankittu maalattuja puunrunkoja, kattotasanteelle tehty ympäristötaideteos ja pihamaalle toteutettu kalliomaalaus. Kajaanin taidemuseossa taiteilijalta nähtiin laaja näyttely vuonna 2017.

Taiteilijalle on ominaista myös yhteistyö muiden taiteentekijöiden kanssa. Hän on toiminut muille kuvataiteilijoille näyttelyiden kuraattorina ja viime kesänä hän osallistui Ärjän taidefestivaaliin. Ensi vuonna hän tekee yhteistyötä Kainuun Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kultturan sekä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa.

Niiranen-Hisatomi on saanut työskentelyapurahoja useina vuosina muun muassa Taiteen Edistämiskeskukselta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Vuonna 2014 hänen maalauksensa valittiin kilpailussa yhdeksi niistä kuudesta teoksesta, jotka esiteltiin seuraavana vuonna Suomen Taiteilijaseura 150 vuotta –postimerkkijulkaisussa.

Niiranen-Hisatomi on kainuulaisista kuvataiteilijoista tällä hetkellä yksi korkeatasoisimmista. Hänen töitään on julkisissa kokoelmissa Oulun taidemuseon, Sotkamon kunnan, Keuruun kaupungin ja Kainuun Uuden sairaalan kokoelmissa. Taiteilija on valittu taidetoimikuntien tulevalle toimikaudelle Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan jäseneksi.