Hyppää sisältöön

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto kanttori, kuoronjohtaja Juha Mikkoselle

Kajaanin kaupungin kulttuuripalkinto jaettiin 50. kerran keskiviikkona Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa Kaukametsän salissa. Päätöksen palkinnosta teki osallisuus- ja hyvinvointijaosto, ja jaoston puheenjohtaja Pauli Pitkänen luovutti palkinnon kanttori, kuoronjohtaja Juha Mikkoselle.

Ristijärveltä kotoisin oleva Juha Mikkonen valittiin Kajaanin seurakunnan keskimmäisen asteen kanttorin virkaan elokuussa 2003 ja vuonna 2014 hänestä tuli Kajaanin seurakunnan vastaava kanttori. Vastaavana kanttorina Mikkonen laatii seurakunnan konserttikalenterin, joka on vuosittain sisältänyt hyvin monipuolista musiikkia.

Mikkonen on muusikkona monipuolinen. Laulamisen, urkujen ja pianon soittamisen sekä kuorojen johtamisen lisäksi hän osaa soittaa trumpettia ja kitaraa. Monet eri musiikkityylit sujuvat häneltä luontevasti. Mikkonen mieltää itsensä ennen kaikkea yhteismusisoijaksi, myös roolissaan kuorojen ja soitinyhtyeitten johtajana. Kajaanin seurakunnassa hän johtaa kirkkokuoroa ja projektiluontoisesti toimivaa Linna Ensemble –lauluyhtyettä.

Kaukametsän Kamarikuoroa Juha Mikkonen on johtanut syksystä 2004 lähtien. Kuoro on korkeatasoinen ja Mikkonen on valmentanut sitä muun muassa useisiin suuriin kirkkomusiikkiteoksiin, joita on toteutettu yhteistyössä kuoron, Kaukametsän kamariorkesterin ja laulusolistien kanssa. Kamarikuoro on esittänyt vaativia lauluteoksia itsenäisestikin omissa konserteissaan.

Mikkonen on tehnyt myös kuorosovituksia virsistä ja laulusävellyksistä. Suomen Kanttorikuoro Chorus Cantorum Finlandiaessa Juha Mikkonen on laulanut 25 vuotta. Kirkkomusiikin ammattilaisista koostuvana kuorona CCF:lla on ollut merkittävä vaikutus Mikkosen muusikkouden ja kuoronjohtajan taitojen kehittymiselle. Hän laulaa myös oululaisessa Voces-lauluyhtyeessä ja neljän mieskanttorin PaReMPi-kvartetissa.

Juha Mikkonen työskentelee Kajaanissa myös lasten ja nuorten hyväksi, sillä hän on toiminut nyt kolmen lukuvuoden ajan Keskuskoulun musiikkiluokkien orkesterin johtajana.

Aihealueet