Hyppää sisältöön
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026
Kuva taustalla: Sanna Krook

Kajaani valmistautuu Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuoteen

Oulu on valittu vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (European Capital of Culture, ECoC) vuonna 2021. Toiminnan keskeinen pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos ja Oulu2026:n tärkein tavoite on  luoda ja tuoda kulttuuria, hyvinvointia ja elinvoimaa  pohjoiselle alueelle. Kulttuuri-ilmastonmuutos kiteytyy kolmen kantavan teeman alle: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki.

Kajaani on yksi Oulu2026 toteutuksessa mukanaolevista 32 kunnasta. Kajaanissa Oulu2026 tulee näkymään muun muassa Runoviikolla, ja vuoden mittaan on suunnitteilla toteutettavaksi useita erilaisia sisältöjä. Vaikuttavuudeltaan laajojen projektien Oulu2026 ohjelmahaku on avautunut lokakuun alussa ja Kajaanin kaupunki on kiinnittänyt kulttuurituottaja Veikko Leinosen auttamaan kajaanilaisia yhteisöjä osallistumaan ohjelmahakuun ja sitä kautta pääsemään mukaan virallisesti Oulu2026 ohjelmaan. Käytännössä tämä tarkoittaa hakemusten ideointia ja kirjoittamista yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tähän mennessä Kajaanista on nousemassa hankkeita tanssin, katutaiteen, esittävän taiteen ja ympäristötaiteen ympäriltä.

Kaupunki varautuu tulevina vuosina kohti kulttuuripääkaupunkivuotta myös osallistumalla joidenkin hankkeiden ja ohjelmien rahoitukseen kaupungin talouden mahdollistamissa puitteissa.

Jos yhteisösi kaipaa sparrausta tai apua hankkeen suunnitteluun, ota yhteyttä:

Veikko Leinonen, tuottaja
vaarakollektiivi@gmail.com
p. 050 570 6577

Tavoitteena on saada Oulu2026 vuoteen painavia taide- ja kulttuurisisältöjä Kajaanista ja tätä varten työtä on jo tehty menneinä kuukausina. Tavoitteena on saada tässä vaiheessa jalalle hyviä ohjelmaehdotuksia ja rahoitusta niille myös kulttuuripääkaupunkisäätiöltä.

Veikko Leinonen

Olemme olleet mukana Oulu2026-hankkeessa jo varhaisessa vaiheessa ja yhteistyö kulttuuripääkaupunkihankkeessa jatkuu myös tulevina vuosina. Kulttuurin merkitys kaupungin elinvoimalle on tunnistettu Kajaanin uudessa kaupunkistrategiassa. Kulttuuri on upea lumovoiman lähde ja tätä haluamme olla kaupunkina vahvistamassa laajassa yhteistyössä.

Mari Lyyra

Lisätietoa