Hyppää sisältöön

Kajaani nousi maakuntakeskusten toiselle sijalle Suomen Yrittäjien Kuntabarometri 2022-kyselyssä

Suomen Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyllä kartoitetaan joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Kyselystä selviää, missä kunnissa on paras yrittää. Vuoden 2022 kuntabarometrissä Kajaani nousi maakuntakeskusten kärkikolmikkoon toiselle sijalle pistein 3,29. Kaksi vuotta aiemmin Kajaani oli 13. sijalla pistein 2,61.

Kuntabarometrin kymmenen parhaan kärjessä asukasmäärän mukaan luokitelluissa kategorioissa olivat Seinäjoki (yli 50 000 asukasta, pisteet 3,62), Lieto (10 000–50 000 asukasta, pisteet 4,35) ja Marttila (alle 10 000 asukasta, pisteet 4,35).  Kuntabarometrissä tyypillisesti parhaita arvosanoja ovat saaneet asukasluvultaan pienet maalaiskunnat, ja keskikokoisten kuntien luokassa parhaita ovat tyypillisesti suurten kaupunkien ympäristökunnat. Pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien saamat pisteet barometrissä olivat Helsinki 2,75, Espoo 2,80 ja Vantaa 2,74.

Suomen Yrittäjien kuntabarometri on yksi Kajaanin kaupungin elinvoimaohjelman mittareista, joilla seurataan kaupungin elinkeinopolitiikkaa. Sitä on myös hyödynnetty kaupungin ja yritysten välisessä vuoropuhelussa sekä elinkeinopolitiikan kehittämisessä. Kuntabarometrin tuloksissa ei suoraan ole mukana maakuntakeskusten luokkaa, vaan tulosvertailu pohjautuu maakuntakeskusten vertailuun barometristä saatavan tiedon pohjalta. Elinvoimapolitiikassa Kajaani kilpaileekin juuri maakuntakeskusten sarjassa, ei omassa maakunnassaan.

Maakuntakeskukset (ei pääkaupunkiseutu) kuntabarometrissä:

Maakuntakeskukset (ei pääkaupunkiseutu) kuntabarometrissä. Kolmen kärjessä ovat Seinäjoki, Kajaani ja Kuopio.

Kainuun Yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervonen arvioi barometrin kertomaa näin: ”Kajaanin tulos on seuraus hyvästä työstä. Kaupunki on viime vuosina panostanut elinvoima- ja yrityspalveluihin sekä yritysyhteistyöhön. Vuoropuhelu yritysten ja yrittäjien kanssa toimii ja asioita viedään hyvässä yhteisymmärryksessä eteenpäin. Luottamus on selvästi parantunut, joten näillä eväillä on hyvä jatkaa yhteistyötä, tavoitteena tietenkin olla Suomen yrittäjämyönteisin kaupunki.”

”Kaupunki on panostanut parin viime vuoden aikana elinvoimapalveluihin ja koonnut ne kaupungin konsernipalveluihin toimivaksi kokonaisuudeksi. Jo aiemmin vallinnut hyvän yhteistyön ja vuoropuhelun henki yrityssektorin kanssa tiivistyi korona-aikana, ja sitä on jatkettu konkreettisella yhdessä tekemisellä. Olen todella iloinen ja tyytyväinen, että tehty työ näkyy yrityskentän arvostuksena. Nousu Seinäjoen jälkeen toiseksi yritysmyönteisimmäksi maakuntakeskuskaupungiksi on onnistuneen elinvoimapolitiikan hieno saavutus. Samalla onnittelen hyvän kuntayhteistyömme hengessä Sotkamoa, joka taas kerran oli Kainuun yritysmyönteisin kunta” toteaa kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

”Kajaanin saamat arvosanat ovat maan keskiarvoa selvästi paremmat barometrissä tutkituilla elinkeinopolitiikan osa-alueilla infrastruktuuria lukuun ottamatta. Silläkin osa-alueella olemme aivan maan keskiarvossa. Maakuntakeskuksena koulutuksen ja osaamisen arvostus ja pisteet ovat aina olleet Kajaanissa korkeat, mutta Ilahduttavinta on nähdä jälleen iso myönteinen poikkeama muuhun maahan nähden hankintapolitiikassa. Pitkäjänteinen hankintayhteistyö paikallisten yritysten ja yrittäjäjärjestön kanssa kantaa jälleen kerran hedelmää” lisää kehitysjohtaja Risto Hämäläinen.

Suomen Yrittäjien kymmenes Kuntabarometri-kysely (entinen elinkeinopoliittinen mittaristo) toteutettiin valtakunnallisesti 1.2.–4.4.2022 ja se löytyy osoitteesta: www.yrittajat.fi/tutkimukset/kuntabarometri-2022/

Lisätietoa:

Jari Tolonen, Kajaanin kaupunginjohtaja, p. 044 7100 303
Risto Hämäläinen, Kajaanin kehitysjohtaja, p. 044 7100 217
Anu Tervonen, toimitusjohtaja, Kainuun Yrittäjät, p. 044 7287 100