Hyppää sisältöön
Kajaanin 370 juhlavuosi

Kajaani 370 vuotta: Kuvia, tarinoita ja tekoja verkkosivusto Kajaani370 on avattu

Verkkosivustolle www.kajaani.fi/kajaani370 kootaan juhlavuoden edetessä tarinoita, kuvia ja tekoja kaupungin kehityksestä 370 vuoden ajalta.

Verkkosivustolta löytyy kaupunginjohtaja Jari Tolosen 370-vuotis juhlapuheen video tekstitettynä suomeksi ja englanniksi. Videota voi seurata Kajaanin kaupungin facebookissa www.facebook.com/kajaaninkaupunki ja YouTube -kanavalla.

Toivomme kuntalaisten nostavan esille some julkaisuissaan 370 juhlavuoden aihetunnisteen #kajaani370.

Vaatimattomasta 400 asukkaan kaupungista – Luontokaupunki Kajaani – kasvun kärjessä 2020-luvulla

Kreivi Pietari Brahe perusti Kajaanin kaupungin 6. maaliskuuta 1651 vapaaherrakuntansa keskukseksi. Ollessaan kolmatta kertaa Kajaanin seudulla 370 vuotta sitten Pietari Brahe allekirjoitti Ämmäkosken partaalla Kajaanin kaupungin perustamisasiakirjan. Vuosisatojen ajan olemme kaupunkiamme rakentaneet ja vaalineet.

Kajaanin väkiluku oli 1650-luvulla vain 400 asukasta, ja taloja kaupungissa oli joitain kymmeniä. Pietari Brahe kohdisti Kajaanin vapaaherrakunnan kehittämiseen erityistä huomiota ja hän suunnitteli yhtenäisen hallinnon ja keskuksen, joksi hän valitsi Kajaanin linnan, joka tuohon aikaan näytteli merkittävää osaa maamme koillisosien puolustamisessa. Kajaanissa on maailman pohjoisin kivilinna (linnanrauniot).  Tämän lisäksi Pietari halusi perustaa linnan kupeelle myös vilkkaan kauppakaupungin. Kajaanin linnan kupeella nuokkuva kyläpahanen oli Brahen mielestä sovelias kaupungiksi sen vuoksi, että sillä oli linna turvanaan ja seudun halki kulki vanhastaan kauppareitti ja kulkuväylä Pohjanmaalle. Rauniolinnan kupeessa sijaitsee myös maailman ainoa toimiva tervakanava. Tervakanavaan voi tutustua kesäisin soutunäytöksiä seuraamalla.

Tänä päivänä Kajaanissa on vahvaa kansainvälistä osaamista ja kulttuurillamme on perinteikäs historia. Kajaanissa on noin 37 000 asukasta. Kajaanin kaupunki luotsaa tulevaisuuteen neljällä kasvuteemalla: Hyvää elämää älykkäässä kaupungissa, resurssiviisautta luontokaupungissa, tulevaisuus on nuorissa ja osaajista elinvoimaa.

Kajaanin kaupunki on ottanut käyttöönsä juhlavuoden kunniaksi #kajaani370 logon.

Lisätietoja kaupunginjohtaja Jari Tolonen, p. 044 7100 303.