Hyppää sisältöön
Sininen ilmakuva kaupungista ja Kajaanin kaupungin tunnus
Kajaanin kaupunki

Kainuussa ei ole edelleenkään todettu taudinaiheutuskyvyltään vakavaa lintuinfluenssavirusta -tilannetta seurataan tarkasti

Kainuun ympäristöterveyspalveluiden mukaan Kainuussa ei ole todettu korkeapatogeenista lintuinfluenssavirusta maanantaina 8.8. Sotkamosta löytyneestä kuolleesta linnusta. Kuolleisiin tai sairastuneisiin lintuihin tai niiden ulosteisiin on aina suhtauduttava varoen ja noudatettava annettujen toimintaohjeita.

Lintukuolleisuutta seurataan Kainuussa tarkasti. Kuolleita lintuja lähetetään tarvittaessa Ruokavirastolle tutkittavaksi valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti. Linnut ovat herkkiä lintuinfluenssalle. Ne saavat tartunnan herkästi, ja tauti on niille vakava ja usein tappava. Muille eläimille ja ihmiselle tartunta tulee harvoin, mutta on mahdollinen. Siipikarja kannattaa pitää sisällä ja huolehtia lemmikki- ja harrastelintujen tautisuojeluksesta. Lapsia tai lemmikkejä ei tule päästää kuolleiden lintujen lähelle.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista tulee Kainuussa ilmoittaa valvontaeläinlääkärille tai Pohjois-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärille. Valvontaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokavirastoon.

Suoraa kontaktia kuolleisiin lintuihin tai lintujen ulosteisiin tulee välttää. Huolellisesta käsihygieniasta on huolehdittava, jos olet ollut kosketuksissa kuolleisiin lintuihin tai lintujen ulosteisiin.

Päivitetyt toimintaohjeet kuolleita tai sairastuneita lintuja löydettäessä (pdf)

Lisätietoja lintuinfluenssasta Ruokavirasto.fi

Lisätietoja:

Kainuun ympäristöterveyspalvelut
valvontaeläinlääkäri Aila Rauatmaa
aila.rauatmaa@sotkamo.fi
p. 0447100892