Hyppää sisältöön
Lapset jalkapallokentällä

Kainuuseen 380 000 euroa avustusta lasten maksuttomaan harrastustoimintaan

Kajaanin kaupunki on saanut Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolta yhdessä Sotkamon, Paltamon, Puolangan, Ristijärven, Suomussalmen ja Hyrynsalmen kuntien kanssa yhteensä 380 000 euron avustuksen Suomen mallin lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämiseen lukuvuodelle 2021–2022. Hankeavustus kattaa maksimissaan 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Avustusta myönnettäessä on otettu huomioon suunnitellun toiminnan sisältö, laatu ja laajuus sekä lasten ja nuorten kuulemisen laajuus ja laatu ja sen hyödyntäminen toiminnan suunnittelussa.

Suomen mallin harrastustoiminnan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Tarkoituksena on järjestää jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton ja mieluinen harrastus koulupäivän yhteyteen. Suomen malli perustuu lapsilähtöisyyteen ja siihen, että järjestettävät harrastukset pohjautuva lasten ja nuorten omiin toiveisiin ja tapahtuvat heille parhaiten sopivaan aikaan. Järjestettävät harrastukset ovat viikoittaisia ja osallistujille täysin maksuttomia ja niitä järjestetään mahdollisimman lähellä koulua. Lue lisää Suomen mallista ja tutustu lasten ja nuorten harrastustoiveisiin (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Suomen mallia pilotoitiin kevätlukukaudella 2021 Kajaanin lisäksi Sotkamossa, Hyrynsalmella ja Suomussalmella. Pilotin aikana lapset ja nuoret pääsivät harrastamaan muun muassa parkouria, erilaisia palloilulajeja, kuvataidetta, soittoa, kuntosalia, pelisuunnittelua, metsästystä, kädentaitoja ja mailapelejä. Harrastuksiin ilmoittautui pilotissa yhteensä lähes 400 lasta ja nuorta. Osa järjestetyistä harrastuksista ei kuitenkaan tavoittanut harrastajia, ja etenkin yläasteikäisten houkuttelu mukaan harrastuksiin on osoittautunut haasteeksi. Haasteita on tuottanut myös oppilaiden, ohjaajien ja koulujen aikataulujen yhdistäminen.

Pilotin suosikkiharrastukset jatkuvat myös ”Harrastamisen Kainuun mallin toisella tuotantokaudella”, minkä lisäksi harrastuskirjo täydentyy mm. jääpeleillä, tanssilla ja ilmaisutaidoilla sekä soveltavalla harrastustoiminnalla. Harrastusten ohjaajiksi on saatu paikallisia harrastustoimijoita ja oman alansa osaajia mm. urheiluseuroista, kulttuuritoimijoista sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoista.

Tulevan lukuvuoden tarkempi harrastustarjonta julkaistaan myöhemmin ja ilmoittautumisen alkamisesta tiedotetaan erikseen.

Pilottivaiheen kokemuksia harrastajilta

Pilottivaiheen harrastajilta kysyttiin kokemuksia ja ajatuksia järjestetystä toiminnasta. Kolmasosalla vastaajista ei ole Suomen mallin harrastuksen lisäksi muuta harrastusta ja 65 % vastaajista haluaisi jatkaa harrastusta myös tulevalla lukuvuodella. Harrastukseen oltiin tyytyväisiä: vastaajat arvioivat harrastustaan keskiarvoisesti arvosanalla 8,4 (asteikolla 0–10) ja ohjaajia arvosanalla 8,2. Ohjaajat olivat mm. ”aivan mahtava tyyppejä” ja ”parhaita ohjaajia ikinä”. Erityisen kivaa harrastuksissa oli ”kun pääsee näkemään kavereita” ja ”Harrastus alkoi hyvissä ajoin. Hyvä että järjestetään toimintaa heti koulun jälkeen” sekä ”saa tehdä kivoja temppuja ja oppia uusia.” Myös harrastusten sosiaalinen ulottuvuus näkyi vastauksissa: 50 % vastanneista lapsista sai uusia ystäviä harrastuksestaan.

”Kaikki oli kivaa varsinkin kun kavereiden kans sai tehdä.”

Harrastajan kommentti harrastuksestaan

Lisätietoja

Aihealueet