Hyppää sisältöön

Kainuun Museon uusin näyttely esittelee merkittävimmät arkeologiset kohteet Kainuussa

Kainuun Museon galleriahuoneessa on esillä kesän ajan maakuntamme valtakunnallisesti merkittävimmät arkeologiset kohteet, eli VARK-kohteet. Kohteet ovat määritelleet Museovirasto yhteistyössä alueellisten vastuumuseoiden, Metsähallituksen, Kuntaliiton, Helsingin yliopiston, Suomen arkeologisen seuran, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa. Hanke on parhaillaan valtioneuvoston käsittelyssä.

Kainuussa VARK-listalle on ehdolla 34 aluetta, joissa on 39 muinaisjäännösrekisterin kohdetta. Kenties tunnetuimpia kainuulaisia VARK-kohteita ovat Kajaanin rauniolinna, Suomussalmen Kalmosärkkä sekä Suomussalmen Värikallio.

Näyttelyssä esitellään erilaiset VARK-kohteet Kainuussa, ja muutamiin alueisiin tutustutaan tarkemmin kuvien kera. Lisäksi esillä on arkeologin työvälineitä sekä Kajaanin Äkälänniemen raudansulatusuunin rekonstruktio. Äkälänniemen rautasulatto kuvaa hyvin rautatekniikan varhaisvaiheita Pohjois-Suomessa. Näyttelyyn ja kiehtoviin arkeologisiin kohteisiin pääsee tutustumaan 28. elokuuta saakka.