Hyppää sisältöön

Kainuun Museon syksyn näyttely Suomen itä valokuvissa

Suomen itä valokuvissa -näyttely on kuvallinen tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Näyttelyn vanhimmat valokuvat ovat vuodelta 1867 ja uusimmat 2010-luvulta. Kuvien kaari paljastaa, miten itä on eri aikoina nähty ja miten se on haluttu esittää. Näyttelyn on kuratoinut tutkija Riitta Raatikainen.

Vanhimmat Itä-Suomen kuvat olivat tutkimusmatkailijoiden ottamia. 1800-luvun lopulla kuvataiteilijoiden ohella valokuvaajatkin tekivät karelianismin hengessä matkoja Itä-Suomeen ja Venäjän Karjalaan. Myöhemmin Suomen itä on usein nähty eksoottisena alueena ja sieltä on etsitty mennyttä maailmaa, joka suuremmista kaupungeista on jo hävinnyt.

Näyttelyn valokuvat koostuvat sekä dokumenttikuvista että taidevalokuvista. Riitta Raatikainen on koonnut myös kirjan nimeltä Suomen itä valokuvissa ja siinä hän kertoo, että historian kestävimmät valokuvat eivät kerro enemmistöjen tavallisuudesta vaan poimivat esiin marginaaleja, joihin itään liittyvät aatteet tihentyvät.

Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Joensuussa aiemmin esitetty näyttely on kullakin paikkakunnalla hieman eri muodossa. Kainuun Museon omista kokoelmista mukaan on nyt otettu Samuli Paulaharjun ja Matti Hiltusen valokuvia 1910-luvulta. Kaikkiaan näyttelyssä on mukana 134 valokuvaa ja yksi lyhytelokuva.

 

3.10.–28.11.2021
Kainuun Museo
Avoinna: ma, ti, to, pe, su 12–16, ke 12–19, la suljettu

Lisätietoja:
Antti Mäkinen
antti.makinen@kajaani.fi
p. 044 7100 450