Hyppää sisältöön
Kainuun Peilikäs

Kainuun Museo on rikkomassa 2000-luvun kävijäennätyksensä

Kainuun Museo on rikkomassa 2000-luvun kävijäennätyksensä. Museossa ylittyy lähipäivinä 10 000 museovierailun raja tämän vuoden alusta laskien. Vuonna 2022 museolla vieraili 6644 kävijää, kun museo oli alkuvuodesta kaksi kuukautta suljettu. Suomessa museoissa vierailtiin yleisesti eniten ennen koronapandemian alkua vuonna 2019. Silloin Kainuun Museollakin vieraili noin 8300 kävijää, joten tämän vuoden kävijämäärän kasvu on huomattava.

Monipuoliset näyttelyt ja tapahtumat ovat rytmittäneet museon vilkasta vuotta. Vaihtuvana näyttelynä nähtiin keväällä kaikenikäisille mieluisa Värikkäitä oivalluksia – Camilla Mickwitzin kuvituksia, joka keräsi 4146 kävijää. Kesänäyttelynä museolla tutustuttiin käymälähistoriaan näyttelyssä Huussi – Tarinoita tuvan ja tunkion väliltä. Siihen tutustui 4552 kävijää. Parhaillaan esillä olevassa Seinätekstiilejä Kainuun mailta -näyttelyssä on nähtävillä monipuolisesti upeita seinätekstiilejä ja tämäkin näyttely on kiinnostanut yleisöä hyvin. Lokakuussa avattu näyttely jatkuu museossa 24. tammikuuta asti.

Seinätekstiilejä Kainuun mailta -näyttelyssä on nähtävillä monipuolisesti seinätekstiilejä.

Museon galleriahuoneessa on nähty tänä vuonna kaksi Elettiinpä ennenkin –näyttelysarjaan kuuluvaa Kainuun paikallismuseoita esittelevää näyttelyä, ensiksi Kaunislehdon talomuseo ja sitten Suomussalmen kotiseutumuseo. Kesällä galleriahuoneessa esiteltiin pontikan historiaa näyttelyssä Korpikuusen kyyneleet. Tällä hetkellä esillä on pienoisnäyttely ”Eihän voi olla parempaa paikkaa” – Kuvia Otanmäen kaivosyhteisöstä. Näyttely jatkuu 28. helmikuuta asti.

Museolla on ollut vuoden aikana myös useita erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi yhteistyössä Kajaanin varhaiskasvatuksen Silmun kulttuuritoiminnan kanssa järjestettiin perhetapahtuma toukokuussa. Silmu toteutti lapsiryhmille myös elämyksellisiä opastuksia Mickwitz-näyttelyyn. Kainuun Museoviikolla kesäkuussa pihatapahtuma keräsi osallistujia monipuolisen toiminnan pariin ja museolla on järjestetty useita avoimia yleisöopastuksia. Viime vuonna suuren suosion saanut Kainuun Museon Joulusuunnistus toteutetaan tänäkin vuonna keskiviikkona 29. marraskuuta klo 14–18.30.

Kainuun Museo on Kajaanin kaupungin omistama alueellinen vastuumuseo. Se toimii vuonna 1931 valmistuneessa tukkuliikkeen kiinteistössä Asemakadulla lähellä Kajaanin rautatieasemaa. Museon perusnäyttelyssä on esillä Kainuun historiaa ja kulttuuria esihistoriasta 1900-luvun puoliväliin asti. Museoon on vapaa pääsy. Myös opastukset virka-aikaan ovat maksuttomia. Opastettu kierros tulee varata viikkoa etukäteen.