Hyppää sisältöön
" "

Kainuun Museo avaa näyttelyvuotensa postikorteilla

Kainuun Museo on ollut kolme kuukautta suljettuna rakennuksessa tehtyjen korjausten vuoksi. Näyttelytiloissa on uusittu muun muassa ilmanvaihtoa ja sähkötekniikkaa. Näyttelytoiminta avautuu yleisölle sunnuntaina 6. maaliskuuta.

Museossa järjestetään tänä vuonna kolme suurta vaihtuvaa näyttelyä, joista ensimmäinen on Postimuseon kokoama Parhain terveisin – Postikortin tarina. Kesäksi museo saa Pohjois-Karjalan museon valokuvanäyttelyn, joka koostuu belgialaissyntyisen Stefan de Batselierin 1990-luvulla kuvaamista pop- ja rockmusiikin kuuluisuuksista. Syksyllä museoon tulee Pärinää ja pauketta Kainuun Moottorikerhon 75-vuotisnäyttelyssä. Galleriahuoneen pienoisnäyttelyissä esitellään Kainuun paikallismuseoita ja kesällä lasten kesäleikkejä.

Postimuseo valmisti Parhain terveisin -näyttelyn viime vuonna, jolloin suomalainen postikortti täytti 150 vuotta. Yksi ensimmäisistä postikortin käyttäjistä oli kirjailija Sakari Topelius, joka lähetti ehiökorttien ilmestymispäivänä 10.10.1871 kortin serkulleen Vaasaan. Kortissa hän kehui uutta, mainiota viestintämuotoa.

Näyttely esittelee postikortin historiaa ja käyttötapoja teemojen kautta. Postikortit olivat aluksi kuvattomia, mutta valokuvauksen ja painotekniikan nopea kehittyminen edesauttoi kuvapostikorttien markkinoille tuloa. Saman aikainen kirjoitustaidon kohentuminen ja kirjettä edullisempi postimaksu nostivat postikortin huippusuosioon noin 1920-luvulle asti.

Postikortti on ollut arkipäiväisen viestinnän ohella myös kätevä mielenilmausten, uutisoinnin ja propagandan väline. Postikortteja on kuitenkin useimmin lähetetty esimerkiksi joulutervehdyksinä, onnittelukortteina sekä tervehdyksinä matkoilta. Vielä 1960- ja 1970-luvuilla postikortti oli pikaviestin, jolla tiedotettiin tulemisista ja menemisistä muutaman päivän varoitusajalla.
Postikortin merkitys on muuttunut puhelimen ja internetin myötä. Enää postikorttia ei tarvita tiedonantoihin tai uutisointiin, vaan se on tunteiden tulkki ja välittäjä läheisille ystäville ja sukulaisille. Postikorttien keräily on myös yleinen harrastus.

Näyttely koostuu kuva- ja tekstiseinäkkeiden lisäksi viidestä videosta, joissa kerrotaan postikorttien suunnittelusta ja käytöstä eri tarkoituksissa. Esillä on myös aitoja postikortteja entisten ja nykyisten keräilijöiden kokoelmista.

Parhain terveisin – Postikortin tarina on esillä Kainuun Museossa 5. kesäkuuta asti. Museon perusnäyttely jouduttiin lähes kokonaan purkamaan museon korjausten vuoksi ja sitä avataan yleisölle huone kerrallaan, kun tilat saadaan siivottua ja näyttelyosastot rakennettua uudelleen.

___________

Lisätiedot:
museonjohtaja Antti Mäkinen
p. 044 7100450
antti.makinen@kajaani.fi
www.kainuunmuseo.fi – www.facebook.com/kainuunmuseo