Hyppää sisältöön
Ajankohtaista | Korona - Covid-19

Kainuun koronatilanne heikkenee – uusia suosituksia käyttöön

Kainuun sote 8.12.2021

Kainuun koronatilanne heikkenee – uusia suosituksia käyttöön

Kainuun soten, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston, ELY-keskuksen ja THL:n edustajien muodostama koronakoordinaatioryhmä on kokouksessaan käsitellyt Kainuun epidemiatilannetta. Kainuussa ei täyty valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset leviämisvaiheen kriteerit, mutta tilanne on nopeasti heikentynyt.

Viikolla 48 Kainuussa todettiin 57 koronatartuntaa, joten edelliseen viikkoon verrattuna määrä on kolminkertaistunut. Edelleen 80 % tartunnoista voidaan selvittää, mutta jäljityksessä on viivettä suuren työmäärän vuoksi. Eilen tiistaina Kainuussa todettiin yhteensä 36 koronatartuntaa (Kuhmossa, Kajaanissa, Hyrynsalmella, Puolangalla sekä Suomessa työskentelevillä ulkomaalaisilla).

”Ilmaantuvuus on nopeassa nousussa (THL:n tilasto 80,8 / 100 000 / 14 vrk). Rokotuskattavuus väestötasolla on hyvä, eikä sairaalahoidon kuormitusta ei ole. Positiivisten testien osuus viime viikolla oli 2,9 % noin 2000 testistä. Suurin osa tartunnoista liittyy tällä hetkellä yhden työpaikan ryppääseen tai rokotusten ulkopuolella oleviin lapsiin” kertoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen koordinaatioryhmän päätöksestä.

”Meidän on kuitenkin varauduttava myös siihen, että tilanne edelleen heikkenee ja rajoituksia joudutaan määräämään. Kukin voi omalla toimillaan vaikuttaa vähentämällä kontakteja. Esimerkiksi läsnäolokokoukset, kimppakyydit tai vastaavat on nyt syytä minimoida. Edelleen korostamme myös rokotussuojan merkitystä”, jatkaa Lea Käsmä-Ronkainen.

Suositukset voimaan heti

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

  • Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.
  • Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä (etäkokoukset, tilajärjestelyt).
  • Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.
  • Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella

Skoda Transtechin tehtaalla laajat testaukset käynnissä

Otanmäessä sijaitsevan Skoda Transtechin tehtaalla on toteutettu henkilöstön laajat seulontatestaukset, joita jatketaan edelleen lähipäivinä. Eilen uusia positiivisia testituloksia on löytynyt 27. Tiedossa on nyt 68 tehtaan työntekijän tartuntaa sekä viisi näihin liittyvää jatkotartuntaa.

Suuren henkilöstömäärän kerrannaisvaikutukset perheissä ja muissa lähipiirin kontakteissa lisäävät jatkotartuntojen todennäköisyyttä. Altistuneiden suositellaan hakeutuvan koronatestiin matalalla kynnyksellä rokotesuojasta riippumatta, jotta tartuntaketjut voidaan katkaista.

Kainuun sote muistuttaa, että tartuntatautiviranomaisen määräykset eristys- ja karanteenitoimista eivät ole suosituksia, vaan niitä on noudatettava lain edellyttämällä tavalla. Esimerkiksi kaupassa käynti ei ole mahdollista, vaan lähikontakteja on vältettävä ohjeiden mukaisesti.

Aihealueet