Hyppää sisältöön

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjaston käyttö kasvoi 124 prosenttia

Kirjastot ovat asiakkaiden käytössä myös aukioloaikojen ulkopuolella. Kokoelmaa pääsee selaamaan verkkokirjastossa ja aineistoa voi varata noudettavaksi. Kirjastojen tarjoamia e-aineistoja voi käyttää missä ja milloin tahansa. Koronarajoitusten myötä lainaajat ovat siirtyneet osittain lainaamaan fyysisten teosten sijaan sähköisiä.

Vuonna 2020 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen tarjoamien e-aineistojen käyttö nousi 124 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Jo alkuvuonna käyttäjiä oli edellisvuotta enemmän. Maaliskuussa käyttömäärät ampaisivat kasvuun, huhtikuussa käyttäjämäärät olivat ennätyskorkeat. Kirjastojen avautuessa kesällä e-materiaalin kysyntä tasaantui, mutta nousi jälleen loppuvuonna. E-kirjojen ja e-äänikirjojen lisäksi e-lehdet ja kirjaston tarjoamat musiikki- ja videopalvelut löysivät lisää käyttäjiä.

E-lehtiä ja elokuvia tarjolla myös kirjastojen ulkopuolella

E-lehtipalvelu eMagzin aikakauslehtiä on päässyt tammikuusta 2020 alkaen käyttämään myös kirjastojen ulkopuolella. Uutisia, tapahtumia ja trendejä ympäri maailman voi seurata PressReaderin tarjoamien sanomalehtien ja aikakauslehtien avulla. Yhteensä e-lehtien käyttö kasvoi 151 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020. Osaltaan suosioon vaikutti kirjastojen lehtisalien sulkeutuminen maaliskuussa.

Suoratoistopalveluiden tarjoaminen kirjastojen asiakkaille on suhteellisen uutta. Elokuvia, konserttitallenteita, dokumentteja ja soiton- ja laulunopetuskursseja katsottiin 84 prosenttia enemmän. Kirjastojen tarjoaman elokuvien suoratoistopalvelu Viddlan käytön lisääntyminen ja soiton- ja laulunopetusta tarjoava Rockway ovat suurin syy näihin lukemiin. Myös musiikkipalveluiden käyttö lisääntyi kolmanneksen.

Maksul­listen palveluiden suosio näkyy myös kirjastojen lainaus­lu­vuissa

E-äänikirjojen käyttö on lisääntynyt maksullisten palveluiden myötä runsaasti ja se näkyy myös maksuttomien, kirjastojen tarjoamien e-äänikirjojen lainausluvuissa, jotka lisääntyivät 68 prosenttia.  Tekstimuotoisia e-kirjoja lainattiin viime vuonna yli neljänneksen enemmän kuin edellisvuonna, ja kasvu oli digitaalisista aineistoista pienin. Syy kasvun maltillisuuteen tilanne huomioon ottaen lienee se, että e-kirjat ovat monelle jo tuttuja. Vuoden 2020 alusta käytössä on ollut kaksi suomenkielisiä ja yksi pääosin englanninkielisiä e-kirjoja ja e-äänikirjoja tarjoavaa palvelua.

Kirjastojen verkkosivuille ja verkkokirjastoihin on listattu myös muita palveluita, jotka tarjoavat monenlaista viihdettä ja tietoa verkossa. Yksi näistä on loppuvuodesta 2019 sisältönsä vapaasti katsottavaksi avannut Kansallinen Audiovisuaalinen instituutti KAVI, jonka ylläpitämässä Elonetissä voi katsoa kotimaisia elokuvia ja löytää taustatietoa niihin.

Kaikkia Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjaston tarjoamia palveluita pääsee käyttämään minkä tahansa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnan kirjastokortilla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla. Lisätietoa saat omasta kirjastosi ja sen verkkokirjastosta.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan e-kirjasto: kainet.finna.fi/Content/ekirjasto.

Tiedote 28.1.2021

Aihealueet