Hyppää sisältöön

Kainuu jälleen esillä Alankomaissa: Emigration Expo -tapahtuma tuo yhteen yli 200 näytteilleasettajaa, 12 000 kävijää ja yli miljoona työpaikkaa

Kainuu on jälleen mukana Utrechtin Houtenissa 6.-7.4.2024 järjestettävässä Emigration Expo –tapahtumassa. Tapahtuma on alallaan Euroopan suurin. Huhtikuussa Houtenissa noin 12 000 kansainvälistä kävijää saa ensikäden kosketuksen yli miljoonaan avoimeen työpaikkaan ympäri Eurooppaa yli 200 näytteilleasettajan ansiosta. Kainuu on osa laajempaa Finland Works -osastoa, jolla on tapahtumassa jo pitkät perinteet. Tuleva huhtikuu on toinen kerta, kun Kainuu on mukana. Euroopan sisäisten työmahdollisuuksien lisäksi kävijöillä on tilaisuus tutustua alueiden ja maiden mahdollisuuksiin myös opiskelun tai yritystoiminnan näkökulmasta sekä saada yleistietoa elämisestä eri maissa.

Tänä vuonna Kainuu delegaatiossa paikan päälle lähtee edellisvuonna mukana olleiden Kainuun TE-toimiston EURES-palvelun ja Kainuun liiton lisäksi Kainuun hyvinvointialueen edustus. Kainuun panostusta tapahtumaan on myös käyty läpi mm. yhdessä Business Kainuun ja Kajaanin kaupungin edustajien kanssa. Kyseessä onkin yhteinen ponnistus, jonka toivotaan osaltaan auttavan Kainuun työvoimapulan ratkaisemisessa.

Kainuun hyvinvointialueen kansainvälisen rekrytoinnin koordinaattori Pertti Kyllönen odottaa tapahtumaa innostuneena. Viime vuonna hyvinvointialue kartoitti tapahtuman potentiaalia ja nähtiin, että nyt on aika saapua paikan päälle esittelemään hyvinvointialueen konkreettista työpaikkatarjontaa kiinnostuneille ja sopiville hakijoille.

”Kainuun hyvinvointialue on kehittänyt kansainvälisen rekrytoinnin prosessia vuonna 2023. Osana prosessia on tehty paljon alueellista verkostoyhteistyötä, jota lähdetään nyt Kainuun suurimpana työnantajana markkinoimaan Houteniin. Tavoitteena on myös rekrytoida sairaanhoitajia Euroopan sisältä töihin Kainuun hyvinvointialueelle. Veto- ja pitovoimamme takaamiseksi tuemme vahvasti myös puolisoiden sekä lasten asettautumista Kainuuseen”, Kyllönen toteaa.

Suomen osasto tapahtumassa on tänä vuonna Varsinais-Suomen TE-toimiston EURES palvelun organisoima. Osastolle osallistuu tänä vuonna kahdeksan eri aluetta ja työnantajia. Kainuun osallistumista koordinoi Kainuun TE-toimiston kansainvälisen rekrytoinnin EURES-asiantuntija Teemu Ahtonen.

”Eurooppalainen työvoima on huomattava potentiaalinen voimavara myös Kainuulle. Ei tänne kuitenkaan kukaan vahingossa tule, vaan meidän on näyttäydyttävä näillä foorumeilla, missä potentiaalista työvoimaa liikkuu eniten. Emigration Expo ja vastaavat tapahtumat muuallakin Euroopassa ovat erinomaisia rekrytointikanavia, joita meidän tulee vastaisuudessa hyödyntää vielä entistäkin enemmän, niin yksityisten yritysten kuin julkisenkin sektorin”, linjaa Ahtonen. ”On toivottavaa, että erityisesti yrityskenttämme innostuisi näistä tapahtumista, sillä pienellä vaivalla voi yritys saada huomattavan hyödyn”, hän päättää.

Kainuun liitto on viime vuoden tavoin mukana edustamassa paikan päällä. ”Emigration Expo on erinomainen mahdollisuus tuoda Kainuuta lähemmäksi eurooppalaisia ihmisiä. Kainuulla on paljon annettavaa turvallisena ja laadukkaana kohteena sekä uusille työntekijöille että yrityksillekin. Sama pätee myös matkailijoihin ja investointeihin. Tämä tosiasia pitää vain saada iskostettua ihmisten mieliin, ja siinä on luonnollisesti vielä työtä tehtävänä. Onneksi kainuulainen yhteistyö kukkii ja tulokset poimitaan ajallaan”, pohtii Kainuun liiton viestintä- ja markkinointipäällikkö Johannes Aalto.