Hyppää sisältöön

Geokätköilyn suurtapahtuma Kajaani/Vuokatti – Kainuu on kätköilijän paratiisi

Kajaanin Latu

Siniset ajatukset MEGA FINLAND on geokätköilyn kansainvälinen suurtapahtuma, jonka Kajaanin Latu ry:n geojaos järjestää Kajaanissa ja Vuokatissa 8.–12.6.022. Tapahtumaan odotetaan tuhansia kävijöitä. Osallistujia on tulossa varmuudella Suomen lisäksi ainakin Virosta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta, Tsekeista ja Ranskasta. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia ja niihin on vapaa pääsy kenellä tahansa.

Virtuaalinen aloitus

Keskiviikkona 8.6.2022 tapahtuma pyörähti käyntiin virtuaalisesti, kun julkaistiin neljä Adventure lab -kätköä. Ne ovat virtuaalisia kierroksia, jotka esittelevät erilaisia kohteita tietyltä alueelta. Kätköjen loggaaminen edellyttää erillistä Adventure lab -appia. Kajaaniin julkaistaan kaksi labkierrosta. Toinen on nimeltään Kajaani tutuksi, ja se esittelee mielenkiintoisia rakennuksia Kajaanista. Kajaanin latu -niminen lab-kätkö esittelee yhdistyksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi latulaisia liikuntalajeja. Sotkamon kunnan alueelle julkaistaan Sotkamo tutuksi ja Vuokatti tutuksi -kierrokset. Keskiviikkona 8.6.2022 järjestettiin myös perinteinen kuntamiitti Puolangalla.

Alkeiskurssi ja CITO-siivoustapahtuma

Mikäli geokätköily ei ole vielä tuttua, voi aloittaa alkeiskurssilla Kajaanissa jo torstaina 9.6.2022, kun tapahtuman yhteistyökumppani Geonautit ry järjestää aloittelijakurssin. Kokeneet ohjaajat opastavat lajin saloihin ja tarvittaessa opastavat kurssilaisia miten myös megatapahtumassa voi nauttia kätköilyn erikoisuuksista. Kurssin jälkeen käynnistyy CITO-miitti eli siivoustapahtuma. Se on vapaa kätköilijöiden kokoontuminen, jossa kerätään roskia ja siivotaan muutoin ympäristöä. Tällä kertaa teemana on Vieraslajit VEKS! eli tapahtumassa kaivellaan vieraslajiasiantuntijan kanssa lupiineja Kaukametsän ympäristöstä.

Ärjäpäivä

Perjantaina 10.6.2022 vietämme Ärjäpäivää Oulunjärven Ärjänsaaressa Kajaanissa. Ärjänsaari tarjoaa mahdollisuuden hienoihin luonnon sääesityksiin saaren korkeilta hiekkaterasseilta. Saaressa pidetään geokätköilyn erikoismiitti (eli tapaaminen) Community Celebration Event kaksikymmenvuotiaan geokätköilyharrastuksen kunniaksi. Ärjään on järjestetty höyrylaivaristeily, joka on myyty loppuun kauan aikaa sitten, mutta pienvenekyydeillä on vielä tilaa.

Perjantain 10.6.2022 päätteeksi osallistujat voivat siirtyä Vuokattiin, jossa tapahtuma-alueen rakentamispäivän jälkeen kokoonnutaan Nuotiopiiri-miittiin urheiluopistolle. Miiteissä kätköilijät tapaavat toisiaan ja vaihtavat kokemuksia kätköilystä ja muusta maailmanmenosta. Miitit ovat tärkeä osa kätköilyn sosiaalista ulottuvuutta.

Päätapahtuma Vuokatin urheiluopistolla

Tapahtuman pääpäivä on lauantaina 11.6.2022 ja tuolloin Vuokatin urheiluopistolla on geokätköilijöille tarjolla upeita elämyksiä ja kätköilyn erikoisuuksia. Tapahtuma-alueella on kaikki lähellä, kävelymatkan päässä. Tarjolla on mm. mysteerinratkonta-kisa, aluelabeja, kankaanpainantaa, ohjelmaa lapsille, valokuvanäyttely, maksutonta makkaran ja letunpaistoa ja huikeita kohtaamisia muiden kätköilykollegoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa.

Siniset ajatukset -teema pohjautuu Veikko Huovisen Kainuun ja Sotkamon maisemaan rakentuvasta Konsta Pylkkäsen tarinasta. Tapahtumassa teema on mukana monella tavalla. Aluelabeissa eli vain tapahtumapaikalla ja päivän aikana logattavissa kätköissä on useassa tuotu esille Havukka-ahon ajattelijan teemoja. Päivän aikana tapahtuma-alueella pääsee tutustumaan livenä Konsta Pylkkäseen.

Signal The Frog on kätköilyn kansainvälinen maskotti. Se tulee vierailulle tapahtumaan ja on paikalla tasatunnein noin vartin ajan. Iltapäivällä lapset pääsevät haastattelemaan Signal-sammakkoa. Puhua se ei kurnutukseltaan osaa, mutta vastailee peukulla lasten kysymyksiin. Lapsille on myös muutakin ohjelmaa: Nallebongausta ja Taidepisteitä.

Kainuu on kätköilijän paratiisi

Kainuu on kätköilijän paratiisi, sillä alueella on paljon laadukkaita kätköjä. Esimerkkinä Kajaaninlatu ry:n ylläpitämä powertrail “Kajjjaanista Vuokattiin”, joka sijaitsee Kajaanin ja Vuokatin välisellä alueella. Tämä 90 kilometrin ja 301 kätkön reitti johdattaa matkailijat järjestävän organisaation eli Kajaanin Ladun kotikaupungista Vuokatin urheilupuistoon. Megatapahtumaan osallistujat jalkautuvat tietenkin myös ympäri Kainuuta kätköilemään ja etsimään runsaslukuisia kätköjä metsistä ja kaupunkialueilta.

Sinisissä ajatuksissa kaikki on lähellä. Vuokatin urheiluopisto tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön megan järjestämiseen. Käytännössä samassa pihapiirissä ovat pääkenttä, aluelabit, parkkipaikat, majoitukset ja muut oheispalvelut kuten ravintola, vesipisteet, latauspisteet ja siistit sisävessat. Ravintolassa saa 10 %:n alennuksen megatapahtuman nimikorttia vilauttamalla ja järjestäjä tarjoaa ilmaiset makkarat ja letut pääkentän nuotiopaikalla.

Megaviikonloppuna järjestetään useita miittejä, joihin on mukava osallistua tapaamaan muita kätköilijöitä. Pääpäivän päätteeksi voi tulla osallistumaan Rääppiäiset-miittiin. Siinä on mukava jakaa megan kokemuksia muiden kätköilijöiden kanssa ja antaa hyvin vinkkejä vaikka seuraavan päivän kätköilyyn. Järjestäjät lämmittävät Vuokatin urheiluopistolla olevan rantasaunan. Iso ja kodikas sauna on valmiina saunomiseen klo 20. Miehille ja naisille on omat saunat, mutta yhteinen oleskelutila. Miten mahtava päätös megapäivälle onkaan nauttia sauna lämmöstä viihtyisässä seurassa ja pulahtaa Särkiseen vilvoittelemaan!

Lisätietoja tapahtumasta

Marjut Kinnunen (kätköilijänimimerkki MalluFin)
Kajaanin Latu ry, sihteeri, geojaoksen vetäjä
Siniset ajatukset MEGA FINLAND, tapahtuman puh 040 3720 553