Hyppää sisältöön
Ilmakuva Kajaanin lentoasemasta
Kuva: Finavia Oyj

Finnairin lentojen jatkuminen Kajaaniin todella hyvä ja toivottu asia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt julkisen tarjouskilpailun päätökset reittilentoliikenteen hankkimiseksi valtion tukemana Helsingin ja viiden maakuntalentoaseman välille. Finnair voitti kilpailutuksen kaikilla reiteillä. Lentojen on tarkoitus jatkua nykyisen sopimuskauden päätyttäessä huhtikuun lopusta alkaen.

Traficom on tehnyt hankintapäätöksen ja aloittanut sopimusneuvottelut Finnairin kanssa. Traficomin tavoitteena on saada neuvottelut valmiiksi mahdollisimman pian ja lennot alkamaan suunnitellusti 29.4.2024. Jokaiselle yhteydelle on määritelty palvelutasoksi keskimäärin 10 edestakaista lentoa viikossa. Lennot tulevat myyntiin ja aikataulut varmistuvat välittömästi, kun sopimusneuvottelut on käyty ja hankintasopimukset tehty.

Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläisen mukaan Finnairin lentojen jatkuminen Kajaaniin on todella hyvä ja toivottu asia. Yhdellä lipulla matkustaminen on kaikkein sujuvinta matkustajille ja tarjoaa asiakkaille kaikki Finnairin palvelut.

– Erityisesti Kainuun kansainväliselle matkailulle tieto on tervetullut, matkailutuotteiden myynnille Finnairin maine ja laaja lentoverkosto ovat merkittävä tuki, Hämäläinen arvioi ratkaisua.

Hänen mukaansa nyt käynnissä olevan ostoliikennekauden aikana on Kajaanin kaupungille myös muodostunut hyvä yhteistyö yhtiön kanssa, mikä mahdollistaa keskustelun markkinaehtoiseen liikenteeseen palaamisesta, mikäli matkustajamäärät mahdollistavat sen.

Päätös tarkoittaa myös sitä, että reittilennot jatkuvat ilman häiriöitä huhtikuun lopusta alkaen, kun sama operaattori jatkaa liikennettä.

– Traficomin toiminta ostoliikenteen kilpailutuksessa ansaitsee kiitoksen. Aiemmilla hankintakierroksilla viraston hankkima kokemus ja osaaminen kotimaan lentoliikenteestä on vahvaa, Hämäläinen jatkaa.

***

Uudelle ostoliikennekaudelle 29.4. alkaen on esitetty seuraavat muutokset nykyisiin aikatauluihin Helsinki-Kajaani reitillä:

  • Ajalle sunnuntai-maanantai esitetään yöpyvää konetta Finnairin viime talvena lentäneen yöpyvän rotaation tavoin niin, että lento lähtee Helsingistä lähellä keskiyötä, ja palaa varhain maanantaiaamuna Helsinkiin. Lento mahdollistaa lähdön eri työasioille pääkaupunkiseudulle sekä jatkolennot ulkomaille Helsinki-Vantaalta aamulla lähtevillä Finnairin lennoilla, sekä myöhäisen viikonloppupaluun Helsinkiin myöhään illalla saapuvilta päivän viimeisiltä ulkomaan lennoilta. Muutoksen takia nyt aikatauluissa mukana oleva keskiviikkoaamun lento Helsingistä Kajaaniin noin klo 10-10:30 jää pois.
  • Iltapäivän lopulla klo 16:25 lähtevä päivittäinen paluulento Kajaaniin esitetään lähtemään tuntia myöhemmin 17:25. Lähdön myöhästyttäminen mahdollistaa pidemmän työpäivän pääkaupunkiseudulla, mutta palvelee edelleen hyvin jatkolentona myös iltapäivällä Helsinki-Vantaalle ulkomaan lennoilla saapuvia matkustajia, sekä työmatkustajia että kv. matkailun asiakkaita.
  • Kesäkaudella su-ma yöpyvä rotaatio jää pois, samoin joulunaikaan, koska työmatkustus vähenee paljon lomakausina. Kesällä iltapäivän paluulento Helsingistä myös pysyy nykyisessä lähtöajassa klo 16:25, nopeuttaen kv. matkailun asiakkaiden pääsyä luontomatkailukohteisiin. Torstain aamupäivän lähtö Helsingistä noin 10 – 10:30 jää pois, ja sen tilalla kesäisin lentää samaan aikaan sunnuntaina lähtevä lento, eli kesäsunnuntaisin Kajaaniin on kaksi lentoa.
  • Joulunaikaan aikataulut pysyvät muuten samoina kuten arkiviikkojen aikana, mutta tietysti juhlapyhinä lentoja ei ole.
  • Lisäksi kesäkaudelta ja joulunajalta pois jäävien su-ma yöpyvien lentojen tarjoaman lentomäärien säästömahdollisuuden takia ehdotetaan monille kuukausille ylimääräisiä sunnuntaiaamupäivän lentoja, sijoitettuna lähelle juhlapyhiä ja lomakausia.

Esitys aikatauluista, Helsinki-Kajaani (jpg)

Traficom.fi: Finnair voitti maakuntakenttien lentoliikenteen kilpailutuksen kaikilla viidellä reitillä

Aihealueet