Hyppää sisältöön
Tanssijat niityllä
Kuva: Minna Hyvönen Kuvassa: Liisa Kankaanpää, Anu Kyllönen, Hanna Härmä, Niina Leinonen, Tomi Papponen ja Minna Härkönen

Aidatut unelmat Kajaani ehdolla vuoden esityksesi

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon 2024 seitsemän finalistia on valittu. Esityspaikkakunnat ovat ympäri Suomea: Kajaanista, Seinäjoen ja Joensuun kautta Tampereelle ja Lahteen, sieltä Helsinkiin. Mukana seitsikossa on myös yksi kansainvälinen yhteistuotantoteos. Kajaanista ehdolle on valittu Sari Palmgren & CO:n ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto Aidatut unelmat Kajaani. Yleisö pääsee äänestämään suosikkiaan. Voittaja selviää Maailman teatteripäivänä 27.3.2024.

Palkinnon jakava Teatterin tiedotuskeskus TINFO on viipaloinut teatteri-Suomen viiteen alueeseen, joilla toimivien medioiden toimittajat ovat valinneet yhteensä seitsemän finalistia. Kolme ehdokasta tulee pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueelta, jossa tehdään suhteellisesti eniten teatteri-, tanssi- ja sirkusesityksiä sekä esitystaidetta. Valintakelpoinen on teos, jonka ensi-ilta on ollut vuoden 2023 aikana.

Yleisö äänestää finalistien joukosta suosikkinsa, eniten ääniä saaneelle teokselle myönnetään arvostettu Vuoden esityksen Thalia-palkinnon titteli. Palkinnon saaja julkistetaan Maailman teatteripäivänä, keskiviikkona 27.3.2024.

”Aidatut unelmat Kajaani, koreografi Sari Palmgrenin luoma teos, yhdisti maagisella tavalla nykytanssin, sanataiteen ja musiikin kolmen kilometrin mittaisella loppukesän kävelykierroksella Kajaanin kaduilla, puistoissa ja yksityisissä puutarhoissa.

Kekseliäs äänisuunnittelu viimeisteli oppaan perässä ja kuulokkeet korvilla kuljetun yllätyksellisen esityksen, joka sai tarkkailemaan tuttua ympäristöä uusin silmin ja pohtimaan omaa luontosuhdetta. Päästessään näyttämöltä ulos nykytanssi tavoitti myös kokonaan uutta yleisöä.”

(Katja Mabrouk, Kainuun Sanomat)

Aidatut unelmat Kajaani oli oiva osoitus kajaanilaisen kulttuurikentän yhteisestä voimasta. Esityksessä esiintyi kajaanilaisia taiteen harrastajia lapsista aikuisiin yhdessä ammattilaisten kanssa. Esitys kiersi kajaanilaisten pihoilla ja puutarhoissa Purolan ja Puistolan alueella. Yhteistyössä olivat mukana päätuottajien rinnalla Routa Company, Kajaanin seurakunta, Kajaani Dance, Kajaanin keskuskoulu, Zodiak – Uuden Tanssin keskus ja Osuuskauppa Maakunta. Esitystä rahoittivat Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin säätiö, Kainuun liitto ja Kajaanin kaupunki. Elokuussa 2023 toteutetut esitykset olivat loppuunmyytyjä keräten katsojia kajaanilaisten ja kainuulaisten ohella ympäri Suomea.

Vuoden esitystä pääsee äänestämään TINFO:n sivuilla osoitteessa: www.tinfo.fi/fi/Mille-seitsemasta-Thalia-palkinto

Generaattorin toimijoille apurahoja useisiin tuotantoihin

Helmikuu on ollut myös hyvä kuukausi Generaattorin toimijoille tulevien projektien apurahamyöntöjen suhteen. Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto myönsi Vaara-kollektiiville yhteensä 68 000 euroa kolmen eri projektin toteuttamiseen. Saaduilla rahoituksilla toteutetaan ikäihmisten esitys- ja työpajakiertue Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan palvelutaloissa ja hoivakodeissa, tulevan kesän Ärjän taidefestivaali sekä kiertävä lastenteatteriesitys. Routa Company puolestaan on saanut 35 000 euroa Suomen kulttuurirahastolta Yhessä metässä -hankkeen toteuttamiseen ja Taiteen edistämiskeskukselta 10 000 euroa koko perheen tanssiteos MURin kiertuetoimintaan. Routa on myös valittu kahdeksasluokkalaisia taiteeseen tutustuttaviin Taidetestaajiin lukuvuodelle 2024-2025 pelillisellä esityksellä Hyökkäämisen ja puolustautumisen strategiat.

Lisätietoja Thalia vuoden esityspalkintoehdokkaista:
https://www.tinfo.fi/fi/Mille-seitsemasta-Thalia-palkinto

Lisätietoa Aidatut unelmat Kajaani esityksestä:
https://www.vaarakollektiivi.fi/aidatut-unelmat

Lisätiedot
Veikko Leinonen tuottaja
vaarakollektiivi@gmail.com
050 570 6577

Sari Palmgren
sari@routacompany.fi
050 541 0105

www.vaarakollektiivi.fi
www.saripalmgren.com

Äänestä vuoden esitystä

Aidatut unelmat Kajaani, koreografi Sari Palmgrenin luoma teos, yhdisti maagisella tavalla nykytanssin, sanataiteen ja musiikin kolmen kilometrin mittaisella loppukesän kävelykierroksella Kajaanin kaduilla, puistoissa ja yksityisissä puutarhoissa. Päästessään näyttämöltä ulos nykytanssi tavoitti myös kokonaan uutta yleisöä.

Katja Mabrouk, Kainuun Sanomat