Hyppää sisältöön
Kajaanin Dance Festival 2023 Kolmen kopla esitys

33. Kajaani Dance festival ja Uudet tanssit koreografiakatselmus vievät mukanaan tanssin maailmaan

Kajaani Dance festivaalin ohjelma tarjoaa monipuolisen tanssikattauksen helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Festivaalilla on yli kymmenen tapahtumaa; tanssiesityksiä, koreografiakatselmuksia, tanssin työpajoja ja kohtaamispaikkoja. 33. Kajaani Dance festival kutsuu Sinut mukaan tanssin maailmaan!

Kajaani Dance festival on Pohjois-Suomen suosituimpia tanssitapahtumia. Tämä Kajaanin kaupungin järjestämä tapahtuma kerää vuodesta toiseen suuren joukon tanssin tekijöitä ja yleisöä.  Yhteistyö Kajaani Dancen tanssikoulun kanssa sekä ammattitaitoinen ja sitoutunut tapahtuman henkilökunta takaavat onnistuneen festivaalin.

Tapahtuman aloittaa Omien koreografioiden ilta torstaina 2.2.2023 klo 18.00 Kaukametsän salissa. Esiintyjinä ja koreografeina ovat tanssioppilaat. Tanssijat opiskelevat tanssin taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opintoja. Kaikkiaan parikymmenen esityksen joukossa on mukana myös syventävien opintojen päättötöitä. Joka syksy oppilaille järjestetään Koreografia-työpaja, jossa käydään läpi tanssin tekemiseen liittyviä elementtejä. Usein koreografian tekemisen harjoitteina ovat liikekokeilut ja improvisaatiot, jotka vahvistavat omaan liikkeen luomista. Lisäksi mietitään, millainen koreografian rakenne on ja miten tuoda siinä esille omaa maailmaa. Syksyn aikana on ollut sparrauskertoja, jolloin tanssijat ovat esittäneet keskeneräisiä töitään opettajille, jotka ovat antaneet vinkkejä jatkotyöstämiseen.

Koululaisnäytökset perusopetuksen oppilaille ovat jo perinne. Perjantaina 3.2.2023 esitykset ovat klo 9.30 ja 11.30. Esitysten seuraamisen lisäksi myös yleisö pääsee osallistumaan tanssiin! Mukana näytöksissä on myös poliittisia päättäjiä ja Suomen Tanssioppilaitosten liiton toiminnanjohtaja Milla Malmberg. Teemana on saada taiteen ääni kuuluviin – Luovuutta politiikkaan!

Vierailijoita Suomen tanssitaiteen huipulta – mukana myös kajaanilaislähtöiset tanssitaiteilijoita Tähtitanssija, tanssija-koreografi Minna Tervamäki on odotettu taiteilijavieras Kajaaniin. Tervamäki on esiintynyt lukuisissa päärooleissa uransa aikana ja tehnyt myös koreografioita vuodesta 2005. Hän esittää oman koreografian Heaven’s Gate Duettojen illassa lauantaina 4.2.2023 klo 19.00. Tervamäen tanssiparina on Anni Jokimies. Jokimies on tanssija ja baletinopettaja, joka on tanssinut kuororooleja sekä sooloja Suomessa ja ulkomailla.

Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä muodostavat RISA duon. RISA on saumaton yhdistelmä tanssia ja akrobatiaa, yhdistelmä kahta erilaista fyysistä taiteilijaa ja heidän yhdessä kehittelemäänsä omaleimaista liikekieltä, jossa tanssi venyy uusiin ulottuvuuksiin ja kohtaa akrobatian löytääkseen yhä uuden tien. Riian ja Sakun duetto GLG on ote kokoillan teoksesta ja se nähdään Duettojen illassa.

Heidi Naakka on kajaanilaislähtöinen ammattitanssija ja TRE-ohjaaja sekä Kajaani Dancen kasvatti ja Roudan perustajajäsen. Hän on tanssinut kiinnityksellä Helsinki Dance Companyssa vuodesta 2006 ja tehnyt useita tanssiteoksia myös Kajaaniin. Heidi Naakka esiintyy Duettojen ilta näytöksessä tanssin eturivin osaajan, tanssitaiteilija Jyrki Karttusen kanssa. Heidän duettonsa on herkkää tulkintaa.

Uudet tanssit -koreografiakatselmus lauantaina 4.2.2023 klo 13 ja sunnuntaina 5.2.2023 klo 9.30

Uudet tanssit –koreografiakatselmus on osa Kajaani Dance Festivaalin ohjelmistoa. Tapahtumaan haki 157 teosta, josta valittiin 36 varsinaiseen tapahtumaan. Uusien tanssien koreografeina voivat olla tanssia ammatikseen tekevät tanssinopettajat, tanssijat ja koreografit, ammatillisen koulutuksen opiskelijat, tanssikoulujen oppilaat ja harrastajat.

Festivaalin Uusiin tansseihin on tulossa yli 500 osallistujaa.

Jo 28-vuotias Uudet tanssit -tapahtuma on ollut usealle tanssintekijälle ja tanssijalle ponnahduslauta menestykseen tanssitaiteen kentällä. Tapahtuma on mahdollistanut oman koreografian esilletuomisen erinomaisissa puitteissa Kaukametsän salissa, jossa on toimiva näyttämö, visualisointi ja tekniikka. Parhaimmat teokset palkitaan rahapalkinnoin ja raadin parhaimmaksi valitsema teos pääsee esiintymään Kajaanin Runoviikon avajaisiin heinäkuussa 2023.

Sarjoja on viisi ja jokaisesta sarjasta palkitaan vähintään yksi teos rahapalkinnolla. Palkintosumma kokonaisuudessaan on 6000 euroa. Tämän lisäksi daCi Finland jakaa 200 euron palkinnon nuorten tanssijoiden ehdoilla tehdylle teokselle.

Varsinaisessa raadissa ovat kajaanilaislähtöinen tanssitaiteilija Heidi Naakka, näyttelijä Iikka Forss, Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen, Suomen Tanssioppilaitosten liiton toiminnanjohtaja Milla Malmberg sekä tanssitaitelija Jyrki Karttunen.

Loppunäytös ja palkintojen jako on sunnuntaina 5.2.2023 klo 13.

Sunnuntaina 5.2.2023 klo 15.00 Kolmen kopla koko perheelle
Joko osaat uida?!
Kuinka korkealle uskallat kiivetä?!
Miten nopeaa pitää pyöriä ennen kuin pökertyy?
Ja tietenkin: kuinka monella eri tavalla kolme ihmistä saa pinottua päällekkäin?

Näitä ja monia muita ihmeellisiä kysymyksiä käsitellään tanssitaiteilija Leena Keizerin ja sirkusartisti Anni ja Nelma Pietalan uudessa koko perheen esityksessä. Kolmen koplaa tahdittaa jännittävissä liikeseikkailuissa muusikko Joni Rajamäen uusin twistein soivat lastenlaulut.

Esityksen kesto noin 25 min. Esitys soveltuu kaikenikäisille lapsille ja lapsenmielisille!

Leena Keizer on saanut nuoruudessaan tanssin juuret ja siivet Kajaani Dancen tanssikoulusta. Hän on tanssija, tanssinopettaja ja koreografi, joka on opiskellut tanssijaksi Hollannissa. Tällä hetkellä hän tekee tanssia kokonaisvaltaisesti Lahdessa. Esiintymisen lisäksi, Leena pitää nykytanssin työpajoja festivaalilla.

Oheisohjelmaa:
Tapahtuma aikana on useita työpajoja tanssitapahtumaan osallistujille.
Työpajoja pitävät tähtitanssija Minna Tervamäki, tanssija Anni Jokimies, tanssija/tanssinopettaja Leena Keizer ja tanssinopettaja Arto Petjala.

Suomen Tanssioppilaitosten liitto – STOPP ry järjestää tanssinopettajalle Tanssitreffit la 4.2.2023 klo 10–11

Aiheena on tanssitapahtumien merkityksestä tanssinopetuksen arjessa. Minkälaisia kokemuksia on etä/lähitapahtumista sekä tapahtumien merkityksestä niin oppilaille kuin opettajille, mutta myös tanssikouluille.

Kajaani Dance Festival 2023 – Uudet Tanssit koreografiakatselmukseen valitut

A-sarja
Escape from Reality, Helsinki
Waiting to see you shine again, Äänekoski
Fleeting, Vantaa
Sisältä päin, Helsinki
Huonoja uutisia, Oulu
RUN, Äänekoski

B-sarja
Lieska, Helsinki
Tulikärpäset kiitoradalla, Imatra
Jalkaterät esiin, Kuopio
Kaaosta kanalassa, Kuopio
Forever, Jyskä
Unisieppari, Lappeenranta

C-sarja
Revolting Children, Lappeenranta
Syvyyden uhka, Vantaa
Lauma, Kajaani
When the Player Becomes the Music, Tornio
Ei yhtä ilman toista, Helsinki
Break Out, Loppi
HÄ?!, Pyhäsalmi
Status, Jyväskylä
Surrealism, Helsinki
LiveD, Helsinki
Transformaatio, Jyväskylä
Ylös, Espoo

D-sarja
Cover Your Eyes, Jyväskylä
Lautturit, Pori
Lentomatkustajat, Pori
Telefantastik, Jyväskylä
Like a Cockroach, Kajaani
Mad World, Lahti
of youth, icebergs and meltdowns, Vantaa
Korpit, Pori
Valo taipuu matkallaan pilven halki, Jyväskylä

E-sarja
Thoughts, Jyväskylä
Keep on Falling, Helsinki
Leikin loppu, Turku

KAJAANI DANCE FESTIVAL 2.–5.2.2023  OHJELMA

To 2.2.2023 klo 18
OMIEN KOREOGRAFIOIDEN ILTA
Esiintyjinä Kajaani Dancen tanssioppilaat
Kaukametsän sali, liput 10 euroa

La 4.2.2023 klo 13.00
UUDET TANSSIT -KOREOGRAFIAKATSELMUS
Kaukametsän sali, liput 20 euroa

La 4.2.2023 klo 19.00 DUETTOJEN ILTA
Minna Tervamäki ja Anni Jokimies ”Heaven´s Gate”
Heidi Naakka ja Jyrki Karttunen ”Duetto”
Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä ”GLG”
Kaukametsän sali, liput 25 euroa

Su 5.2.2023 klo 9.30
UUDET TANSSIT -KOREOGRAFIAKATSELMUS – Katselmus jatkuu
Kaukametsän sali, liput 10 euroa

Su 5.2.2023 klo 13.00 UUDET TANSSIT -KOREOGRAFIAKATSELMUS loppunäytös ja palkintojen jako
Kaukametsän sali, liput 10 euroa

Su 5.2.2023 klo 15.00 KOLMEN KOPLA –
Trioakrobaattinen koko perheen sirkusseikkailu
Kaukametsän sali, liput: 10 euroa aikuiset/
7 euroa lapset (alle 1 v. ilmaiseksi)

Lisätietoja Minna Palokangas Festivaalin taiteellinen johtaja, p. 044 5874 765 ja Minna Saastamoinen Kaukametsän tapahtumapäällikkö, p. 044 7100 922.

Linkki Kajaani Dance festivaalin verkkosivustolle