Hyppää sisältöön

Kajaanin Matkailuoppaat

Kajaanin matkailuoppaat 2021

Kajaanin Matkailuoppaat ja Kajaanin kaupunki ovat järjestäneet Kajaanissa ja lähialueella opastettuja kävelykierroksia, kiertoajeluja ja kohdeopastuksia vuodesta 1977 lähtien. Kajaanin Matkailuoppaat ovat Suomen Opasliiton auktorisoituja oppaita. 

Matkailuoppaat ovat palveluksessasi, kun haluat tutustua Kajaaniin ja Kainuuseen, alueen ihmisiin ja elämään pintaa syvemmältä. Oppaan johdolla retket, kiertoajelut ja kävelykierrokset antavat kuulijalle uutta sisältöä sekä yllättävääkin paikallistietoutta.

Auktorisoitu matkailuopas on opasyhdistyksen jäsen, joka on suorittanut Suomen Opasliiton hyväksymän matkailuoppaan peruskurssin ja/tai matkaoppaan ammattitutkinnon.

Matkailija voi valita 1–2 tunnin kaupungin peruskierroksen tai valmiiksi suunniteltuja teemakierroksia ja kohdekäyntejä. Kajaanin Matkailuoppaat toteuttavat myös tilaajan toiveiden mukaan suunnitellut kiertoajelut kohteineen. Yhdistyksellä on toiminnan vastuuvakuutus, mutta ryhmällä tulee olla oma tapaturmavakuutus.

Kaikille avoimet kesäkierrokset

Kajaanin Matkailuoppaat järjestävät kesäisin opastettuja kävely- ja bussikierroksia yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa. Kierrokset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kierroksilla on oma teemansa, ja niistä kerrotaan tarkemmin Kainuun kuntien Tapahtumien Kainuu -kalenterissa.

Tilauskiertoajelut ja kävelykierrokset ryhmille

Kajaanin Matkailuoppaat opastavat Kajaanissa ja koko Kainuun alueella. He kertovat kiinnostavimmat tarinat nähtävyyksistä, historiallisista kohteista, nykyhetkestä, kulttuurista ja luonnosta.

Saatavilla eri teemaisia kävely- ja bussikierroksia. Tilaajan toiveiden mukaan ryhmälle suunniteltu kierros on helppo liittää kokousten, kulttuurimatkojen, koululaisretkien ja virkistyspäivien oheisohjelmaksi.

Kajaanin kierroksella tutustutan keskustan päänähtävyyksiin ja seudun merkkihenkilöihin: Elias Lönnrotiin, Eino Leinoon ja Urho Kekkoseen, jatkuen Oulujärven rannalle Paltaniemen kylään. Kohteina ovat kuuluisa vuonna 1726 rakennettu Kuvakirkko, Eino Leino -talo sekä Aleksanteri I:n Kainuun vierailuun liittyvä Keisarintalli.

Kävelykierroksilla tai kohdeopastuksissa tutustutaan mm. kirkkoihin, linnaan, Kaukametsän kulttuurikeskukseen tai Vesiliikuntakeskus Kaukaveteen.

Rooliopastukset

Kajaanin matkailuoppailta voi tilata opastukseen sisältyvän Kajaanin historiaan liittyvän rooliesityksen. Tarinatuokio voidaan sijoittaa vaikkapa tilaisuuksien alkuun ja ruokailun tai kahvin yhteyteen.

Roolihenkilöinä esiintyvät kreivi Pietari Brahe ja hänen puolisonsa Kristina Stenbock, Kajaanin linnan vanki Johannes Messenius ja hänen vaimonsa Lucia Grothusen. Maria Lönnrot, Elias Lönnrotin vaimo, muistelee elämäänsä Kajaanissa.  Herman Renforsin vaimo Agnes Castren sekä piiat Miina ja Liina keskustelevat Renforsien perheen elämästä. Posti-Stina tarinoi postin kuljetuksesta Kajaanista Paltaniemelle. Torimyyjät Serafina Heikkinen, Paltamon murteella puhuva Vanni Karjalainen ja Caisa Moilanen kertovat oman aikansa torikaupasta.  Hevosvarkaan leski Saima Tolonen taas johdattelee kuulijat mystisten kummitustarinoiden äärelle.

Teemakierrokset ja -retket

Matkailuoppaat ovat laatineet valmisretkiä, jotka kestävät sisällöstä riippuen kahdesta tunnista kuuteen tuntiin. Retkillä on mahdollisuus myös ruokailuun ja kahvitteluun ja ne ulottuvat Kajaanin lisäksi Paltamoon, Sotkamoon ja Vuolijoelle. Teemaretket toteutetaan kestoltaan tilaajan toiveen mukaisina.

Valmiit teemaretket ovat Eino Leinon lapsuusmaisemat, Herman Renforsin Kajaania, Kalevalainen Kajaani, Kultaisen 60-luvun Kajaani, Retki Vuolijoelle, Sinisiä ajatuksia Sotkamossa ja Vanhan ajan Paltamoa.

Elämää linnassa – lasten linnankierrokset

Lasten opastetut linnan kierrokset yli 5-vuotiaille vanhempien seurassa. Kierroksia tehdään kesäisin 3 – 4 kertaa sekä tilauksesta toiveiden mukaan. Lasten linnan kierros on sopiva esim. päiväkotiryhmille tai koululaisille.

Hautausmaakierrokset

Kuulemme kajaanilaisten merkkihenkilöiden kiinnostavia elämäntarinoita. Opastettuja kävelyjä järjestämme Kajaanin Vanhalla hautausmaalla jokivarressa, Paltaniemen Kuvakirkon Vainajien varvikossa ja Paltaniemen uudella hautausmaalla yhteistyössä Kajaanin seurakunnan kanssa.

Lue lisää Matkailuoppaiden palveluista

Yhteystiedot:

Sähköpostitse kajaanin.matkailuoppaat@gmail.com tai puhelimitse 044 500 4471 tai opasvälitys 044 500 5276.

Yhteystiedot löytyvät myös VisitKajaani-verkkosivulta.