Hyppää sisältöön
Hymyilevä nainen ja takana lapset telinevoimistelevat

Kajaanista löytyy kaikki, mitä tarvitaan hyvään arkeen!

Asiantuntijatyötä tietohallinnon kehittämispäällikkönä tekevälle Katja Moilaselle työn ja perheen yhdistäminen on ollut sujuvaa. Sopivan kokoisesta Kajaanista löytyy kaikki, mitä tarvitaan hyvään arkeen.

Katja on kotoisin Kajaanista, mutta on lapsuudessaan käynyt asumassa myös eteläisemmässä Suomessa. Maailmalle ei ollut tarkoituskaan jäädä.

”Kajaani on aina ollut viihtyisä asuinpaikka, kaikki tarpeellinen on minulle löytynyt täältä. Lapsia on hyvä kasvattaa Kajaanissa ja harrastusmahdollisuuksia löytyy paljon. En ole osannut kaivata muuta, kun olen saanut täältä kaikki mahdollisuudet kouluttautua ja työllistyä kiinnostaviin tehtäviin.”

Katja opiskeli tietojenkäsittelytieteitä ja on toiminut viime vuodet Kajaanin kaupungin tietohallinnon kehittämispäällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli kaupungin tietohallinnossa projektipäällikkönä. Työ on monipuolista ja haastavaa asiantuntija- ja kehittämistyötä. Katja teki etätöitä jo ennen pandemiaa ja työskentelee myös tällä hetkellä suurimman osan ajasta kotoa käsin.

”Organisaatiossa on ollut hyvät valmiudet siirtyä etätyöhön ja myös työkulttuuri on tukenut etätyötä. Aion jatkaa etätöissä osittain myös tulevaisuudessa. Etätyö on mahdollistanut joustoa myös henkilökohtaisesti elämäntilanteen mukaan.”

Tällä hetkellä Katja kehittää omaa osaamistaan opiskelemalla tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa työn ohessa. Koulutuksen tarjoaa Kainuun ammattiopisto ja se nivoutuu hyvin osaksi työarkea, sillä työhön sisältyviä kehitystehtäviä voi suorittaa näyttöinä tutkintoa varten. Katja on aiemminkin opiskellut työn ohessa: projektijohtamisen erikoisammattitutkinto hoitui etänä Helsingistä.

Työn ja perheen yhdistäminen on ollut helppoa

Kajaanissa lyhyet välimatkat ovat auttaneet työn ja perheen yhdistämisessä. Aikaa ei kulu siirtymisiin, vaan vapaa-ajalla ehtii harrastaa ja viettää aikaa perheen kanssa.

”Kajaani on juuri sopivan kokoinen kaupunki, palvelut löytyvät lyhyen matkan päästä. Kirjastoon ja lähikauppaan pääsee kävelemällä ja keskustaankin on vain pari kilometriä.”

Lapsille löytyi läheltä päivähoitopaikka ja pienille koululaisille iltapäiväkerho. Tällä hetkellä nuorimmainen tytöistä on lähellä sijaitsevassa alakoulussa ja keskimmäinen lapsista käy yläkoulun liikuntaluokkaa muutaman kilometrin päässä, jonne kulkeminen taittuu pyöräillen tai bussilla. Vanhin lapsista opiskelee liikuntaneuvojaksi ja on myös vapaa-ajallaan innokas liikkuja.

Kajaanin kaupunki
Kajaanissa on hienot puitteet telinevoimistelulle
Kajaanissa on hienot ja monipuoliset puitteet harrastaa.

Aktiiviset lapset pitävät liikkeessä

Katjan kolme teini-ikäistä tytärtä harrastavat aktiivisesti ja tavoitteellisesti. Nuorin on telinevoimistelun kilparyhmässä ja tähtää maajoukkueeseen. Keskimmäinen pelaa pesäpalloa, osallistuu yläkoululeiritykseen kolme kertaa vuodessa ja opiskelee liikuntaluokalla.

Lapsilla on treenit neljä kertaa viikossa, sen lisäksi vielä kilpailut, pelit ja leirit. Aktiivinen harrastaminen vaatii panosta myös vanhemmilta.

”Lapset ovat aina olleet aktiivisia harrastusten suhteen ja halunneet kokeilla eri lajeja, johon Kajaanissa on erinomaiset mahdollisuudet. Harrastuksiin liittyvät talkoot, pelireissut, toimitsijatehtävät ja muut ovat tosi mukavia tapahtumia. Niissä saa uusia tuttuja ja meillä on hyvä yhteishenki vanhempien kesken.”

Kajaanista ja lähialueelta löytyy monipuolisesti erilaisia harrastuspaikkoja. Harrastuspaikat ovat lähellä kotia, joten lapset pyöräilevät harrastuksiin usein myös itse. Lasten treenien aikana Katja ehtii hoitaa monenlaisia asioita lyhyiden välimatkojen ansiosta tai piipahtaa itsekin lenkkipolulla.

Vapaa-ajalla perhe tykkää ulkoilla lähiluontokohteissa, joita Kajaanista löytyy paljon. Suosikkikohde vaeltamiseen on Akkovaara. Myös kodin läheltä lähtee luontopolku, jonka varrelta löytyy nuotiopaikka tunnelmointiin ja eväiden nauttimiseen.

”Kajaanissa ehdimme harrastaa työpäivän jälkeen!”

Kajaani on juuri sopivan kokoinen kaupunki, palvelut löytyvät lyhyen matkan päästä. Kirjastoon ja lähikauppaan pääsee kävelemällä ja keskustaankin on vain pari kilometriä.

Katja Moilanen

Aihealueet