Hyppää sisältöön
hymyilevä nuori pariskunta

Kajaanissa lapset saavat kasvaa rauhassa

Janita Borenius päätti puolisonsa kanssa palata Kajaaniin, kun perheeseen oli tulossa ensimmäinen lapsi. Kajaani on turvallinen paikka kasvattaa lapsia rauhassa paineilta.

Kajaanista kotoisin oleva Janita puolisoineen vieraili Kajaanissa usein, mutta ensimmäisen lapsen myötä kypsyi ajatus paluumuutosta rauhan ja kiireettömyyden keskelle.

”Junamatkalla Helsingistä Kajaaniin täytyi hetki sulatella ajatusta, että loman vieton sijasta olenkin vaihtamassa asuinpaikkaa. Kajaanissa vastassa olivat jo aiemmin saapunut puolisoni, yhteinen uusi kotimme, upea talvinen sää ja rauhallisuus.”

Paluu Kajaaniin on tuntunut hyvältä. Arjesta ei puutu mitään: Janita kokee nauttivansa arjestaan enemmän Kajaanissa. Vaikka arki onkin suurin piirtein samanlaista kaikkialla, Kajaanin etuna on se, ettei siirtymisiin mene juurikaan aikaa. Kun vapaa-aika koittaa, luontoon, uimahallille tai minkä tahansa harrastuksen pariin pääsee nopeasti.

Harrastuksiin on muutenkin paremmat mahdollisuudet Kajaanissa, sillä niihin kuuluvat vaellus, hiihto ja kestävyysjuoksu. Arki tuntuu hyvältä, kun ehtii tehdä niitä asioita, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

”Täällä Kajaanissa ehdin tekemään enemmän oikeasti itselle mieluisia asioita, kuten viettämään aikaa perheeni kanssa ja harrastamaan ilman kiireen tuntua.”

Työ ja uusi koti järjestyivät helposti

Perhe löysi Kajaanista kodin helposti. Valikoimaa oli tarjolla myös kaupunkikodeista ja asuntomarkkinat tuntuivat kaiken kaikkiaan joustavilta.

”Tarjontaa oli ja saimme rauhassa miettiä ja tehdä päätöksen.”

Janitan helsinkiläinen puoliso oli jo aiemmin vihjaillut halustaan muuttaa Kajaaniin. Äitiysvapaan myötä myös Janita innostui ajatuksesta. Puoliso nauttii erityisesti rauhasta ja ruuhkattomuudesta, arjen helppoudesta. Molemmat nauttivat työstään, mutta vaakakupissa painoivat myös harrastukset.

Työn suhteen asiat järjestyivät hyvin: Janita on äitiysvapaalla ja puoliso tekee etätöitä pääkaupunkiseudulle. Hän sai kutsun moniin haastatteluihin ja jopa useita kiinnostavia työtarjouksia Kajaanista ja lähialueilta, mutta etätyö entiselle kotipaikkakunnalle tuntui vielä parhaalta ratkaisulta.

Ennen äitiyslomaansa terveydenhoitajana työskennelleelle Janitalle löytyy todennäköisesti työpaikka myös Kajaanista.

Kajaanin kaupunki
Nuori pariskunta nauttii lumesta.
Kajaanin luminen talvi ja hyvät harrastusmahdollisuudet ovat tärkeitä asioita pariskunnalle.

Odottavista perheistä pidetään hyvää huolta

Janitan ensimmäiset kokemukset äitiysneuvolasta Kajaanissa ovat hyviä. Omaan terveydenhoitajaan saa hyvin yhteyden eri kanavien kautta. Janita kiittää myös mahdollisuutta päästä tutustumaan synnytyssairaalaan ennen synnytystä.

”Omaan hoitajaan saa täällä suoraan yhteyden. Pääsemme myös yhdessä puolisoni kanssa käymään synnytysosastolla, se on tietysti mielenkiintoista ja puolison kannalta tärkeää.”

Odottavan äidin näkökulmasta tärkeää on myös se, että palvelut ovat hyvin saavutettavissa. Lisäksi näin korona-aikana Janitastakin tuntuu turvallisemmalta käyttää palveluita, kun ihmisiä ei ole niin paljon joka paikassa. Myös ulkoilusta nauttiminen on helppoa: Kajaanissa kotiovelta ei tarvitse kävellä kauas, niin on jo upeissa maisemissa.

Lapsiperhe-elämältä Janita odottaa rauhallisuutta ja aikaa perheen ja läheisten kanssa. Lyhyiden välimatkojen vuoksi perhe-elämälle jää varmasti enemmän aikaa kuin arjessa pääkaupunkiseudulla.

Olen kokenut, että Kajaani on turvallinen paikka kasvaa aikuiseksi. Täällä kouluilla ei ole statuksia, kaikilla on samat mahdollisuudet. Kajaanissa lapset saavat kasvaa rauhassa paineilta.

Janita Borenius

Aihealueet