Hyppää sisältöön
Mies halaa puuta

Inhimillinen ote elämään ja työhön – Kajaanissa on helppo hengittää

Toni Piirainen on matkustanut työn vuoksi ympäri maailmaa, mutta Kajaaniin on aina ollut mukava palata. Aktiivinen ja hyvin hoidettu ympäristö yhdistettynä inhimilliseen elämänrytmiin pitää maailmankansalaisen Kajaanissa.

Diplomi-insinööriksi Oulussa opiskellut Toni toimii perheyrityksen toimitusjohtajana. Planray valmistaa teollisuuden sähkölämmitysjärjestelmiä ja sillä on vahva asema kotimaan markkinoilla. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Kajaanissa, kuten myös tuotekehitys ja tuotantotilat. Kaikki laitteet valmistetaan Kajaanissa.

Tonin työhön kuuluu paljon matkustamista sekä Suomessa että ulkomailla. Vientikauppa on tehnyt maailman metropolit tutuiksi Torontosta Souliin ja Rio de Janeiroon. Työ vaatii paljon edustamista, neuvottelua ja suhteiden hoitamista. Onneksi Kajaanissa on helppo hengittää ja rauhoittua. Vaihtelun myötä Kajaanin arvokkuus on ollut helpompi ymmärtää.

”Mitä enemmän matkustan maailmalla, sitä paremmalta paikalta Kajaani tuntuu. Kajaaniin saapuessa tajuaa, että tämä on kaupunki luonnon keskellä ja suuremmat selkoset alkavat tästä, se on mahtavaa.”

Arjessa on aikaa lapsille

Tavallinen arkipäivä lasten kanssa alkaa aikaisin aamulla. Nuoremman päiväkoti sijaitsee kotitalon alakerrassa ja vanhempi käy koulua lähellä. Matka työpaikalle taittuu kävellen, juosten tai pyöräillen jokivartta pitkin.

”Aamuisin on mahtava kulkea jokivartta pitkin ja kokea se eri vuodenaikoina. Työmatkalla saa myös ihailla suuren kaupungin vilskettä, kun Kajaanin aamuruuhka torin risteyksessä alkaa ja purkautuu kello 7.55–8.05.”

Työpäivinä Toni lounastaa usein keskustassa ystävien kanssa, sinne pyöräilee kymmenessä minuutissa.

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen on Kajaanissa helppoa ja luontevaa. Nyt lasten ollessa pieniä Toni ei tee pitkiä päiviä, ja vapaa-aika kuluu lasten kanssa harrastaen. Toni toimii partiossa ja muksujudossa apuopettajana, joten lasten harrastukset ovat yhteistä aikaa.

Kajaanissa ehtii urheilla  ja harrastaa, sillä kaiken voi helposti sovittaa arkeen.

”Täällä on kaikki matkan varrella ja arkeen on helppo sisällyttää urheilua ja wellnessiä. Kun lasten kanssa lähdetään metsään leikkimään, siinä ehtii patikoida ja napata tervaskannosta sälät saunatuoksuksi matkalla.”

Kajaanin kaupunki
Mies pyöräilemässä lapsen kanssa.
Kajaanissa työmatkat taittuvat sujuvasti pyöräillen.

Inhimillinen elämänrytmi

Kajaanissa Tonin on pitänyt ennen kaikkea sen turvallisuus ja mukavuus. Kajaani on hyvä paikka kasvattaa lapsia: täällä luokkakoot ovat pienempiä, kaikki palvelut tiiviisti lähellä ja muutenkin elämässä on inhimillinen ote.

Sama pätee myös työelämässä. Kajaani on ihanteellinen paikka yritykselle: täällä on jalat maassa olevia ihmisiä, työsuhteet ovat pitkiä ja voi luottavaisesti rakentaa tiimiä ja yritystä. Tekijöitä löytyy esimerkiksi Kajaanin ammattikorkeakoulun kautta – moni on päätynyt harjoittelun ja lopputöiden kautta palkkalistoille.

Toni toimii aktiivisesti myös Kajaanin yrittäjäyhteisössä. Kajaanin yrittäjien hallituksessa hän on mukana järjestämässä Big Friday -tapahtumaa. Yrittäjäyhteisö on aktiivinen ja hengeltään avoin – mukana on paljon porukkaa erilaisista lähtökohdista.

Muutkin suhteet ovat Kajaanissa helppoja: kun vaikkapa pankin asiantuntijat ovat tuttuja, se tuo inhimillistä otetta asiointiin. Toni nauttii samasta ilmapiiristä myös asiakkaana paikallisissa yrityksissä.

”Täällä on hyvä henki, ja pienen yhteisön hyvät puolet korostuvat.”

Kajaani on kaupunkina sekä kompaktin kokoinen että viihtyisä.

”Jokiranta on saatu tosi hienoksi, tykkään erityisesti keskustan läpi kulkevasta jokimiljööstä”, Toni kommentoi ja mainitsee myös hienon rantapuiston, uudet laivaterassit ja pienet saaret hotellin edessä, joissa on nuotiopaikka.

Kajaanissa on monipuolisesti eri alojen yrityksiä, ammattikorkeakoulussa huipputasoinen pelialan koulutus, ja lähellä sijaitseva Vuokatin alue lomailukeskuksena on mainio.

Toni Piirainen

Aihealueet