Hyppää sisältöön

Lukupiirin kevät 2024

Kajaanin kaupunginkirjaston lukupiiri kokoontuu pääkirjastolla kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17.00.

Lukupiiri on avoin kaikille kirjallisuuden ystäville. Mukaan voi tulla missä vaiheessa vain, kirjan lukeminen ei ole pakollista. Tule keskustelemaan tai ihan vain kuuntelemaan mitä muut ovat kirjasta ajatelleet.

Keväällä 2024 luetaan kirjallisuutta eri kulttuureista.

17.1. Yu Hua: Elämänkaari (2016)

Vanha mies nimeltä Fugui kertoo kansanlauluja keräämään lähteneelle miehelle elämäntarinansa. Tuhlattuaan perheen omaisuuden uhkapeliluolissa ja ilotaloissa nuori Fugui alkaa viljellä maata. Samaan aikaan Kiinassa tapahtuu suuria mullistuksia – sisällissota, Suuri harppaus, nälänhätä ja kulttuurivallankumous. Vaikka Fuguin elämässä murheet seuraavat toisiaan, hän ei lannistu tai menetä elämänhaluaan. Lopussa Fuguin ainoa seuralainen on raihnainen kyntöhärkä, mutta hän on tyyni ja onnellinen, koska on elossa.

14.2. Arundhati Roy: Äärimmäisen onnen ministeriö (2017)

Anjum käy taloksi yhdelle kaupungin hautausmaista. Lapsi löytyy roskiin kapaloituna jalkakäytävältä, eikä kukaan tiedä, mistä se on tullut. Arvoituksellinen Tilo on yhtä aikaa läsnä ja poissa niiden kolmen miehen elämässä, jotka ovat häntä rakastaneet. Äärimmäisen onnen ministeriö vie lukijansa matkalle Delhin ahtaista kortteleista kimaltaviin ostosparatiiseihin ja edelleen Kashmirin lumisille vuorille ja kauniisiin laaksoihin. Arundhati Royn romaani on unohtumaton rakkaustarina ja ärhäkkä kannanotto.

13.3. Petina Gappah: Muistojen kirja (2017)

Memory on syrjitty albiino, joka odottaa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Häntä syytetään varakkaan valkoisen professorin murhasta. Hän kirjoittaa elämäntarinaansa amerikkalaiselle lehtinaiselle, jonka vaikutusvalta saattaisi auttaa tuomion kumoamisessa. Yhteiskunnallisesti aktiivinen juristi-kirjailija Petina Gappah kuvaa kotimaataan Zimbabwea kriittisesti mutta lämmöllä. Hän tuo esiin sen värikkään tarinaperinteen, vaikean kolonialistisen ajan kuin myös siitä kumpuavan nykypäivän poliittisen levottomuuden.

10.4. Christy Lefteri: Aleppon mehiläistarhuri (2021)

Nuri ja Afra viettävät yksinkertaista mutta rikasta elämää Aleppon laitamilla. Nuri hoitaa mehiläisiä, Afra on taiteilija. Syyrian sisällissota pakottaa pariskunnan matkustamaan Eurooppaan etsimään turvaa, mutta tie on täynnä vaaroja. Matkan koettelemusten lisäksi Nurin ja Afran on kohdattava surunsa, joka uhkaa etäännyttää heidät toisistaan. Heidän vaikein tehtävänsä onkin löytää takaisin toistensa luo. Aleppon mehiläistarhuri saa lukijan kokemaan inhimillisen todellisuuden kasvottomien uutisotsikoiden takana.

15.5. Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö (2019)

Adelaidan äiti kuolee sairaalassa, josta ovat loppuneet lääkkeet, ja hän joutuu käyttämään loput rahansa hautajaisiin. Arkunlaskun jälkeen Adelaida ja kuljettaja pakenevat aseistettua katujengiä. Pakon edessä Adelaida tekee vaikean ratkaisun ja jättää taakseen rakkaan isänmaansa. Kipeän kaunis romaani kuvaa kaaoksen partaalla olevaa Venezuelaa, jossa ainoat kaikkia koskevat asiat ovat väkivalta, nälkä ja röyhkeys. Romaani maalaa lukijan eteen myös rauhallisemman menneisyyden, jolloin yhteiskunta toimi.

Aihealueet