Hyppää sisältöön
Esteetön reitti metsässä, jossa kaksi ihmistä.

Sairaalarinteen terveysmetsä

Sairaalarinteen terveysmetsä  avoin ja tarkoitettu kaikkien käyttöön. Terveysmetsä tukee lähellä asuvien ja työskentelevien ihmisten hyvinvointia. Erilaisista sairauksista toipujat ja kuntoutujat voivat hyödyntää terveysmetsää omatoimisesti, tai sosiaali ja terveysalan ammattilaisten ohjaamina. Terveysmetsä sopii hyvin myös koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten opetuksen ympäristöiksi.

Reitti on toteutettu Kajaanin kaupungin, Kainuun hyvinvointialueen ja Terveysmetsämallit työ ja toimintakyvyn edistämisessä-hankkeen yhteistyönä.

Reittikuvaus

Terveysmetsässä on 120 m pitkä puurakenteinen esteetön reitti käsijohteineen. Reitti vie esteettömälle laavulle, jossa on nuotiopaikka ja istuimia kolmessa eri korkeudessa. Nuotiopaikalla on polttopuita. Esteettömän reitin varrella on puurakenteinen levähdyspaikka, jossa on myös kolmenkorkeuden istuimet sekä opasteaistiharjoitusten tekemiseen. Esteettömällä reitillä ei ole talvikunnossapitoa. Metsää kiertää lisäksi noin 1 km pituinen kuntorata (talvella latu),jossa on jyrkkiä nousuja. Metsän keskellä menee polku. Kuntoreitti ja polku eivät ole esteettömiä.

Katso Sairaalarinteen reitti ja esteettömyyskuvaus

Saapuminen

Sairaalanrinteen terveysmetsä sijaitsee Kainuun keskussairaalan viereisessä metsässä. Sairaalan osoite on Sotkamontie 13, 87300 Kajaani. Reitin lähtöpiste sijaitsee parkkipaikalta 200 m päässä I ja J talojen välissä. Lähtöpisteessä on kartta ja infopiste. Esteetön wc löytyy Kainuun keskussairaalasta.

Pysäköinti

Pysäköinti tapahtuu sairaalan maksulliselle pysäköintipaikalle. Inva-pysäköintipaikkoja löytyy sairaalan pääoven läheisyydestä sekä I ja J talojen edestä. Lisää pysäköintipaikkoja löytyy Vimpelistä pallohallin takaa (Kuntokatu 6, josta matkaa laavulle on 0,5 km, kulku ei ole esteetön ja matkalla on jyrkkä nousu.

Terveysmetsä

Luonnolla on monenlaisia terveysvaikutuksia Mitä enemmän vietät aikaa luonnossa, sitä enemmän saat luonnosta hyvinvointia Päivittäinen luonnossa liikkuminen tai oleminen edistää terveyttä.

  • Terveysmetsä tarkoittaa luonnon hyödyntämistä osana sairauksien ehkäisyä tai niistä toipumista.

    Terveysmetsissä järjestetään ohjattuja retkiä, jotka auttavat saamaan luonnon hyvinvointihyötyjä. Retkioppaalla on luonnontuntemusta ja hän osaa ohjata ihmisiä luonnossa.

    Ihmisen omat mieltymykset, metsän tyyppi ja alueen koko vaikuttavat siihen, millainen kokemus luonnossa syntyy.

    Terveysmetsien ja retkien suunnittelu perustuu tutkimustietoon hyvinvointia lisäävistä metsäluonnon piirteistä ja elementeistä.

  • Terveysmetsä on tarkoitettu kaikkien ihmisten vapaaseen käyttöön.

    Erityisiä terveysmetsiä voidaan perustaa esimerkiksi sairaaloiden läheisyyteen. Erilaisista sairauksista toipujat ja kuntoutujat voivat hyödyntää terveysmetsää omatoimisesti tai sosiaali ja terveysalan ammattilaisten ohjaamina.

    Terveysmetsät sopivat hyvin myös koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten opetuksen ympäristöiksi.

  • Metsän lisäksi terveyttä edistävät vesistöjen rannat, kaupunkien puistot, puutarhat sekä maatilaympäristöt. Aistikokemuksia tuovat luonnon
    äänet, puhdas ilma ja tuoksut.

    Terveyttä edistäviä luontokappaleita ovat kaikki kasvillisuus, maaperä sekä eläimet. Luontokappaleet tuottavat hyvinvointia myös sisätiloissa.

    Terveyshyötyjä voi saada muistakin luontoympäristöistä kuin nimetyistä terveysmetsistä.

    Luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutuksia

    • Kunto kohenee, koska luonnossa liikutaan huomaamatta.
    • Stressin tunne vähenee ja mieliala piristyy, koska luonto rentouttaa kehoa ja mieltä.
    • Aistit herkistyvät ja keskittymiskyky palautuu luonnossa nopeammin.
    • Kehon vastustuskyky vahvistuu, koska luonnosta saadaan vastustuskykyä tukevia mikrobeja.
    • Vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa on helpompaa luonnossa kuin sisätiloissa.

Terveysmetsät hyvinvoinnin ja terveyden tukena

Terveysmetsät hyvinvoinnin ja terveyden tukena -video Ohita upotus: Terveysmetsät hyvinvoinnin ja terveyden tukena -video

Yhteydenotot

Reitin ylläpidosta vastaa Kajaanin kaupunki ja Kainuun hyvinvointialue. Palautteet voit antaa Kajaanin kaupungin palautepalvelun kautta.