Tervakanava
tervakanava
Suomesta kuljetettiin tervaa jo 1500-luvulla, mutta 200 vuotta myöhemmin siitä tuli melkein pohjanmaalainen tuote ja 1800-luvulla Oulusta tuli johtava tervakaupunki maailmassa.

Tervakanavien historia on pitkä. Yksi tervareiteistä kulki Kajaanin läpi, joten kaupunki asetti ajajat auttamaan veneitä pääsemään Koivukosken ja Ämmäkosken ohi.

Koskien ohittavia kanavia alettiin rakentaa vuonna 1838 ja vuonna 1846 niitä käytettiin ensimmäistä kertaa. Tervasulkujen toiminta merkitsi suurta helpotusta tervankuljetukselle, joka jatkui vilkkaana vuosisadan vaihteeseen, sillä kilpailevaa väylää ei ollut. 1915 kanavat suljettiin, koska rakenteet olivat pahoin rapistuneet. 1982 aloitettiin rakennustyö. Kanava valmistui vuonna 1984 ja se on ainoa tervakanava maailmassa. 

Tervakanavan historia

Ensimmäiset ehdotukset sulkujen tai kivikourujen rakentamiseksi kariutuivat Keisarin vastukseen. Työt käynnistettiin syksyllä 1836. Kun työt olivat jo pitkällä huomattiin ettei kivikourut ole teknisesti sopiva ratkaisu ja niiden paikalle esitettiin sulkuja.

Tervavene ja linna

Sulut avattiin liikenteelle 2. syyskuuta 1846 suurin juhlallisuuksin. Ensimmäisenä laskettiin sulusta kaksi venettä toisessa oli 25 virkamiestä ja toisessa 30 neitoa. Sen jälkeen 18 tervavenettä pääsi maksutta läpi. Juhla huipentui illalla tanssiaisiin ja linnan raunioilla vietettyyn kansanjuhlaan. Sulut valmistuivat lopullisesti vuonna 1847. Suluille tarvittiin omat vartijat. Ämmänkosken viereen rakennettiin vuonna 1880 sulkuvartijalle oma asunto.

tervakanava_vanha

Enimmillään tervatynnyreitä kuljetettiin 24 000 tynnyriä vuodessa, satoja tuhansia tynnyreitä kaikkiaan.

Keski-Euroopassa tervaa tarvittiin erityisesti puisiin purjelaivoihin. Kun tervakauppa aikoinaan loppui, se loppui tarjonnan puutteeseen, kysyntää olisi ollut.

Väylää parannettiin vuosien 1860-luvulla kaivamalla kivisen Petäiskosken ohi nk. nälkäkanava. Tervankuljetukset hiipuivat hiljalleen, sillä rautatien tulo vuonna 1904 teki sen tarpeettomaksi. Jokivarsien kiviset veneiden vetomöljät, maatuneet tervahautojen pohjat, terva-aiheiset paikannimet ja useat eri puolilla maakuntaa kesäisin yhä palavat tervahaudat muistuttavat Kainuussa menneestä ajasta. Kainuulainen sanoo: "Minkä teet, tee se tervaten", ja hyvä tulee.

Kajaanin matkailuoppaat yhdessä Kajaanin kaupungin kanssa järjestävät tervakanavan soutunäytöksiä kanavalla heinäkuussa joka sunnuntai klo 18 . 

Sijainti kartalla 


Tulosta sivu
Viimeksi muutettu: 8.5.2014 15:38, Juva Aleksi