Hyppää sisältöön

Hannu Leskinen siirtyy eläkkeelle Kajaanin kaupungin johtavan rakennustarkastajan virasta

Hannu Leskisen taival

 

Hannun ensi kosketus rakennustyöhön alkoi 10-vuotiaana isänsä mukana raksalla. Valkolakin jälkeen kutsui Suomen puolustusvoimat ja siitä edelleen opiskelu insinööriksi Kuopion tekussa, josta hän valmistui insinööriksi vuonna 1982.

Valmistumisen jälkeen työura käynnistyi Kuopiossa Lujabetonin työmailla ja Iisalmessa rakennusliike Juntusella (1982-87), josta taival vei Rautavaaran kunnan palvelukseen ensin työmaavalvojaksi, siitä rakennustarkastajaksi ja lopulta tekniseksi johtajaksi vuosiksi 1996-2003. Työura jatkui ilman lomautuksia tai työttömyyttä ja ahkeran insinöörin tavoitteena oli toimia jonain päivänä rakennustarkastajana jossakin Kainuun kunnassa. Unelma toteutuikin vuonna 2003, jolloin hän sai vakituisen viran Kajaanin kaupungin rakennustarkastajana.

Lupasihteerit Aila Järvinen ja Marjatta Soldatkin ottivat uuden virkamiehen vierihoitoon ja opettivat kaupungin tavoille. Esimiesvalmennuksen aloittaneelle Hannulle maankäytön linjaukset, rakentamisen määrät, lupa-asiat sekä vuonna 2004 voimaan astunut uusi rakennusjärjestys, kuten Kainuun Ely-keskuksen voimakas roolikin tulivat tutuiksi.

Hannun ote työhön on ollut yrittäjämyönteinen sekä halu auttaa asiakkaita eteenpäin. Yhteistyö paikallisten rakennusliikkeiden ja suunnittelijoiden kanssa on sujunut erinomaisesti. Erityismaininnan hän haluaa antaa Osuuskauppa Maakunnan laadukkaalle rakennuttamistoiminnalle. Paikalliset rakennusliikkeet ja lvi-urakoitsijat ansaitsevat myös kiitoksen hyvästä ammattitaidosta ja asenteesta laadun ylläpitämiseksi ja sen parantamiseksi. Hyvän laadun aikaansaaminen on hyvin yksinkertaista, se syntyy yksittäisen työntekijän ammattitaidosta ja oikeasta asenteesta työhönsä!  Kainuusta löytyy vielä osaavia tekijöitä!

Kaupunkikuvan merkittävimmiksi parannuskohteiksi Leskinen nostaa mm. seuraavat alueet: Ydinkeskusta-Kajaanijoen sekä elokuvakeskuksen ympäristön, Kampus alueen ja Kätön ja Maaston asuinalueet. Petäisenniskan ja Heinisuon yritysalueen, sekä Renforsin rannan yritysalueen kehityksen.  Alueiden vetovoimaisuuden parantamisesta suuri kiitos kuuluu alueiden rakennuttajille, yrityksille ja kunnallistekniikalle.

Rakennusvalvonnan sähköisen asioinnin kehitys on ollut huimaa viime vuosikymmenen aikana. Hannu on ollut mukana Kajaanin rakennusvalvonnan ja Lupapisteen pilottihankkeessa, mutta myöhemmin päädyttiin Kajaanin kaupungin Trimble -sähköisen asiointiohjelman käyttöön.

Rakennustarkastajan erikoistumisopinnot Leskinen suoritti vuosina 2014-2015. Opinnot käynnistivät ylikunnallisen rakennusvalvonnan selvitystyön Kainuussa, josta hänelle seurasi RTY:n Vuoden rakennustarkastaja -nimitys vuonna 2015.

Viime vuosikymmenet on pyritty yhteistyöhön Sotkamon kanssa ja kunnilla on yhtenäinen rakennusjärjestys sekä Kajaanin LVI-tarkastajan asiantuntijapalvelut käytettävissä molempien kuntien alueella.

 

Työyhteisö

Sanonta ”lottovoitto syntyä Suomeen” pätee työyhteisöön, työyksikköön ja kaupunkiin työnantajana. Erityisesti Hannu mainitsee erinomaiset esimiehet, omat työkaverit, kaavoituksen ja kunnallistekniikan työkaverit sekä Pelastuslaitoksen johtohenkilöstön ja palotarkastajat. Työyhteisön ja sidosryhmiltä saadun tuen vuoksi hänen on ollut aina helppo tulla töihin.

Yhteistyö kaavoituksen ja kunnallistekniikan kanssa on ollut erinomaista. Kaiken kaikkiaan Leskinen kiittää kaupunkia työnantajana, joka on mahdollistanut koulutuksen, urakehityksen sekä osa-aikatyöt päävirasta ja siten mahdollistanut työn Kainua-sairaalahankkeen osa-aikaisena valvojana.

Tulevaisuus

Korona-aika on tuonut mukanaan uuden etätyökulttuurin, jota on ollut vaikea omaksua. Asiakkaat ovat jääneet entiseen verrattuna etäisiksi ja lupa-asioissa esitetyn suunnittelun taso on laskenut. Tämän seurauksena lupien käsittelyaikojen pituus on kasvanut.

Rakennusvalvonnan kehitykseen vaaditaan osaamista, jakautuuko rakennusvalvonnan palvelun taso kahtia kuten on MRL uudistuksessa suunniteltu (kahden tasoiset rakennusvalvonnat: Täyden palvelun kunnat ja peruspalvelun kunnat). Jos suunniteltu kehitys toteutuu, yhteistyön merkitys Sotkamon rakennusvalvonnan kunnan kanssa tulee korostumaan ja miksi ei koko Kainuussa?

 

Hannu Leskisen merkittävät kohteet Kajaanin kaupungin palveluksessa ovat

  • Kainuun prikaati
  • UPM paperitehdas
  • Keskusta
  • Teollisuuskylän kohteet ja ympäristö
  • Uusi sairaala
  • Useat asuntokohteet (kerrostalot ja rivitalot)
  • INNO kohteet, jotka ei toteutuneet (talvitestaus-rata, Datakeskus Sellun tontti yms)
  • Kajaanin Romu
  • Osuuskauppa Maakunnan kohteet, Prisman laajennus ja Terra
  • Kaupungin omat kohteet (mm. Haule koulukeskus, Vesiliikuntakeskus, muut kouluhankkeet)

Hannun tavoitteen on jäädä terveenä eläkkeelle ja tehdä rakennustyön valvontaa toiminimellä, lähinnä isoissa hankkeissa. Työmäärä on tavoitteena pitää max. 2pv/viikko, niin jää omaa aikaa harrastuksille, eli marjastaa, metsästää, kalastaa, veneillä ja matkustaa kotimaassa ja Euroopassa. Lisäksi mieluisaa on hiihtoharrastus ja kilpailut hirvenhiihdossa.

Hannun terveiset: ”SUURI KIITOS KAIKILLE”

Sanat eivät riitä kertomaan kaikkea koettua, hyviä asioita ja tapahtumia tulee mieleen ajan kanssa, ikävät asiat jäävät unholaan.

Suuri tyytyväisyys vallitsee tällä hetkellä kaikkea koettua kohtaan!

Hannu Leskinen 18.3.2021

Hannu Leskinen