Hyppää sisältöön

Kirjaston lukupiiri kevät 2023

Kajaanin kaupunginkirjaston lukupiiri kokoontuu pääkirjastolla kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17.00.

Lukupiiri on avoin kaikille kirjallisuuden ystäville. Mukaan voi tulla missä vaiheessa vain, kirjan lukeminen ei ole pakollista. Tule keskustelemaan tai ihan vain kuuntelemaan mitä muut ovat kirjasta ajatelleet.

Keväällä 2023 luetaan kotimaista kaunokirjallisuutta.

18.1. Paavo Haavikko: Yksityisiä asioita (1960)

Tammikuussa käsitellään Neustadt-palkinnon voittajan Paavo Haavikon esikoiskirjaa Yksityisiä asioita. Kirjassa seurataan miestä, joka Suomen sisällissodan vuosina toimii avustuskassan hoitajana. Sota on miehelle sivuseikka, sillä hänellä on muuta miettimistä: kiinteistökauppoja, edullisia sijoituksia, korkoja ja prosentteja. Yksityisiä asioita on kuvaus sivullisesta miehestä, joka on täydellisen piittaamaton ulkomaailman asioista.

15.2. Heidi Köngäs: Hertta (2015)

Hertta Kuusinen on 35-vuotias vapautuessaan vankilasta keväällä 1939, nälkäinen ja täynnä tahtoa. Hertta tutustuu komeaan Yrjö Leinoon, ja rakastuu päätä pahkaa. Salamarakkaudesta alkanut suhde muuttuu palavan poliittiseksi liitoksi. Talvisodan Hertta ja Leino piileskelevät maan alla ja joutuvat jatkosodan aikana turvasäilöön. Rauhan tultua koittaa kommunistiparin loiston aika. Leinosta tulee ministeri ja Hertasta maan tunnetuin naispoliitikko. Hertta on valmis antamaan aatteelle koko elämänsä, mutta mihin Leino on valmis?

15.3. Minna Rytisalo: Rouva C. (2018)

Rouva C. kuvaa erään avioliiton tarinan ja näyttää, millaisista silmuista puhkeaa se Minna Canth, jonka me tunnemme: esikuva, taistelija, patsas. Piian ja pumpulikauppiaan tytär päätyy naimisiin opettajansa kanssa ja huomaa olevansa aina raskaana. Perhe kasvaa, mutta samalla kasvaa halu tehdä kodin ulkopuolella paljon enemmän. Romaani on voimakas, kaunokirjallinen kannanotto tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta. Kirja on voittanut Tulenkantaja-palkinnon.

12.4. Anna Kortelainen: Tulirinta (2020)

Taidemaalari Albert Edelfeltin ainoa avioliitossa syntynyt poika Erik kuoli 21-vuotiaana. Tulirinta on kuvitteellinen romaani Erik Edelfeltin elämästä. Tulirinta on muutaman johtolangan varaan punottu valistunut arvaus Erik Edelfeltin viimeisistä elinvuosista. Se on mielikuvitusmatka lahjakkaan mutta ristiriitojen repimän nuorukaisen maailmaan, aatteen paloon ja valppaaseen mieleen.

10.5. Karo Hämäläinen: Kansalliskirjailija (2020)

Kansalliskirjailija on fiktiivinen romaani Väinö Linnasta, Suomesta ja kirjailijuudesta. Romaanissa kuvataan kuvitteellisen Väinö Linna -dokumenttielokuvan tekemistä ja kirjan kertojana toimii elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja. Romaani kuvaa Väinö Linnan elämää ja päivittää elämäkertaromaanin 2020-luvulle. Minäkertojan kautta Hämäläinen myös leikittelee sillä, miten erilainen on kirjailijan asema nykyisin kuin Linnan elinaikana.

Aihealueet