”Nyt tarvitaan ymmärrystä, miten CSC:n kapasiteettia voidaan hyödyntää, tarvitaan ”tulevaisuuden yleissivistystä”, miten ihminen ja kone toimivat parina, ja miten supertietokone muuttaa liiketoiminnan potentiaalia uudelle tasolle. Kova tarve on niille ihmisille, jotka miettivät miten juuri minun liiketoimintani siirtyy seuraavalle tasolle supertietokoneen avulla. Miten keksitään tuote tai palvelu, joka valloittaa maailman?”, pohtii Sarén.
Supertietokone tarjoaa siis paljon potentiaalia, mutta tarvitaan tekijöitä, jotka osaavat sovittaa ongelmat koneella ratkaistavaan muotoon ja optimoida koodin. ”Kone ei laske itsestään, vaan ongelma pitää osata sovittaa koneelle”, muistuttaa Koski.
Menestystä haetaan arkipäivän ratkaisuista
Kuka sitten voi hyödyntää supertietokoneen laskentakapasiteettia? ”Aloja on paljon, esimerkiksi ilmastomallinnus, vihreät teknologiat, ja lääketiede ovat tällaisia, mutta myös taloustieteet ja jopa sosiaalinen media voivat hyötyä suurteholaskennasta”, listaa Koski. Tekoälyratkaisut, koneoppiminen, data-analytiikka ja raskas grafiikan laskenta ovat esimerkkejä siitä, mitä uuden supertietokoneen laskentakapasiteetti mahdollistaa.
Kajaanissa nähdään paljon potentiaalia arkipäivän ratkaisuihin liittyvissä innovaatioissa. ”Hyvä käytännön esimerkki arkeen vaikuttavasta tuotteesta on koronarokote, jota tuskin olisi olemassa ilman suurteholaskentaa, ” jatkaa Koski.
”Digitaalisuudella haetaan parempaa arkea, ja esimerkiksi hyvän kotihoidon innovaatiot voisivat myös olla tällaisia tulevaisuuden menestystuotteita”, kertoo Sarén.
Pohjatyö on tehty – nyt tarvitaan osaajia
Kajaaniin on nyt siis saatu lisää maailmanluokan tutkimusinfrastruktuuria, mutta sen hyödyntäminen vaatii vielä paljon työtä. Suurena haasteena nähdään osaajien vähäisyys.