Hyppää sisältöön

Nyt tarvitaan lisää osaajia – Kajaani rakentaa määrätietoisesti ekosysteemiä suurteholaskennan ympärille

Supertietokone Mahti on suurikokoinen

Kajaani panostaa nyt voimakkaasti ekosysteemin rakentamiseen supertietokoneiden mahdollistaman suurteholaskennan ympärille ja kaipaa alueelle lisää toimijoita. Liikkeellä ollaan ennakkoluulottomasti ja laaja-alaisesti, tavoitteena on houkutella osaajia soveltuvilta aloilta.

Kajaani on noussut merkittäväksi peluriksi suurteholaskennan saralla. Supertietokoneiden ympärille kehittyvää ekosysteemiä pyritään vahvistamaan ja visiona onkin kehittyä huippuosaajien maakunnaksi.

Kajaanissa sijaitseva CSC datakeskus on tässä keskeisessä roolissa. Datakeskuksessa on ennestään jo kaksi kansallisessa käytössä olevaa supertietokonetta, mutta tehoja tulee merkittävästi lisää, kun uusin supertietokone Lumi saapuu.

Suomi ja Kajaani ovat osa kymmenen maan konsortiota, joka voitti kansainvälisen kilpailutuksen supertietokoneen sijoittamisesta. Uusi supertietokone tulee olemaan saapuessaan yksi maailman tehokkaimmista.

Kimmo Koski, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n toimitusjohtaja

Kajaani valikoitui voittajaksi monesta syystä, joista tärkeimpiä oli tehokas sähköinfrastruktuuri, joka mahdollistaa vihreän ja kestävästi tuotetun sähkön. Sähkön hinta pystytään pitämään alhaalla, ja koko projektin hiilijalanjälki on lähes negatiivinen, kun vapautuvaa lämpöä käytetään asuntojen lämmittämiseen. CSC datakeskus on rakennettu entisen paperitehtaan paikalle, ja kokonaisuudessaan alueella on jo työpaikkoja enemmän kuin paperitehtaan aikana.

Nyt panostetaan ekosysteemin rakentamiseen

Supertietokoneet ovat tähän mennessä olleet jo menestystarina, mutta nyt panostetaan määrätietoisesti ekosysteemin rakentamiseen niiden ympärille. ”Koneet itsessään eivät juuri työllistä, niiden ympärille tarvitaan yritys- ja tutkimustoimintaa”, muistuttaa Koski. Toiveissa on houkutella investointeja suomalaisilta ja ulkomaisilta yrityksiltä.

Myös Kajaanin ammattikorkeakoulu on ollut tärkeässä roolissa Kajaanin menestystarinassa. Korkeakoulun ympärille on jo aiemmin syntynyt peliteknologiaan keskittynyt klusteri, josta on ponnistanut maailmalle isojakin nimiä. Nyt on panostettu sellaisten osaajien koulutukseen, joita CSC tarvitsee saadakseen supertietokoneesta mahdollisimman paljon irti.

Korkeakoulu pystyy tarjoamaan uniikin oppimisympäristön, ja mahdollistaa uudenlaisen liiketoiminnan synnyn mielenkiintoiselle alalle, mikä on huikea mahdollisuus.

Matti Sarén, Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori

”Nyt tarvitaan ymmärrystä, miten CSC:n kapasiteettia voidaan hyödyntää, tarvitaan ”tulevaisuuden yleissivistystä”, miten ihminen ja kone toimivat parina, ja miten supertietokone muuttaa liiketoiminnan potentiaalia uudelle tasolle. Kova tarve on niille ihmisille, jotka miettivät miten juuri minun liiketoimintani siirtyy seuraavalle tasolle supertietokoneen avulla. Miten keksitään tuote tai palvelu, joka valloittaa maailman?”, pohtii Sarén.

Supertietokone tarjoaa siis paljon potentiaalia, mutta tarvitaan tekijöitä, jotka osaavat sovittaa ongelmat koneella ratkaistavaan muotoon ja optimoida koodin. ”Kone ei laske itsestään, vaan ongelma pitää osata sovittaa koneelle”, muistuttaa Koski.

Menestystä haetaan arkipäivän ratkaisuista

Kuka sitten voi hyödyntää supertietokoneen laskentakapasiteettia? ”Aloja on paljon, esimerkiksi ilmastomallinnus, vihreät teknologiat, ja lääketiede ovat tällaisia, mutta myös taloustieteet ja jopa sosiaalinen media voivat hyötyä suurteholaskennasta”, listaa Koski. Tekoälyratkaisut, koneoppiminen, data-analytiikka ja raskas grafiikan laskenta ovat esimerkkejä siitä, mitä uuden supertietokoneen laskentakapasiteetti mahdollistaa.

Kajaanissa nähdään paljon potentiaalia arkipäivän ratkaisuihin liittyvissä innovaatioissa. ”Hyvä käytännön esimerkki arkeen vaikuttavasta tuotteesta on koronarokote, jota tuskin olisi olemassa ilman suurteholaskentaa, ” jatkaa Koski.

”Digitaalisuudella haetaan parempaa arkea, ja esimerkiksi hyvän kotihoidon innovaatiot voisivat myös olla tällaisia tulevaisuuden menestystuotteita”, kertoo Sarén.

Pohjatyö on tehty – nyt tarvitaan osaajia

Kajaaniin on nyt siis saatu lisää maailmanluokan tutkimusinfrastruktuuria, mutta sen hyödyntäminen vaatii vielä paljon työtä. Suurena haasteena nähdään osaajien vähäisyys.

Kainuusta löytyy kyllä maailmanluokan osaamista, mutta sitä ei ole tarpeeksi, vaan nyt tarvitaan maanlaajuista toimintaa.

Jari Tolonen, Kajaanin kaupunginjohtaja

Niinpä Kajaanissa ollaan avoimin mielin liikkeellä, tervetulleeksi toivotaan kaikkien alojen osaajia. Visiona on kasvattaa huippuosaamisen ekosysteemi, jonka perustana ovat supertietokoneet ja niiden ympärille kehittyvä toiminta. ”Toivomme rohkeita yhteydenottoja eri alojen osaajilta”, kannustaa Tolonen.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Kajaani on jo nähnyt paljon vaivaa pohjatyön tekemisessä, koulutukseen ja infrastruktuuriin on panostettu. Kova työ on kantanut hedelmää ja kädessä on nyt hyvät kortit.

”Suurteholaskenta on tuonut Kajaanille paljon uutta ja ennennäkemätöntä, nyt kehitetään aivan uudenlaista ekosysteemiä, jollaista ei ole muualla. Kajaani haluaa tulevaisuudessa olla huippuosaamisen keskus, Suomen piilaakso eli paikka, jonne halutaan ja jonne pääsyä tavoitellaan”, summaa kaupunginjohtaja Tolonen Kajaanin tulevaisuuden visiota.

Lue lisää:

Kajaanin Ammattikorkeakoulu
CSC Datakeskus

Kolme asiantuntijaa
Kimmo Koski (vas.), Jari Tolonen ja Matti Sarén katsovat luottavaisesti Kajaanin tulevaisuuteen.