Hyppää sisältöön

Suomen tarina on ihme – etäluento 23.9.2021 klo 18

Torstaina 23.9.2021 klo 18 verkkoluentona
Suomen tarina on ihme -etäluento
professori, visionääri Arto O Salonen

Suomen tarina on ihme. Nousimme äärimmäisestä köyhyydestä vauraaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi häikäisevän nopeasti.

Elämme nyt yltäkylläisyyden keskellä. Kovin harvoilla ihmisillä maapallollamme on asiat niin hyvin kuin meillä. Kuluttajabarometrin mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli huhtikuussa 2021 rahaa käytettävissään enemmän kuin koskaan aikaisemmin mittaushistorian aikana.
Toimimme kuitenkin edelleen kuin ongelmanamme olisi äärimmäinen köyhyys. Sokeuttamme osoittaa se, että emme määrittele minkä verran meille riittää. Olemme tottuneet siihen, että sopivasti on vähän enemmän kuin se, mitä meillä nyt on.

Yltäkylläisyyden ajan suomalaisella on loistavat näytelmän kulissit, mutta ongelmana on elämän juoni. Sen kirjoittaminen on kesken. Seurauksena on sisäistä tyhjyyttä ja elämän merkityksettömyyttä. Sosiaalisen vaurauden ja aineettomien mahdollisuuksien lisääminen on aineetonta pääomaa. Myös taiteen rooli hyvinvointikäsityksen avartamisessa on keskeinen. Se saa mielen ylevöitymään ja materiaaliset halut kultivoitumaan.

Tällaisella vaurastumisella ei ole lainkaan rajoja toisin kuin materiaalisella kasvulla väistämättä on yhden planeetan olosuhteissa. Vetävän juonen kirjoittaminen elämälle on sivistyskysymys.

Kasvatuksellinen ja sivistyksellinen näkökulma ovat tärkeänä osana Kestävä Kainuu -projektia. Projektin yhteydessä toteutetaan oppilaitosyhteistyötä lapsille ja nuorille suunnattujen tehtävien myötä.

Luennolle on ennakkoilmoittautuminen.

Tervetuloa!