Hyppää sisältöön
Maastopyöräilystä nauttiva mies

Retkeily- ja pyöräilyreitit

Kajaanissa luonto on läsnä kaikkialla. Metsät, joet, järvet ja läheiset vaarat kuuluvat etuoikeuksiimme. Luonnon antimien lisäksi Kajaani tarjoaa ulkoilu- ja harrastusmahdollisuuksia niin lapsille kuin aikuisille.

Kajaanissa voit astua suoraan naavapartaiseen metsään aivan keskustan tuntumassa. Kajaanin kaupungin alueella on useita retkeily- ja maastopyöräilyreittejä. Alla on reittien kuvaukset sekä ladattavat kartat.

Kartat löytyvät myös Metsähallituksen Retkikartta.fi -palvelusta, joka toimii hyvin myös mobiililaitteella. Reitit ovat aktiivisesti kuljettuja myös talvella. Talviretkeilijöille löytyy myös erikseen kunnostettu talviretkeilyreitti, joka kulkee Vimpelinlaaksosta Huuhkajanvaaran kautta Pirunvaaralle ja Kaupunginlammen kautta keskustaan.

Kaupungilla on lainattavissa TREK-maastopyöriä. Huomioithan, että kaikki Kajaanin retkeilykohteet ovat roskattomia.

Retkeilyreitit ja -kohteet


 • Kajaanissa on toistasataa kilometriä sekä kaupungin että kyläyhdistysten ylläpitämiä retkeily- ja maastopyöräilyreittejä. Reitit ja niiden vaativuustasot löytyvät Kajaanin retkeilykartasta

  Kajaanin lähiluontokohteet -kartta

  Kajaanin lähiluontokohteet -kartasta (PDF)  löydät helposti Kajaanin alueen lähiluontokohteet sekä niiden palvelutarjonnan ja sijainnin. Luontokohteita löytyy niin keskustan tuntumasta, metsän siimeksestä kuin veden ääreltäkin!

  Talviretkeilypolut

  Talvella kunnostetaan moottorikelkalla noin 20km talvireitistöä Vimpelinvaaralta Kaupunginlammelle, johon sisältyy  4km pitkä ympyräreitti Vimpelinvaaralla. Reitti on merkitty mustin nuoliopastein. Koska opasteet voivat olla lumisateen jälkeen huonosti näkyvissä, suosittelemme kartan käyttöä. Reittiä kunnostetaan viikottain ja reitin kunnostustiedot löytyvät Fluent-palvelusta retkeilijä-logon alta. Valaistuilla laduilla ei saa pyöräillä kuin reittiin sisältyvillä osuuksilla, mutta Vimpelinvaaran valaisemattomat kilpaladut ovat pyöräilijöille sallittuja.  Ethän liiku kunnostetulla reitillä tai sallitulla ladulla silloin, kun polku upottaa, koska se pilaa reitin.

  Reittien lisäksi kevyenliikenteenväyliä kunnostetaan kunnossapitoluokituksen mukaan.

  Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti

  Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti (PDF) sijaitsee Teppanassa noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Pöllyvaaran pysäköintialueelta on helppo lähteä reitille, joka kulkee aina Lukkarinnurmeen asti.

  Renforsin lenkki

  Renforsin lenkki (PDF) kiertää Kajaanin jokivarren läheisyydessä pyöräteitä ja puistopolkuja pitkin ja sen varrella on useita levähdyspaikkoja. Koko reitin pituus on 9,2 kilometriä. Lenkin varrella on informaatiotauluja kiinnostavista nähtävyyksistä ja henkilöistä. Renforsin rantalenkin reitti ja kohteet löytyvät nyt omasta taskustasi Kajaani mobiilioppaan avulla.

  Kouta–Vuores -retkipolut

  Kouta–Vuores -retkipoluilla pääsee ihailemaan mm. Ärjänselän maisemaa, joka on Suomen suurin sisävesiselkä.

  Arppen muistometsän metsänpolku

  Arppenmuistometsän metsänpolku (PDF) kulkee rauhoitetulla luonnonsuojelualueella. Arppen muistometsä sijaitsee 5-tien varrella n. 8 km Kajaanista etelään päin.

  Eino Leino -polku

  Eino Leino -polku (PDF) lähtee ja päättyy Eino Leino -talolle, joka sijaitsee Oulujärven rannalla Paltaniemellä.

  Pirunvaaran lähiretkeilyreitti

  Lohtajalta lähtevä Pirunvaaran lähiretkeilyreitti (PDF) kuljettaa ulkoilijan metsäpolkuja pitkin vaaran laelle, jolta aukeaa kaunis näkymä Sokajärvelle.

  Erkinpolokun lähiretkeilyreitti

  Erkin poloku (PDF) sijaitsee Heinimäen maastossa. Polulle pääsee kätevästi esimerkiksi Heinisuontien varrella olevalta parkkipaikalta.

  Talaskankaan retkeilypolku

  Talaskankaan retkeilypolku (PDF) sijaitsee Kajaanin, Sonkajärven ja Vieremän alueella. Retkeilypolku on suojelualuetta, jonka pinta-ala on noin 3500 hehtaaria. Reitti on 12 kilometrin mittainen ja se luokitellaan helppokulkuiseksi maaston tasaisuuden takia. Reitti on merkitty punaisin maalimerkinnöin.

  Otanmäen retkeilypolku

  Otanmäen retkeilypolku (PDF) yhdistää Vuolijoen kaksi tunnetuinta luontokohdetta; Talaskankaan luonnonsuojelualueen ja Otanmäen lintuvesialtaan. Otanmäen alueella on kolme taukopaikkaa, jotka jakavat reitin noin neljään samanpituiseen matkaan. Levähdyspaikkoja ovat Parttosenkankaan laavu ja Otannevan lähellä oleva pöytä-penkki -yhdistelmä.

 • Lainamaastopyörät

  Kaupungilla on lainattavissa 5 kappaletta TREK Marlin -maastopyöriä. Pyörien lainauspiste sijaitsee vesiliikuntakeskus Kaukavedessä. Lue lisää pyörälainauksesta.

  Talvipyöräily

  Talvella kunnostetaan moottorikelkalla noin 20km talvireitistöä Vimpelinvaaralta Kaupunginlammelle, johon sisältyy  4km pitkä ympyräreitti Vimpelinvaaralla. Reitti on merkitty mustin nuoliopastein. Koska opasteet voivat olla lumisateen jälkeen huonosti näkyvissä, suosittelemme kartan käyttöä. Reittiä kunnostetaan viikottain ja reitin kunnostustiedot löytyvät Fluent-palvelusta retkeilijä-logon alta. Valaistuilla laduilla ei saa pyöräillä kuin reittiin sisältyvillä osuuksilla, mutta Vimpelinvaaran valaisemattomat kilpaladut ovat pyöräilijöille sallittuja.  Kevyenliikenteenväyliä kunnostetaan kunnossapitoluokituksen mukaan. Ethän liiku kunnostetulla reitillä tai sallitulla ladulla silloin, kun polku upottaa, koska se pilaa reitin.

  Talvipyöräilyn riemua! -videosarja iskee talvipyöräilyn haasteisiin.

  Pyöräilykartta

  Kajaanin pyöräilykartassa (pdf) löytyvät maanteiden ja pyöräteiden pinnoite on kuvattu eri merkinnöin. Kartalla on esitetty myös suosittuja reittejä kuvauksineen ja Kajaanin lähiluontokohteet sekä yleiskartta maastopyöräilyreiteistä. Pyöräilykartan pieni versio (pdf).

  Kajaanin MTB -reitit

  GPX-jäljet Kajaanin MTB- ja pyöräilyreiteistä löytyvät jalki.fi -osoitteesta. Kajaanin kaupunki ylläpitää kahta MTB- ja lähiretkeilyreittiä Lohtajalla ja Pöllyvaarassa. Reitit on merkitty maastoon erivärisin nuolin sekä puisin opastekyltein. Reiteillä on maastopyöräily sallittu. Nopeammin liikkuvana maastopyöräilijä on reiteillä väistämisvelvollinen.

  Kajaanin kaupungin alueella oleviin reitteihin voit tutustua tämän sivun kohdasta ”Retkeilyreitit ja kartat”.

  XCO-rata

  Vimpelin XCO -rata on kilpailulliset vaatimukset täyttävä maastopyöräilyrata Vimpelinvaaralla. Reitin lähtö ja maali sijaitsee Vimpelin valaistulla ladulla hiihtomaan kohdalla. Reittiä kierretään vastapäivään. Reitin vaarallisimmat laskut on mahdollista kiertää oheisen kartan osoittamissa paikoissa kilpalatuja pitkin. Huhujen mukaan Kajaanista löytyy viisi ihmistä, jotka pääsevät reitin ajamalla läpi, olisitko sinä kuudes? Jalkautuminen kuuluu lajin luonteeseen, mutta taitojen ja kunnon karttuessa rata on ajettavissa.

  Vimpelin XCO-kartta (PDF)

 • Kaupungin ylläpitämät laavut ja nuotiopaikat sijaitsevat

  Laavuille ja nuotiopaikoille on helppo saapua, kun ne sijaitsevat kulkureittien varrella.

  Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty myös tarkoitukseen rakennetuilla nuotiopaikoilla.

 • Kainuun merkittävin lintuvesikohde on Otanmäen lintuvesiallas, jossa nähtävää riittää keväästä syksyyn. Maakunnan lintuharrastajat ovat pitäneet aluetta jo pitkään maakunnan parhaana lintupaikkana. Otanmäen lintuvesiallas sijaitsee Vuolijoen-Otanmäen taajamassa.

  Lintuvesialtaalla on kolme lintutornia, kota ja valokuvauskoju. Alueella on tavattu noin 200 lintulajia, joista osa on ollut harvinaisia lintulajeja. Oulujärven läheinen sijainti ja suuri pieneläin- ja planktontuotanto vaikuttavat lintulajien runsauteen ja monipuolisuuteen. Allas toimii lintujen pesimäpaikkana ja muuttojen aikaisena kokoontumis- sekä ruokailualueena.

  Otanmäen lintuvesiallas sijaitsee Vuolijoen-Otanmäen taajamassa. Karttasijainti Maanmittauslaitoksen sivuilla.

Yhteystiedot