Hyppää sisältöön
Nokipannukahvit luonnossa nuotion äärellä

Retkeily ja pyöräilyreitit

Kajaanissa luonto on läsnä kaikkialla. Metsät, joet, järvet ja läheiset vaarat kuuluvat etuoikeuksiimme. Luonnon antimien lisäksi Kajaani tarjoaa ulkoilu- ja harrastusmahdollisuuksia niin lapsille kuin aikuisille.

Kajaanissa voit astua suoraan naavapartaiseen metsään aivan keskustan tuntumassa. Kajaanin kaupungin alueella on useita retkeily- ja maastopyöräilyreittejä. Alla on reittien kuvaukset sekä ladattavat kartat. Huomioithan, että kaikki Kajaanin retkeilykohteet ovat roskattomia.

Kartat löytyvät myös Metsähallituksen Retkikartta.fi -palvelusta, joka toimii hyvin myös mobiilisti. Reitit ovat aktiivisesti kuljettuja myös talvella.

Retkeilyreitit ja -kohteet


 • Kevyen liikenteen väylät

  Pyöräilykartta

  Kajaanin pyöräilykartassa (pdf) löytyvät maanteiden ja pyöräteiden pinnoite on kuvattu eri merkinnöin. Kartalla on esitetty myös suosittuja reittejä kuvauksineen ja Kajaanin lähiluontokohteet sekä yleiskartta maastopyöräilyreiteistä. Pyöräilykartan pieni versio (pdf).

  Kajaanin MTB -reitit

  GPX-jäljet Kajaanin MTB- ja pyöräilyreiteistä löytyvät jalki.fi -osoitteesta. Kajaanin kaupunki ylläpitää kahta MTB- ja lähiretkeilyreittiä Lohtajalla ja Pöllyvaarassa. Reitit on merkitty maastoon erivärisin nuolin sekä puisin opastekyltein. Reiteillä on maastopyöräily sallittu. Nopeammin liikkuvana maastopyöräilijä on reiteillä väistämisvelvollinen.

  Kajaanin kaupungin alueella oleviin reitteihin voit tutustua kohdasta ”Retkeilyreitit ja kartat”.

  XCO-rata

  Vimpelin XCO -rata on kilpailulliset vaatimukset täyttävä maastopyöräilyrata Vimpelinvaaralla. Reitin lähtö ja maali sijaitsee Vimpelin valaistulla ladulla hiihtomaan kohdalla. Reittiä kierretään vastapäivään. Reitin vaarallisimmat laskut on mahdollista kiertäävoheisen kartan osoittamissa paikoissa kilpalatuja pitkin. Huhujen mukaan Kajaanista löytyy viisi ihmistä, jotka pääsevät reitin ajamalla läpi, olisitko sinä kuudes? Jalkautuminen kuuluu lajin luonteeseen, mutta taitojen ja kunnon karttuessa rata on ajettavissa.

  Vimpelin XCO-kartta (PDF)

  Talvipyöräily

  Vimpelinvaaran ulkoilualueella on avattu uusi merkitty maastopyöräilyreitti (PDF). Lähtöpaikka löytyy Vimpelistä hiihtäjien parkkipaikan takakulmasta, jossa on myös opastetaulu reitille. Reitti on myötäpäivään yksisuuntainen ja merkitty kelta-punaisella huomionauhalla sekä risteyskohdissa nuoliopastein. Valaistuilla laduilla ei saa pyöräillä, mutta valaisemattomat kilpaladut ovat ajettavissa. Alueella liikkuu paljon väkeä, joten huomioithan muut.

  Talvipyöräilyn riemua! -videosarja iskee talvipyöräilyn haasteisiin.

 • Kajaanin lähiluontokohteet -kartta

  Kajaanin lähiluontokohteet -kartasta (PDF)  löydät helposti Kajaanin alueen lähiluontokohteet sekä niiden palvelutarjonnan ja sijainnin. Luontokohteita löytyy niin keskustan tuntumasta, metsän siimeksestä kuin veden ääreltäkin!

  Kajaanin retkeilyreitit

  Kajaanissa on toistasataa kilometriä sekä kaupungin että kyläyhdistysten ylläpitämiä retkeily- ja maastopyöräilyreittejä. Reitit ja niiden vaativuustasot löytyvät Kajaanin retkeilykartasta

  Talviretkeilypolut

  Talviretkeilijän kartta (PDF) on julkaistu!

  Luontoon pääsee Kajaanissa talvellakin. Asuinalueiden läheisyydestä löytyy polkuja ja puistokäytäviä talviretkeilyyn. Osa poluista on poljettu moottorikelkalla tai lumikengillä erityisesti latujen läheisyydessä. Poluilla saa liikkua kaikilla lihasvoimin liikkuvilla välineillä ja myös lemmikkien kanssa. Otathan kapeilla poluilla huomioon muut liikkujat.

  Vimpelin talviMTB -reitillä saa myös liikkua kaikki. Reittiä kierretään myötäpäivään ja maastopyöräilijällä on etuajo-oikeus samoin kuin kelkkaurilla moottorikelkoilla. Vimpelin TalviMtb -reittiä kunnostetaan moottorikelkalla viikoittain ja reitti tulee myös Fluent -palveluun latujen ja luistinkenttien ohelle. Ethän liiku kunnostetulla reitillä silloin, kun polku upottaa, koska se pilaa reitin.

  Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti

  Pöllyvaaran lähiretkeilyreitti (PDF) sijaitsee Teppanassa noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Pöllyvaaran pysäköintialueelta on helppo lähteä reitille, joka kulkee aina Lukkarinnurmeen asti.

  Renforsin lenkki

  Renforsin lenkki (PDF) kiertää Kajaanin jokivarren läheisyydessä pyöräteitä ja puistopolkuja pitkin ja sen varrella on useita levähdyspaikkoja. Koko reitin pituus on 9,2 kilometriä. Lenkin varrella on informaatiotauluja kiinnostavista nähtävyyksistä ja henkilöistä. Renforsin rantalenkin reitti ja kohteet löytyvät nyt omasta taskustasi Kajaani mobiilioppaan avulla.

  Kouta–Vuores -retkipolut

  Kouta–Vuores -retkipoluilla pääsee ihailemaan mm. Ärjänselän maisemaa, joka on Suomen suurin sisävesiselkä.

  Arppen muistometsän metsänpolku

  Arppenmuistometsän metsänpolku (PDF) kulkee rauhoitetulla luonnonsuojelualueella. Arppen muistometsä sijaitsee 5-tien varrella n. 8 km Kajaanista etelään päin.

  Eino Leino -polku

  Eino Leino -polku (PDF) lähtee ja päättyy Eino Leino -talolle, joka sijaitsee Oulujärven rannalla Paltaniemellä.

  Pirunvaaran lähiretkeilyreitti

  Lohtajalta lähtevä Pirunvaaran lähiretkeilyreitti (PDF) kuljettaa ulkoilijan metsäpolkuja pitkin vaaran laelle, jolta aukeaa kaunis näkymä Sokajärvelle.

  Erkinpolokun lähiretkeilyreitti

  Erkin poloku (PDF) sijaitsee Heinimäen maastossa. Polulle pääsee kätevästi esimerkiksi Heinisuontien varrella olevalta parkkipaikalta.

  Talaskankaan retkeilypolku

  Talaskankaan retkeilypolku (PDF) sijaitsee Kajaanin, Sonkajärven ja Vieremän alueella. Retkeilypolku on suojelualuetta, jonka pinta-ala on noin 3500 hehtaaria. Reitti on 12 kilometrin mittainen ja se luokitellaan helppokulkuiseksi maaston tasaisuuden takia. Reitti on merkitty punaisin maalimerkinnöin.

  Otanmäen retkeilypolku

  Otanmäen retkeilypolku (PDF) yhdistää Vuolijoen kaksi tunnetuinta luontokohdetta; Talaskankaan luonnonsuojelualueen ja Otanmäen lintuvesialtaan. Otanmäen alueella on kolme taukopaikkaa, jotka jakavat reitin noin neljään samanpituiseen matkaan. Levähdyspaikkoja ovat Parttosenkankaan laavu ja Otannevan lähellä oleva pöytä-penkki -yhdistelmä.

 • Kaupungin ylläpitämät laavut ja nuotiopaikat sijaitsevat

  Laavuille ja nuotiopaikoille on helppo saapua, kun ne sijaitsevat kulkureittien varrella. Polttopuut ovat valmiina laavuilla.

  Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty myös tarkoitukseen rakennetuilla nuotiopaikoilla.

 • Kainuun merkittävin lintuvesikohde on Otanmäen lintuvesiallas, jossa nähtävää riittää keväästä syksyyn. Maakunnan lintuharrastajat ovat pitäneet aluetta jo pitkään maakunnan parhaana lintupaikkana. Otanmäen lintuvesiallas sijaitsee Vuolijoen-Otanmäen taajamassa.

  Lintuvesialtaalla on kolme lintutornia, kota ja valokuvauskoju. Alueella on tavattu noin 200 lintulajia, joista osa on ollut harvinaisia lintulajeja. Oulujärven läheinen sijainti ja suuri pieneläin- ja planktontuotanto vaikuttavat lintulajien runsauteen ja monipuolisuuteen. Allas toimii lintujen pesimäpaikkana ja muuttojen aikaisena kokoontumis- sekä ruokailualueena.

  Otanmäen lintuvesiallas sijaitsee Vuolijoen-Otanmäen taajamassa. Karttasijainti Kainuun ulkoilukartalla.

Yhteystiedot