Hyppää sisältöön
Kaukametsän opiston oppilastöitä piirustus- ja maalaus, taiteen perusopetus ja intuitiivisen maalauksen kursseista. Keskellä teksti Kaukametsän opisto

Psykologia ja kasvatus

Kurssit ja luennot

  • 190002 Tunne itsesi

  Tunne- ja kohtaamistaitoihin sekä itsensä johtamisen kurssi ohjaa kehon, mielen ja tunteiden kautta tuntemaan itseämme. Osallistava kurssi on sisäinen matka itseemme ja luo oman kehittymisen prosessin. Kurssin tavoitteena on vahvistaa minäkuvaa, elämänhallinnan tunnetta sekä itsemyötätuntoa.

  ”Itsensä tunteminen on arvokasta parhaasta päästä siksi, että sen avulla opimme tuntemaan toisia.” Will Durant

  Tästä pääset ilmoittautumaan kurssille

  • 120008 Suomen tarina on ihme – etäluento. Arto O Salonen

  Suomen tarina on ihme. Nousimme äärimmäisestä köyhyydestä vauraaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi häikäisevän nopeasti.

  Elämme nyt yltäkylläisyyden keskellä. Kovin harvoilla ihmisillä maapallollamme on asiat niin hyvin kuin meillä. Kuluttajabarometrin mukaan suomalaisilla kotitalouksilla oli huhtikuussa 2021 rahaa käytettävissään enemmän kuin koskaan aikaisemmin mittaushistorian aikana.

  Toimimme kuitenkin edelleen kuin ongelmanamme olisi äärimmäinen köyhyys. Sokeuttamme osoittaa se, että emme määrittele minkä verran meille riittää. Olemme tottuneet siihen, että sopivasti on vähän enemmän kuin se, mitä meillä nyt on.

  Yltäkylläisyyden ajan suomalaisella on loistavat näytelmän kulissit, mutta ongelmana on elämän juoni. Sen kirjoittaminen on kesken. Seurauksena on sisäistä tyhjyyttä ja elämän merkityksettömyyttä.
  Sosiaalisen vaurauden ja aineettomien mahdollisuuksien lisääminen on aineetonta pääomaa. Myös taiteen rooli hyvinvointikäsityksen avartamisessa on keskeinen. Se saa mielen ylevöitymään ja materiaaliset halut kultivoitumaan.
  Tällaisella vaurastumisella ei ole lainkaan rajoja toisin kuin materiaalisella kasvulla väistämättä on yhden planeetan olosuhteissa. Vetävän juonen kirjoittaminen elämälle on sivistyskysymys.

  Kasvatuksellinen ja sivistyksellinen näkökulma ovat tärkeänä osana Kestävä Kainuu -projektia. Projektin yhteydessä toteutetaan oppilaitosyhteistyötä lapsille ja nuorille suunnattujen tehtävien myötä.

  Tästä pääset ilmoittautumaan luennolle

  • 120012 Keho, mieli ja vanheneminen 2, Ajattelun aakkosia itsetutkiskeluun

  Mikä meitä ohjaa: järki, tunne vai tahto?

  YTM, Koulutus-, kulttuuri- ja sosiaalialan monitoimija Raimo Reinikainen.

  Tästä pääset ilmoittautumaan luennolle

  • 120016 Kivun monet kasvot

  Luennolla kuulet kivun eri näkökulmia. Ymmärtämällä kivun syitä, voivat jotkut itsehoitokeinot vapauttaa sinut kivuistasi. Luennolla saat työkalun ja harjoituksen kivun kohtaamiseen ja siitä vapautumiseen.

  Johanna Kononow

  Tästä pääset ilmoittautumaan luennolle

  • 120036 Hoidetaan itseämme Suomen luonnonyrteillä -luento

  Tutustumme erilaisiin ihaniin itseä hemmotteleviin yrttihoitoihin sekä eteeristen öljyjen ja kukkatippojen käyttötapoihin turvallisesti hoitojen osana.
  Luento on tarkoitettu avuksi jokaiselle itsensä hoitamisesta kiinnostuneelle ja rentoutuskeinoja arkipäivään etsivälle.
  Luento koostuu pienistä luento/esittelyosioista, jonka jälkeen kokeilemme käytännössä pienimuotoisia yrttihoitoja toisillemme. Käytämme kurssilla Frantsilan Luomuyrttitilan korkealaatuisia tuotteita.
  Opettajana Diplomifytoterapeutti Pia Snicker
  Lisätiedot: snicker.pia@icloud.com

  Tästä pääset ilmoittautumaan luennolle

  • 160007 Tunnetaidot naisyrittäjän voimavarana

  Naisyrittäjä! Kaipaatko apua arjen jaksamiseesi ja helppoja vinkkejä positiivisempaan elämäntapaan? Tällä kurssilla syvennyt omiin tunnetaitoihisi ja ymmärrät niiden merkityksen mielekkään elämäntavan perustana. Kurssin sisältää kolme lähiopetustuntia, kolme etätuokiota Teamsin kautta sekä pieniä, itsenäisesti toteutettavia, harjoituksia. Lähiopetustunnit avaavat sinulle tunnetaitoja teorian ja käytännön harjoitusten kautta. Nämä tunnit ovat vuorovaikutteisia, joten pääset jakamaan ja avartamaan omia näkemyksiä yhdessä muiden osallistujien kanssa. Etätuokiolla puolestaan jaetaan kokemuksia tehdyistä itsenäisistä harjoituksista.

  Opettaja: Kirsi Huotari, KM

  Toteutus:

  • Lähiopetus:      keskiviikkoisin klo 17.30–18.30, 27.10., 10.11. ja 24.11. (3×60 min)
  • Etäopetus Teamsissa:      keskiviikkoisin klo 17.30-18.00, 3.11., 17.11. ja 1.12. (3x30min)
  • Itsenäinen opiskelu      ajalla 27.10.-5.12.2021 välillä noin 10h
  • Laajuus: noin 15h

   Tästä pääset ilmoittautumaan kurssille