Hyppää sisältöön

Käden taidot

Kaikilla kursseilla lähtökohtana tekniikan, materiaalien ja mallien valinnassa ovat:

 • opiskelijan henkilökohtaiset taidot
 • kiinnostuksen kohteet
 • aiempi kokemus sekä
 • tavoitteet oman oppimisen suhteen.

Valintojensa mukaan opiskelija voi työskennellä valmiiden, perinteisten mallien mukaan. Kurseilla voi toteuttaa asusteita, vaatetus- ja sisustustekstiilejä sekä muita sisustustuotteita. Kurssimaksut sisältävät tarvikemaksun.

Opetus etenee ja sitä eriytetään edellä mainittujen kriteerien mukaan. Opiskelijaa ohjataan tunnistamaan ja tunnustamaan vahvuutensa ja kehittämisen kohteet. Osaaminen tuodaan näkyväksi opiston näyttelyissä ja dokumentoidaan kuvin.

Karttuvien taitojen ohella tavoitellaan omatoimisuutta ja luovuuden vapauttamista. Sosiaaliset kontaktit, aivojumppa uusien tehtävien parissa ja vertaistuki ovat olennainen osa kurssien sisältöä.

Ilmoittautuminen

Tekstiilityö

  • 443005 Kehräyskurssi

  Kurssilla opetellaan kehräämään lankaa rukilla ja värttinällä. Tutustutaan erilaisiin kehrättäviin materiaaleihin, kehräystapoihin, kehräyksen historiaan sekä erilaisiin kertaustapoihin. Käsitellään kehrättävät materiaalit karstaamalla käsikarstoilla tai karstamyllyllä. Opitaan toisilta kehrääjiltä, opitaan oma, itselle ja materiaalille sopiva tapa kehrätä. Isoäidin rukin perinteen kunnioittaminen, aineettoman kulttuuriperinnön säilyttäminen ja kehittäminen. Kehräyksestä nauttiminen. Tarvittaessa osa opetuskerroista voidaan toteuttaa etäopetuksena.

  Opettaja: Maarit Leinonen

  • 445001 Käsityöt A

  Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan perinteisin ja uusin tekniikoin eri materiaaleista asusteita sekä koriste- ja käyttötekstiilejä sisustukseen. Aihealueina mm. erilaiset virkkaus- ja neuletyöt, tilkkutyöt, ompelu, kankaanpainanta, koneneulonta, paperinarutyöt, makramee -solmeilu, perinnekäsityöt esim. neulakintaan valmistaminen. Aiheet sovitaan kurssilaisten toiveiden mukaan. Työt ja tekniikat ovat vapaavalintaisia.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  • 445002 Käsityöt B

  Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan perinteisin ja uusin tekniikoin eri materiaaleista asusteita sekä koriste- ja käyttötekstiilejä sisustukseen. Aihealueina mm. erilaiset virkkaus- ja neuletyöt, tilkkutyöt, ompelu, kankaanpainanta, koneneulonta, paperinarutyöt, makramee -solmeilu, perinnekäsityöt esim. neulakintaan valmistaminen. Aiheet sovitaan kurssilaisten toiveiden mukaan. Työt ja tekniikat ovat vapaavalintaisia.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  • 445004 Erikoiskäsityöt A

  Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan perinteisin ja uusin tekniikoin eri materiaaleista asusteita sekä koriste- ja käyttötekstiilejä sisustukseen. Aihealueina mm. kirjonta, tilkkutyöt, erilaiset virkkaus- ja neuletyöt, koneneulonta, paperinarutyöt, kankaanpainata, makramee -solmeilu, perinneäsityöt esim. neulakintaiden valmistaminen. Aiheet sovitaan kurssilaisten toiveiden mukaan. Työt ja tekniikat ovat vapaavalintaisia.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  • 445011 Monimuotoinen sisustus, kevät

  Kurssilla voit suunnitella ja toteuttaa kodin sisustukseen töitä erilaisin tekniikoin. Voit valita toteuttamistavaksi ompelun, lankatyöt, punonnan tai muun erikoistekniikan valintasi mukaan. Mosaiikkitöiden valmistus on myös mahdollista. Kurssin aikana käydään läpi materiaalien valintaan ja käyttöön vaikuttavat tekijät, menekin laskenta, turvallisuusnäkökohdat sekä erilaisia työskentelytapoja. Työt ovat vapaavalintaisia, opetus etenee kurssilaisen oman taitotason pohjalta.

  Ilmoittaudu tästä

  Erikoiskäsityöt

  Erikoiskäsityöt A kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan perinteisin ja uusin tekniikoin eri materiaaleista

  • asusteita sekä
  • koriste- ja käyttötekstiilejä.

  Opetusta eriytetään opiskelijoiden

  • toiveiden,
  • kokemuksen ja
  • tavoitteiden mukaan.

  Aihealueet

  • kirjonta
  • tilkkutyöt
  • applikointi
  • virkkaustyöt
  • neuletyöt
  • kankaan kuviointi

  Aiheet sovitaan yhteisesti kurssilaisten toiveiden mukaan.

  Työt ovat vapaavalintaisia.

  Kurssimaksut sisältävät tarvikemaksun.

 • Kainuun naisen kansallispuku, työohjeet ja kaavat on valmistettu Suomen kansallispukuneuvoston yleisohjeiden perusteella opiston henkilökunnan toimesta.

  Kainuun miehen kansallispuku on hyväksytty Kansallispukuraadin kokouksessa 2001.

  Naisen ja miehen puvun työohjeita ja kaavoja saa Kaukametsän opistolta.

  Kainuun kansallispuku

  • 443002 Kankaankudonnan päiväryhmä

  Kankaankudonnan kurssilla opitaan kudonnan perustaidot ja työvaiheet loimen luomisesta kankaiden viimeistelyyn. Laajennetaan taitoja uusien töiden ja tekniikoiden kautta. Opintoja eriytetään opiskelijoiden henkilökohtaisten taitojen, toiveiden ja tavoitteiden sekä valittujen töiden mukaan. Kudonnan töiden suunnittelussa ja toteutuksessa käytetään apuna valmiita malleja, materiaalitietoutta, eri sidosten antamia mahdollisuuksia ja värioppia. Kursseilla perehdytään tekstiileihin myös laajemmassa kulttuurisessa näkökulmassa. Opiskelijat hankkivat itse tai yhteistilauksina kursseilla käytettävät kudontamateriaalit. Tarvikemaksu (joka liittyy kangaspuiden huoltoon ja käsittelyyn) sisältyy kurssin hintaan. Tarvittaessa osa opetuskerroista voidaan toteuttaa etäopetuksena.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Maarit Leinonen

  • 443003 Kankaankudonnan iltaryhmä

  Kankaankudonnan kurssilla kudonnan perustaitoja laajennetaan uusien töiden ja tekniikoiden kautta. Opintoja eriytetään opiskelijoiden henkilökohtaisten taitojen, toiveiden ja tavoitteiden sekä valittujen töiden mukaan. Kudonnan töiden suunnittelussa ja toteutuksessa käytetään apuna valmiita malleja, materiaalitietoutta, eri sidosten antamia mahdollisuuksia ja värioppia. Kursseilla perehdytään tekstiileihin myös laajemmassa kulttuurisessa näkökulmassa. Opiskelijat hankkivat itse tai yhteistilauksina kursseilla käytettävät kudontamateriaalit. Tarvikemaksu (joka liittyy kangaspuiden huoltoon ja käsittelyyn) sisältyy kurssin hintaan. Tarvittaessa osa opetuskerroista voidaan toteuttaa etäopetuksena.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Leinonen Maarit

  • 443004 Kankaankudonnan iltapäiväryhmä

  Kankaankudonnan kurssilla kudonnan perustaitoja laajennetaan uusien töiden ja tekniikoiden kautta. Opintoja eriytetään opiskelijoiden henkilökohtaisten taitojen, toiveiden ja tavoitteiden sekä valittujen töiden mukaan. Kudonnan töiden suunnittelussa ja toteutuksessa käytetään apuna valmiita malleja, materiaalitietoutta, eri sidosten antamia mahdollisuuksia ja värioppia. Kursseilla perehdytään tekstiileihin myös laajemmassa kulttuurisessa näkökulmassa. Opiskelijat hankkivat itse tai yhteistilauksina kursseilla käytettävät kudontamateriaalit. Tarvikemaksu sisältyy kurssin hintaan.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Maarit Leinonen

  Ilmoittaudu tästä

   

  • 440007 Ompelu /käsityöt/ Vuolijoki

  Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan vaatteita, asusteita sekä käyttö- ja koristetekstiilejä. Kurssiin sisältyy mm. vaate- ja sisustusompelun perusteita, erikoistekniikoiden opettelua, erilaisten käsityömateriaalien käsittelyä sekä työohjeiden tulkintaa. Työt ja tekniikat ovat vapaavalintaisia, opetus etenee opiskelijan oman taitotason pohjalta. Opiskelija hankkii tarvitsemansa materiaalit itse tai yhteistilauksena.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Pirjo Pääsinniemi

  Ilmoittaudu tästä

  • 440002 Ompelu/käsityöt

  Kurssilla opetellaan ompelukoneen, saumurin ja tasosaumurin monipuolista käyttöä. Opintokerroilla käsitellään mm. ompeluun liittyviä ongelmakohtia, kaavoitusta ja kaavojen muuttamista omille mitoille halutun mallin mukaan. Erilaiset pientyövälineet ja materiaalit tulevat myös tutuksi työskentelyn aikana, samoin työohjeiden tulkinta ja työjärjestyksen laadinta. Neulonta, virkkaus sekä erikoistekniikat ovat mahdollisia opiskelijan valinnan mukaan, samoin vaatteiden uudistus ja sisustustekstiilien valmistus. Työt ovat vapaavalintaisia, opetus etenee kurssilaisen oman taitotason pohjalta. Kurssi sopii myös vasta-alkajille ja nuorille.

  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  Ilmoittaudu tästä

Korutyöt

  • 445111 Hopeakorut

  Kurssilla tutustutaan hopeantyöstön perusmenetelmiin kuten sahaamiseen, viilaamiseen, juottamiseen ja viimeistelyyn. Näillä menetelmillä kurssilla voidaan valmistaa riipus, sormus tai korvakorut itselle tai lahjaksi. Materiaalia ja tarvikkeita voi ostaa tarpeen mukaan opettajalta (työkalumaksu 5e). Ota mukaasi suojahanskat ja essu. Mahdollista myös työstää omia hopea- tai alpakkalusikoita koruiksi.

  Opettaja: Kati Nevalainen

  Ilmoittaudu tästä

Käsityön ja muotoilun lyhytkurssit

  • 448001 Kalannahkaa käsitöihin

  Opi valmistamaan raa’asta kalasta kasviparkittua nahkaa ja ompele siitä vaikka rannekoru, puukontuppi tai pieni pussukka. Kurssi koostuu kahdesta jaksosta, joiden välissä on kotona tehtävä parkitustyö. Opettajalta lunastetaan materiaalit, joiden summa 30 € sisältää kalannahat sekä parkitus- ja apuaineet. Mukaan tarvitset esiliinan, kumihanskat, leikkuulaudan, sakset, tylsähkön puukon tai veitsen ja esim. auton ikkunaraapan sekä sangon ja siihen kannen. Jälkimmäisellä jaksolla tarvitset myös ompelutarvikkeita. Opettaja Sirpa Juusolalta voit kysellä lisätietoja kurssista. puh. 0400 220 533.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Sirpa Juusola

  • 448003 3 – D mallinnus ja -tulostus, kevät

  Kurssilla opiskelija pääsee tutustumaan 3D-mallintamiseen sekä saa valmiudet käyttää selainpohjaista Tinkercad 3D-ohjelmaa. Kurssilla tutustutaan myös 3D-tulostamiseen ja kurssilaisella on mahdollisuus tulostaa itse suunnittelemansa kappale 3D-tulostimella. Tarvikemaksu 5€ sisältyy kurssimaksuun ja kattaa n. 5x5x5cm kappaleen tulostuksen.. Lisätulostukset mahdollisia.
  Opettaja: Perttu Alakorpi

  • 448004 Neulakintaat

  Kurssilla perehdytään vanhaan neulakinnastekniikkaan ja valmistetaan lämpimiä kintaita aikuisille ja lapsille. Ota mukaan paksuhkoa, tiiviskierteistä neulelankaa. Menekki lapasiin n. 100-150g. Neuloja voi ostaa opistolta. Ilm. 21.1.2022 mennessä.
  Opettaja: Karjalainen Sirpa

  • 448005 3-D mallinnus ja laserleikkaus, kevät

  Jos olet kiinnostunut vanerista tehdyistä koruista tai koristeita, on tämä kurssi juuri sinulle. Kurssilla pääset perehtymään 3D-mallintamiseen sekä sen hyödyntämiseen laser-leikkauksessa. Kurssin aikana jokainen kurssilainen pääsee laser-leikkaamaan itse suunnittelemansa tuotteet. Tarvikemaksu 5€ 10x10cm kappaleelle, lisäleikkaukset mahdollisia. Kurssi antaa valmiudet käyttää laserleikkausta myös Kaukametsän puutyö-kurssien aikana.
  Opettaja: Perttu Alakorpi

  • 448006 Katiskaverkkoveistokset

  Kurssilla valmistetaan luonnollisen kokoisia isoja lintuja sekä metsän eläimiä puutarhaan sekä pienempiä koristeita sisustukseen ja parvekkeelle. Puutarhaveistoksiin tulee useita kerroksia katiskaverkkoa päällekkäin. Ohuemman veistoksen voi myöhemmin päällystää vaikka betonilla tai mosaiikilla. Varaa mukaasi istuvat suojakäsineet, pienet kärkipihdit sekä terävät sivuleikkurit. Materiaaleja voi myös ostaa opettajalta. Materiaalilista lähetetään ilmoittautuneille.

  Opettaja: Pääsinniemi Pirjo Anneli

  • 448007 Makramee

  Kurssilla opetellaan makrameetyöskentelyn perusteita, erilaisia solmuja ja niiden yhdistelmiä. Voit toteuttaa pienen seinätekstiilin tai hahmon oman kiinnostuksen mukaan. Opettajalla on valmiita malleja tai voit työskennellä valmiista työstä otetun kuvan pohjalta. Aiempaa kokemusta makrameen teosta ei tarvitse olla. Tavoitteena on oppia tekniikan perusteet niin, että osaa itsenäisesti työstää työn loppuun tai aloittaa uuden työn.Opiskelija hankkii tarvitsemansa materiaalit itse tarvikelistan mukaan. Kurssi sopii myös yläasteikäisille.

  Lista tarvikkeista lähetetään viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen sähköpostitse.

  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  • 448008 Ompele vetoketjulaukku

  Kurssilla ommellaan erilaisia vetoketjulaukkuja esim. reilunkokoinen kassi tai olkakaukku, crossbody bag. Opetellaan erilaisia vetoketjun kiinnitystapoja, vuorin ompeleminen ja muiden yksityiskohtien valmistaminen. Opettaja lähettää tarkemmat ohjeet tarvikkeista ennen kurssin alkua. Ilm. 4.3.2022 mennessä.
  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  • 448010 Muotoilu- ja kevytbetonia sisustukseen ja puutarhaan

  Kurssilla valmistetaan pienempiä, kevyempiä töitä sisustukseen ja puutarhaan käyttäen muotoilubetonia, kevytbetonia tai tavallista betonia. Muotoilubetoni on helposti muotoiltavaa ja se on kuin keramiikkasavea. Töitä tehdään päällystämällä erilaisia esineitä tai valamalla muotteihin, tai muotoilemalla kuten savea. Muoteiksi käy styroksi, muovi, pahvi, puu ja alustaksi katiskaverkko. Kevytbetoni on todella kevyttä, ns leivontabetonia.  Toisena viikonloppuna mm. viimeistellään töitä maalaamalla, ja ne voi myös päällystää mosaiikilla.

  Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Pirjo Pääsinniemi
  • 448011 Kaunista koivunrisuista

  Vaatimattomat risut muuttuvat osaavissa käsissä amppeleiksi, kransseiksi, köynnöksiksi, kulhoiksi, kirjaimiksi ja juhlakoristeiksi yhdistelemällä eri tekniikoita. Risutöitä voi tehdä pienin kustannuksin. Koivurisut kerätään lehdettömänä aikana ja ne ovat heti käyttövalmiita, kunhan niitä ei päästä kuivumaan (säilytä talven yli ulkona). Lisäksi tarvitset vain rautalankaa ja muutaman perustyökalun.

  Risu yllättää monella tavalla ja kurssilla opetellaan muutamia perustekniikoita ja niitä soveltamalla voi jokainen toteuttaa omia ideoitaan, sillä koivun risut ovat uskomattoman taipuisia. Voit myös hyödyntää muita luonnon materiaaleja, kuten pajua, mustikanvarpuja jne. Tarvikelista lähetetään ilmoittautumisen jälkeen.

  Opettaja: Pirjo Pääsinniemi

  • 448012 Neulekone tutuksi

  Kurssilla opetellaan neulekoneen ja työvälineiden hallintaa, harjoitellaan perustyötapoja, kaavainlaitteen käyttöä, sekä perehdytään neuletyön viimeistelyyn. Valmistetaan neuleita aikuisille ja lapsille esim. neuletakkeja, puseroita. Työt ovat vapaavalintaisia. Opistolla on opiskelijoiden käytössä Brother –neulekoneita. Kurssi-info lähetetään sähköpostitse ennen kurssin alkua. Ilmoittautuminen 25.4.2022 mennessä.
  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  Ilmoittaudu tästä

  • 447002 Nahkatyöt

  Kurssilla perehdytään nahkatyöskentelyn erikoistekniikoihin ja suunnitellaan käytännöllisiä pientuotteita uudesta tai kierrätetystä nahasta. Voit valmistaa esim. vyön, meikkipussin, laukun, keppihevosen tai vaikkapa lattiatyynyn tarpeidesi mukaan. Voit tuoda nahkapaloja mukanasi tai lunastaa niitä opettajalta, voimme tehdä myös yhteistilauksen materiaaleista tarvittaessa.
  Opettaja: Pia Snicker

  • 447009 Brioche -neule, kaksivärinen patentti

  Brioche eli kaksivärinen patenttineule on hauska ja monikäyttöinen neuletekniikka, jolla saadaan hienoja, kaksivärisiä ja kolmiulotteisia neulepintoja. Kurssilla opetellaan kaksivärinen silmukoiden luominen ja päättely sekä briossissa tarvittavat lisäys- ja kavennustekniikat. Tekniikka opetellaan tasona ja pyöröneuleena. Ota mukaan erivärisiä, saman vahvuisia neulelankoja ja niihin sopivat sukka- ja pyöröpuikot. Ilm. 22.10.2021 mennessä.
  Opettaja: Karjalainen Sirpa

  • 447010 Joulupaja

  Joulupajassa valmistellaan joulua joko yksin tai yhdessä lapsen kanssa. Kurssilla valmistetaan joulukortteja, -koristeita ja –tekstiilejä sekä pieniä lahjoja esim. ompelemalla, virkkaamalla, neulomalla, neulahuovutuksella, makramee –solmeilulla. Voit painaa myös kangasta käyttäen leimasimia tai painokaavioita. Voit valmistaa esim. tonttuja, heijastimia, kasseja, pussukoita, kehyskukkaroita, essuja, patakintaita, tyynyliinoja, amppeleita, avaimenperiä. Aiheet sovitaan yhteisesti kurssilaisten toiveiden mukaan. Työt ja tekniikat ovat vapaavalintaisia. Painovärejä ja villoja voi lunastaa opistolta opettajan kautta. Tarvittaessa tarvikkeita voidaan tilata yhteistilauksena. Ilm. viimeistään 29.10.2021
  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  • 447011 3-D mallinnus ja laserleikkaus, syksy

  Jos olet kiinnostunut vanerista tehdyistä koruista tai koristeita, on tämä kurssi juuri sinulle. Kurssilla pääset perehtymään 3D-mallintamiseen sekä sen hyödyntämiseen laser-leikkauksessa. Kurssin aikana jokainen kurssilainen pääsee laser-leikkaamaan itse suunnittelemansa tuotteet. Tarvikemaksu 5€ 10x10cm kappaleelle, lisäleikkaukset mahdollisia. Kurssi antaa valmiudet käyttää laserleikkausta myös Kaukametsän puutyö-kurssien aikana.
  Opettaja: Perttu ALakorpi

  • 447013 Ryijyt

  Kurssilla opetellaan pienen ryijyn valmistus ompelemalla pohjakankaalle. Ryijy valmistetaan ns. tarvikepakettina, jossa on valmiina pohjakangas, neula, maanläheisillä väreillä langat ja kehykset. Lankojen värit ovat valittavissa, niistä tehdään tiedustelu kurssilaisille ilmoittautumisen jälkeen.  Voit myös suunnitella ryijyn itse omista materiaaleista.

  Opettaja: Pirjo Pääsinniemi

  • 447014 Tuftaus

  Kurssilla opetellaan käyttämään tuftauslaitetta ja kehikkoa, joiden avulla kankaalle saadaan langoilla aikaiseksi ryijymäistä pintaa. Voit työstää itsellesi pienen seinätekstiilin tai tyynynpäällisen. Ota mukaan erilaisia neulelankoja, esim. käyttämättä jääneitä vyyhtejä, kerien loppuja, paksumpaa ja ohuempaa lankaa. Lankojen on hyvä kuitenkin olla sileitä ja kierteisiä eli hahtuvalanka ei sovi työskentelyyn. Lankojen puikkokoko on enintään 5 mm. Pohjakangas kuuluu kurssin hintaan. Kurssilla voit opetella käyttämään myös tuftausneulaa mikäli sinulla on sellainen. Kurssi sopii myös yläasteikäisille.

  Opettaja: Pääsinniemi Pirjo

  • 447015 Huovutus

  Kurssilla huovutetaan valinnan mukaan neulalla huovuttamalla mm. tauluja ja kortteja silkki- ja kuitupaperille, tai märkähuovutetaan tauluja ja pöytäliinoja lampaan – ja merinovillasta sekä erilaisia eläinhahmoja. Valinnan mukaan opiskelija voi myös kokeilla nuno- huovutusta kankaille sekä vapaalankahuovutusta. Kurssille voi tuoda omia materiaaleja tai lunastaa opettajalta.
  Opettaja: Pirjo Pääsinniemi

  • 447016 Kynttiläpaja

  Kurssilla valmistetaan kynttilöitä mehiläisvahalevystä käärimällä. Opitaan mehiläisvahan ominaisuuksista ja sydänlangan sopivasta vahvuudesta eri paksuisiin kynttilöihin. Kynttilöiden viimeistely ja paketointi. Mehiläisvahakynttilä on helppo tehdä ja  palaa kauniisti.

  Opettaja: Maarit Leinonen

  • 447017 Puukkokurssi

  Kurssilla opetellaan puukonvalmistuksen eri työvaiheet alusta loppuun. Opiskelija pääsee takomaan terän ja valmistamaan tupen. Perusopetuksen tiloissa ei ole mahdollisuutta töiden varastointiin, opiskelijat kuljettavat työnsä mukanaan. Opiskelijolla tulee olla henkilökohtaiset silmä- ja kuulosuojaimet.
  Opettaja: Perttu Alakorpi

  • 447019 Neulekone tutuksi

  Kurssilla opetellaan neulekoneen ja työvälineiden hallintaa, harjoitellaan perustyötapoja, kaavainlaitteen käyttöä sekä perehdytään neuletyön viimeistelyyn. Valmistetaan neuleita aikuisille ja lapsille esim. neuletakkeja, puseroita ja asusteita. Työt ovat vapaavalintaisia. Opistolla on opiskelijoiden käytössä Brother –neulekoneita. Kurssi-info lähetetään sähköpostitse ennen kurssin alkua. Ilmoittautuminen 29.11.2021 mennessä.
  Opettaja: Sirpa Karjalainen

  Ilmoittaudu tästä

  • 447012 Saumurin käyttö ja huolto, verkkokurssi

  Kurssilla käydään läpi perusasiat kotisaumurin langoituksesta, säädöistä ja huollosta. Kukin osallistuja saa ohjeita ja neuvoja oman koneen toimintaan. Tätä varten opiskelijalla tulee olla käytettävissään kuva-ja ääniyhteydellä oleva tietokone, tabletti tai älypuhelin ja riittävän vakaa verkkoyhteys sekä sähköpostiosoite. Opetusympäristönä toimii Teams ja WhatsApp.

  Ilmoittaudu tästä

Käden taidot, tekninen työ

Tekninen työ – Puutyöt

Kursseilla opetellaan puuntyöstöön ja metallitöihin tarvittavien koneiden ja välineiden turvallinen käyttö muut kurssilaiset huomioiden.

Kurssien aikana opetellaan puu- ja metallityön eri osa-alueita opiskelijan oma taitotaso, kokemus ja tavoitteet huomioiden. Kursseilla voi toteuttaa omia esine – ja kalusteideoita tai vaikka valmistaa puukon, eikä aiempaa kokemusta tarvita – kurssit soveltuvat hyvin vasta-alkajille.

 

Opetus tapahtuu perusopetuksen tiloissa, joten varastointitilaa on vähän. Tiloissa työskentely edellyttää henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöä (sopiva työasu, kuulosuojaimet, suojalasit, lisäksi suositellaan suojakenkien käyttöä):

Opiskelija hankkii ja kuljettaa tarvitsemansa materiaalin kurssipaikalle itse sekä varautuu kuljettamaan keskeneräisiä töitään opetuskertojen välillä kotiin. Mahdollinen yhteistilaus tehdään ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Kurssimaksut sisältävät tarvikemaksun. Erikoiskurssilla voit opetella perhonsidontaa.

 

  • 450001 Puutyöt

  Kurssin tavoitteena on opiskella puu- ja metallialan perustekniikoita sekä koneiden käyttöä osallistujien tarpeiden mukaan – sopii vasta-alkajillekin. Kurssilla mahdollista toteuttaa omia esine- ja kalusteideoita. Tilassa työskentely edellyttää henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöä (sopiva työasu, kuulosuojaimet, suojalasit, lisäksi suositellaan suojakenkien käyttöä) Materiaalit kurssilainen hankkii itse tai tehdään mahdollinen yhteistilaus ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Perttu Alakorpi

  • 450002 Puuta ja metallia

  Kurssilla valmistetaan omavalintaisia töitä puusta ja metallista – voit luoda uutta, korjata tai tuunata vanhaa. Kurssin tavoitteena on laajentaa aiemmin opittua teknistä osaamista. Tilassa työskentely edellyttää henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöä (sopiva työasu, kuulosuojaimet, suojalasit ja lisäksi suositellaan suojakenkien käyttöä). Materiaalit kurssilainen hankkii itse. Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Perttu Alakorpi

  • 450004 Puutyöt, kevät

  Kurssilla tutustutaan puu- ja metallialan perustekniikoihin sekä koneiden käyttöön osallistujien tarpeiden mukaan – sopii vasta-alkajillekin. Kurssilla mahdollista toteuttaa omia esine- ja kalusteideoita. Tilassa työskentely edellyttää henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöä (sopiva työasu, kuulosuojaimet, suojalasit, lisäksi suositellaan suojakenkien käyttöä) Materiaalit kurssilainen hankkii itse tai tehdään mahdollinen yhteistilaus ensimmäisellä kokoontumiskerralla.
  Opettaja: Perttu Alakorpi

  • 450005 Puuta ja metallia kevät

  Kurssilla valmistetaan omavalintaisia töitä puusta ja metallista – voit luoda uutta, korjata tai tuunata vanhaa. Kurssin tavoitteena on laajentaa aiemmin opittua teknistä osaamista. Tilassa työskentely edellyttää henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöä (sopiva työasu, kuulosuojaimet, suojalasit ja lisäksi suositellaan suojakenkien käyttöä). Materiaalit kurssilainen hankkii itse. Huom. Koulun varastotila on rajallinen – opiskelijoiden on varauduttava kuljettamaan keskeneräisiä töitä.
  Opettaja: Perttu Alakorpi

  Ilmoittaudu tästä

  • 450006 Putyöt, alkeiskurssi /Otanmäki, kevät

  Kurssilla voit valmistaa helppoja ja yksinkertaisia puutöitä. Kurssi sopii myös aloittelijalle ja yläasteikäisille. Opiskelija hankkii tarvitsemansa puumateriaalin ja muut tarvikkeet itse. Omia työvälineitä ei tarvita. Työt ja tarvikkeet viedään kotiin opintokertojen välillä, koululla ei ole mahdollisuutta varastointiin. Kurssi kokoontuu la 29.1., 12.2., 5.3. ja 2.4.2022.

  Opettaja: Leila Suutari

  Ilmoittaudu tästä

  • 450501 Puutyön lyhytkurssi, syksy

  Kurssilla opiskelijan on mahdollisuus valmistaa puutyöstökoneita hyväksi käyttäen omia ideoitaan tai saattaa valmiiksi joskus keskeneräisiksi jääneitä projektejaan.
  Opettaja: Perttu Alakorpi

  • 450502 Puutyön lyhytkurssi, kevät

  Kurssilla opiskelijan on mahdollisuus valmistaa puutyöstökoneita hyväksi käyttäen omia ideoitaan tai saattaa valmiiksi joskus keskeneräisiksi jääneitä projektejaan.
  Opettaja: Perttu Alakorpi

  Ilmoittaudu tästä

Entisöinti ja verhoilu

Entisöinnin ja verhoilun kursseilla opetellaan huonekalujen puhdistusta, korjausta, verhoillua ja pintakäsittelyä eri menetelmin. Opiskelija voi työstää haluamiaan huonekaluja tai esineitä, opetusta eriytetään tekijän oman kiinnostuksen, kokemuksen ja taitotason mukaan. Opetuksessa huomioidaan työturvallisuusvaatimukset sekä käytettävien aineiden ohjeiden mukainen säilytys ja hävittäminen. Tiloissa työskentely edellyttää henkilökohtaisten suojavälineiden käyttöä.

Kurssimaksut sisältävät tarvikemaksun.

  • 452001 Entisöinti ja verhoilu 1, peruskurssi/päivä

  Entisöinnin ja verhoilun peruskurssilla opetellaan huonekalujen puhdistus, korjaus, verhoilu ja pintakäsittely eri menetelmin.Opiskelija työstää haluamiansa huonekaluja tai esineitä oman kiinnostuksensa ja taitotasonsa mukaan. Opetuksessa huomioidaan työturvallisuusvaatimukset sekä käytettävien aineiden säilytys ja hävittäminen. Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Leila Suutari

  • 452002 Entisöinti ja verhoitlu 2, peruskurssi/ilta

  Entisöinnin ja verhoilun peruskurssilla opetellaan huonekalujen puhdistus, korjaus, verhoilu ja pintakäsittely eri menetelmin.Opiskelija työstää haluamiansa huonekaluja tai esineitä oman kiinnostuksensa ja taitotasonsa mukaan. Opetuksessa huomioidaan työturvallisuusvaatimukset sekä käytettävien aineiden säilytys ja hävittäminen.

  Opettaja: Leila Suutari

  • 452003 Entisöinti ja verhoilu 3, peruskurssi/ilta

  Entisöinnin ja verhoilun peruskurssilla opetellaan huonekalujen puhdistus, korjaus, verhoilu ja pintakäsittely eri menetelmin.Opiskelija työstää haluamiansa huonekaluja tai esineitä oman kiinnostuksensa ja taitotasonsa mukaan. Opetuksessa huomioidaan työturvallisuusvaatimukset sekä käytettävien aineiden säilytys ja hävittäminen. Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Leila Suutari

  • 452004 Entisöinti ja verhoilu 1, jatkokurssi/päivä

  Kurssilla syvennetään peruskurssilla hankittuja taitoja kalusteiden entisöinnissä ja verhoilussa. Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Leila Suutari

  • 452005 Entisöinti ja verhoilu 2, jatkokurssi/ilta

  Kurssilla syvennetään peruskurssilla hankittuja taitoja kalusteiden entisöinnissä ja verhoilussa.
  Opettaja: Leila Suutari

  • 452006 Entisöinti ja verhoilu 3, jatkokurssi/ilta

  Kurssilla syvennetään peruskurssilla hankittuja taitoja kalusteiden entisöinnissä ja verhoilussa.
  Opettaja: Leila Suutari

  Ilmoittaudu tästä

  • 993001 Entisöinti ja verhoilu peruskurssi, Otanmäki

  Kurssilla opit korjaamaan,tuunaamaan sekä pintakäsitelemään kalusteita, ovia, ikkunoita sekä leluja perinteisin ja uusin menetelmin. Voit myös opetella verhoilemaan vanhoja ja uudempia kalusteita.
  Opettaja: Leila Suutari

  • 993002 Entisöinti ja verhoilu jatkokurssi, Otanmäki

  Kurssilla syvennetään peruskurssilla hankittuja tietoja ja taitoja.
  Opettaja: Leila Suutari

  • 993003 Entisöinnin viikonloppukurssi, Otanmäki, syksy

  Kurssilla syvennetään perustaitoja kalusteiden kunnostuksesta ja verhoilusta. Kurssi kokoontuu la-su 18.-19.9., 16.-17.10. ja 20.-21.11.2021. Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Leila Suutari

  • 993004 Entisöinnin viikonloppukurssi, Otanmäki, kevät

  Kurssilla syvennetään perustaitoja kalusteiden kunnostuksesta ja verhoilusta. Kurssi kokoontuu la-su 22.-23.1., 19.-20.2. ja 19.-23.3.2022. Opintosetelikurssi!

  Opettaja: Leila Suutari

  • 993005 Jouluaskartelua /Otanmäki

  Kurssilla valmistetaan mm. joulukoristeita, kortteja, erilaisia lahjatavaroita (mm ovikoristeita, sytykeruusuja, erilaisia enkeleitä).
  Opettaja: Leila Suutari

  Ilmoittaudu tästä

  • 452501 Entisöinti ja verhoilu, viikonloppukurssi, syksy

  Kurssilla voit valmistaa helppoja ja yksinkertaisia puutöitä sekä kunnostaa ja verhoilla vanhoja huonekaluja. Kurssi sopii myös aloittelijalle. Opiskelija hankkii tarvitsemansa puumateriaalin itse.
  Opettaja: Leila Suutari

  Ilmoittaudu tästä

  • 452511 Entisöinti ja verhoilu, viikonloppukurssi, kevät

  Kurssilla voit valmistaa helppoja ja yksinkertaisia puutöitä sekä kunnostaa ja verhoilla vanhoja huonekaluja. Kurssi sopii myös aloittelijalle. Opiskelija hankkii tarvitsemansa puumateriaalin itse.
  Opettaja: Leila Suutari

  Ilmoittaudu tästä

Perhonsidonta

  • 445211 Perhonsidonta ja kalastus

  Kurssilla opiskelija pääsee opettelemaan perhonsidonnan alkeet, sitomaan itselleen 6-8 Kainuussa toimivaa perhoa sekä heittämään niitä oikeilla perhokalastusvälineillä. Sopii 10-vuotiaista vanhemmille. Kaikki tarvittavat välineet tulevat kurssin järjestäjältä.

  Tästä pääset ilmoittautumaan kurssille.

Luennot ja luentosarjat

  • 120021 pukuja kulttuureissa, etäluento

  Tekstiilikulttuuriseuran kanssa yhteistyössä järjestettävä syksyn luentosarja on valmistunut.

  Pukuja kulttuureissa

  Sarjassa tarkastellaan Suomen kulttuuristen ja etnisten ryhmien pukeutumista eri näkökulmista.

   

  to 11.11. Kansallispuvussa kevyesti

  klo 16.45-17.30 Soja Murto, kansallispukuyrittäjä
  klo 17.30-18.15 Helena Hämäläinen, käsityötieteilijä, sekä Tiina Salonen, juuripukeutuja ja opettaja

   

  to 18.11. Modernia saamepukeutumista

  klo 16.45-17.30 Pirita Näkkäläjärvi, saamelaisasiantuntija
  klo 17.30-18.15 Minna Moshnikoff, käsityötubettaja ja kolttapukeutuja

   

  to 25.11.Romanipuvun perinteitä ja bändipukeutumisen viestejä
  klo 16.45-17.30 Anita Lindgren, romanipukujen asiantuntija ja ompelija
  klo 17.30-18.15 Emmi Silvennoinen, KM, muusikko

  Luennot streemataan YouTubeen, johon ne jäävät 13 päivän ajaksi.
  Vapaa pääsy!
  Luennolle on ilmoittauduttava ennakkoon.

  Täältä pääset ilmoittautumaan luennolle

Kaukametsän opiston käsityöryhmissä voi opiskella

 • koko lukuvuoden kestävillä kursseilla tai
 • lyhyillä, lähinnä viikonloppuisin pidettävillä kursseilla erilaisia käsityötekniikoita.

Käsityöprosessissa yhdistyvät kokonaisuudeksi

 • ideointi,
 • taiteellinen ja
 • tekninen suunnittelu sekä
 • toteuttava valmistus.

Opiskelija voi kiinnostuksensa mukaan valmistaa töitä

 • perinteisesti tai
 • valita töihinsä uusia, yllättäviäkin materiaaleja ja tekniikoita.

Käsityön opetuksessa kiinnitetään huomiota kestävän kehityksen periaatteisiin

kurssien sisällöissä painotetaan eri materiaalien

 • uusiokäyttöä,
 • elinkaariajattelua,
 • ekologisuutta ja
 • taloudellisuutta.

Kulttuurintuntemus, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys sisältyvät kaikkeen käsityölliseen tekemiseen.

Oman rikkautensa toimintaan tuo sosiaalinen ulottuvuus: kursseilla kohtaavat opiskelijat kouluikäisistä senioreihin.