Olet täällä

Vaara, Maria: Annansilmät

Vaara, Maria: Annansilmät. Jyväskylä: Gummerus, 1977. 168 s.

Annansilmät
 

Omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä nuortenkirja kertoo kainuulaisesta Haapalan perheestä, jonka muodostavat mielisairautensa kanssa kamppaileva äiti ja hänen neljä lastaan; vanhemmat ovat eronneet ja isä asuu muualla. Äiti yrittää sinnitellä avohoidossa kotona, mutta ajoittain hänen mielensä romahtaa ja hän joutuu käymään hoidossa myös Oulun keskusmielisairaalassa. Äidin poissa ollessa 11-vuotias Anna kantaa reippaana tyttönä päävastuun kodista ja kolmesta veljestään. Lapsista on tullut omatoimisia ja neuvokkaita, ja he osaavat iloita pienistäkin onnen hetkistä.

Teos on realistisesti mutta samalla valoisasti ja empaattisesti kirjoitettu kertomus äidin mielisairaudesta ja sen vaikutuksesta lasten elämään. Maria Vaara on kuvannut osittain samoja oman elämänsä tapahtumia subjektiivisesta skitsofreenikon näkökulmastaan aikuisten romaanissa Kuuntele Johannes. Annansilmät-teoksessa sama nuortenkirjan kerrontatyyliin sovitettu omaelämäkerrallinen aines kuultaa muutettujen henkilön- ja paikannimien takaa.

 

Kyllä sitä tuntui pahalta ajatella. Ei siitä kotona oltu niin paljon puhuttu, että outo tuntu olisi kulunut siitä pois. Mielisairaala ei ole sen kummempi paikka kuin mikä muu sairaala hyvänsä ja silti se oli. Äiti tiesi sen, pojat ja pieni Tuomas, kuusivuotias, tiesivät oikein hyvin, että mielisairaalasta saattoi puhua, mutta naapurit, koulukaverit, kaikki Niemen kylän ihmiset eivät oikein tainneet sitä ymmärtää. Ei kovinkaan monen äiti ollut mielisairaalassa tässä kainuulaisessa kirkonkylässä, Anna ei tiennyt yhtäkään muuta. Mutta äiti oli nyt, sille ei mahtanut mitään eikä se sitä paitsi ollut ensimmäinen kerta. (s. 6)