Olet täällä

KRITIIKIT - Rakkaudesta

Rakkaudesta. Ensi-ilta 21.1.2016

Seppo Turunen, Kainuun Sanomat 25.1.2016

Hiljainen kansa rupesi laululle

Kaupunginteatterin Rakkaudesta on sekalainen kooste, mutta niin on aihekin.

Rakkaudesta

***

Kokonaisuus: Jari Rättyä ja Sanna Heikkinen

Ensi-ilta Kajaanin Kaupunginteatterissa 23.1.2016

Kun kerran Reijo Kela keksi aikoinaan Hiljaisen kansan, niin miksipä Tiina Siltala ei olisi voinut nostaa turvepäitä Sissilinnan näyttämölle, kun vielä keksi rakentaa niiden päät risuista.

Jari Rättyän ja Sanna Heikkisen musiikilliseen kudelmaan nimeltä Rakkaudesta ne sopivat vallan mainiosti.

Lauluvuoroaan odottavan näyttelijän on helppo piiloutua niiden viereen, eikä risupäisyys taida olla kovinkaan kaukaa haettu mielikuva oikein kovasti rakkaudesta räytyvästä ihmispolosta.

Ja kun koko homma tehdään teatteriin ja teatterin keinoin ja Mikko Kemppaisen oivaltavin valoin, vajaa tunti sinänsä merkityksettömiä iskelmiä peräkkäin laulettuina muodostavat viihtyisän illan etenkin, kun teatterin uusi johtaja Helka-Maria Kinnunen pääsee näyttämään, miten runo elää niin kuin sen on tarkoitettu elää.

Bändi soitti hyvin paitsi välillä niin kovaa, etteivät hennoimmat naisäänet tahtoneet kuulua. Liikettäkin nähtiin.

Parhaimmillaan esitys nousi lentoon, mutta hajanainenhan se on. Riittääkö teatteriesitykseen se, että katsojille kerrotaan, että nyt lauletaan rakkaudesta? Minusta ei.

Kansanlaulusovitus oli illan kohokohta, mutta koskettavin kaikista oli kuitenkin se hiljainen hetki, kun Kinnunen lausui sovitusta perinteisestä intiaanirukouksesta.

En muuten tietäisi, että kyse oli intiaanirukouksesta ellei sen tekstiä olisi painettu käsiohjelmaan. Lienen vanhanaikainen ihminen, mutta koska mukana oli niin monta ainakin minulle uutta biisiä, listan niistä olisi ihan hyvin voinut julkaista.

Joidenkin arkiesitysten yhteydessä järjestettävissä yhteislaulutuokioissa myös yleisö pääsee ääneen. Niistä me pidämme varmasti.