Olet täällä

Kritiikit, Jossain pohjoisessa

Hannu Mustonen, Kainuun Sanomat 8.12.2019

Teatteri: Todistusta rakkauden riesasta ja riemusta

 

Jossain pohjoisessa

★★★

Uskon vahvasti, että ihmiskunta kehitti taiteen kertomaan nimenomaan rakkaudesta ja kuolemasta. Puhemiehiksi ja -naisiksi oli otettava taitelijat, koska kyseisistä aiheista puhuminen on meille taviksille niin tavattoman vaikeaa.

Kajaanin kaupunginteatteri tekee siis taidelaitoksen perusduunia, kun sen Jossain pohjoisessa -näytelmä puhuu meille rakkaudesta. Koko porukka ohjaajasta näyttelijöihin tekee työnsä hyvin, sillä näytelmän kymmenkunta kohtausta valottavat rakkauden eri kulmia niin todistusvoimaisesti, että pohjoisen perukoilla varttunut viisikymppinen jantteri pystyy kuittaamaan kaiken todeksi.

Rimpuilu rakkauden riesan ja riemun kanssa on juuri tätä: niin päättymätöntä painia tunteiden ilmaisemisen puhuako vai eikö puhua ja miten puhua -pulman kanssa kuin rakkauden uhkien ja mahdollisuuksien ainaista puntarointia.

Se on myös naisten ja miesten tunneilmaisuerojen loputonta opiskelua, jossa ihmisriepu reputtaa selvistä kaavoista huolimatta ja kiitettävään arvosanaan yltävä ansaitsee rakkauden rauhanpalkinnon.

NÄYTELMÄN kannustavia vinkkejäkään ei käy kiistäminen. Rakkaus voi kolahtaa kohdalle odottamattomasta tulokulmasta ja yllättää kuin lottovoitto jopa toivonsa menettäneen. Särkyneen sydämen voi rempata vain uusi rakkaus. Samalla lempeä kaipaavan on syytä teroittaa mieleensä, että jos säästelet etkä veikkaa, et voi voittaa rakkaudessakaan.

Hyvin hoidettu perusduuni takaa viihtymisen, varsinkin kun asia tarjoillaan vakavuuden ja huumorin sopusuhtaisessa paketissa. Se ei kuitenkaan anna suudelmaa, joka mojauttaisi pääkopan asetukset uuteen asentoon.

Minä tiesin kaiken lavalla esitetyn, mutta en tiedä vieläkään, miksi hellien tunteiden ilmaiseminen on niin helkutin hankalaa sellaisellekin, jota elämä on kohdellut silkkihansikkain. Miksi huulet halvaantuvat sydämen asioissa, vaikka kuinka älyllistäisi ja yrittäisi?

Hannu Mustonen

NÄYTELMÄ
JOSSAINPOHJOISESSA
Käsikirjoittaja John Cariani, suomentaja Tommi Kainulainen.

Näytelmän päivitetyn tekstin suomennos sekä ohjaus: Heta Haanperä.

Näyttämöllä Kristina Koivumies, Mika Silvennoinen, Sampsa Timoskainen ja Satu Turunen.

Teatteritalossa tälle vuodelle vielä 27.12. Kevätkaudella 12 esitystä.