Olet täällä

KRITIIKIT, Yksin sinun

Seppo Turunen, Kainuun Sanomat 23.9.2018

 

Ihan niin kuin meillä ja teillä kotona!

Anna Krogerus on jälleen kirjoittanut koskettavan näytelmän, josta moni löytää itsensä.

Teatteri

Yksin sinun

★★★★

Ohjaus: Eino Saari

Lähdetään tästä.

Meillä on pariskunta, Leena (Eeva Aitta) ja Jari-Matti (Kari Suhonen). Meillä on sateinen kesä, venyvä saunaremontti ja alati pahemmin kriisiytyvä parisuhde.

Meillä on varsin tunnistettava aviopari, jonka lukuisista ongelmista me kaikki tunnemme ainakin joitakin, paitsi siitä suurimmasta, kaiken alkujuuresta, jonka Anna Krogerus on kirjoittanut näytelmään mukaan, mutta jota ilmankin se olisi jaksanut toimia.

Yksin sinun on tiivis tragikomedia naisesta ja miehestä ja heidän ilmeisesti yliaikaisesta mahdottomuudestaan kohdata ja ymmärtää toista oikein.

Tästä kaikesta kovin kotoisasta Eino Saari on ohjannut näytelmän, joka haastaa yleisön poikkeuksellisen suoraan ottamaan kantaa paitsi Leenan tai Jari-Matin puolesta, myös miettimään ihkaomia kotioloja.

Näytelmä on hyvin kaksijakoinen. Siinä, missä Aitta ja Suhonen vyöryttävät sen ensimmäistä tuntia hykerryttävällä vimmalla ja voimalla ongelmasta toiseen, sen viimeinen puolituntinen on hyvin traaginen, jopa liiankin pateettinen.

Kun haastattelin Krogerusta toissa kesänä, hän kertoi kirjoittavansa tätä näytelmää pariskunnasta, jolta on kuollut lapsi. Tässä tekstissä paino on kuitenkin niin paljossa kaikessa muussa, ettei kohtuun kuollutta Siiriä olisi oikeastaan tarvittu lainkaan.

Ne ongelmat ja parisuhteen vuosirenkaat, niin kuin näytelmän käsiohjelma sanoo, olisivat riittäneet aivan mainiosti.

Normaalissa perheessä käy nimittäin niin, että tämän tarinan kaltainen, koko ajan viivästyvä ja viivästytettävä saunaremppa toimii kyllä aivan tarpeeksi tehokkaana separaattorina nostamaan suhteen kuonat pintaan.

Sitä paitsi saunaremppa ja yhä syvemmälle kaivettava kuoppa, josta alkaa löytyä luurankoja, on vallan mainio allegoria koko suhteelle, johon ei ehkä olisi kannattanut ryhtyä lainkaan, niin kuin Jari-Matti sen muotoilee.

Mutta takaisin näytelmän toteutukseen.

Yksin sinun on virkistävän tiivistä kamariteatteria, jossa taitava näyttelijäkaksikko viikkaa lakanoita, saunoo, hakee ratkaisuja omiin vaikeuksiinsa kavereiltaan ja saunanhengiltä ja tekee ikuista lähtöä sille ensimmäiselle kahdenkeskiselle lomalle viiteentoista vuoteen.

Saari ohjaa napakasti, näyttelijät hyppäävät roolista toiseen luontevasti ja pikkuisen merkillinen äänimaailma kietoo kaiken sisäänsä.

Krogeruksen tekstistä kuulee ja aistii pitkän parisuhteen, lapsiperheen arjen ja ruuhkavuosien kiireen. Siinä ei ole mitään turhaa eikä liioiteltua.

Leena ja Jari-Matti uppoavat kierros kierrokselta yhä syvemmälle puhumatta jääneisiin asioihin ja elämättä jätettyihin hetkiin.

Kaikki on jotenkin vain päässyt lipsahtamaan juuri näihin uomiinsa. Kun puhumisen aika olisi, toinen pakenee tai jää roikkumaan nyrkkeilykehän köysiin ja antaa toisen hakata.

Yksin sinun huvittelee suuresti sankariparinsa kyvyillä ymmärtää toisensa väärin.

Katsomosta käsin se onkin vallan tavattoman hupaisaa, mutta pysähdypä itse miettimään omaa tapaasi kuunnella. Eipä naurata enää tippaakaan.

________________________________

 

Mari Kosonen, Warkauden Lehti ja Savon Sanomat 7.10.2018

Intensiivinen esitys pitää katsojan otteessaan

 

Teatteri: Eeva Aitta ja Kari Suhonen käyvät läpi vahvoja tunteita.

Varkauden Teatteri
Yksin sinun

Ensi-ilta 5.10.

Yksin sinun -esityksen intensiivinen tunnelma pitää katsojan otteessaan alusta loppuun saakka. Näytelmä on voimakkaasti tunnepitoinen ja katsojaa puhutteleva.

Esitys rullaa hyvin eteenpäin. Puolessatoista tunnissa käydään läpi kahden ihmisen yhteiselämä ja sen kipukohdat.

Niukka lavastus ja puvustus toimi hyvin. Katsojan kko huomio keskittyy pariskuntaan, heidän vuorovaikutukseensa ja siinä oleviin jännitteisiin.

Äänimaailma on pelkistetty, mutta voimakas. Siinä kuuluu ympäristön ääniä, ja samalla ne ilmentävät pariskunnan tunnetiloja.

Sitä sisäistä maailmaa, mikä ei aina sanoin tule esiin.

Näytelmään on saatu paljon erilaisia tilanteita ja kohtauksia pitkältä ajanjaksolta pariskunnan elämästä. Sekä niitä arkisempia tilanteita kuin vaikeampiakin hetkiä.

Kohtauksissa vaihdellaan nykyisyyden ja menneisyyden kesken, joten katsojalta vaaditaan tarkkaavaisuutta ymmärtää missä tilanteessa milloinkin ollaan.

Lavan ainoat kaksi näyttelijää muuntautuvat välillä muihin rooleihin, jolloin katsojalta vaaditaan taas keskittymistä kärryillä pysymiseen.

Puoliajan jälkeen näytelmässä sukelletaan alkuosaa rankempiin kokemuksiin ja tunnelmiin.

Varsinkin Leenaa esittävä Eeva Aitta heittäytyy täysillä rooliinsa käyden läpi koko tunneskaalan itkusta ja ilosta raivoon.

Kari Suhosen esittämän Jari-Matin tapa tunteilla on erilainen ja usein miten hillitympi.

Esitys ei ole komedia, vaikkakin jotkin tilanteet ja roolihenkilöiden käyttäytymiset herättävät katsojassa huvittuneisuutta. Sen verran monipuolinen näytelmä on, että jokaisen löytää varmasti siitä jotain omakohtaista kokemusta ja tarttumapintaa.

Näytelmä sopii hyvin pitkässä parisuhteessa oleville. Se herättää ajatuksia ja keskustelua, jota voi jatkaa näytelmän jälkeen kotona.

Näyttelijätyö on vahvaa ja vaikuttavaa. Arvostusta lisää vielä se, että vahvasti tunnepitoisen näytelmän pääosaa näyttelevät ovat pariskunta myös oikeassa elämässä.

Näytelmän on käsikirjoittanut Anna Krogerus ja sen ohjaajana on Eino Saari.

Yksin sinun -tragikomedia on Varkauden Teatterin ja Kajaanin Kaupunginteatterin yhteistuotantoa.

Syksyn aikana esityksiä on sekä Kajaanissa että Varkaudessa. Lisäksi esitys lähtee kiertueelle Keski-Savoon ja Kainuuseen.

‘’ Jokainen löytää varmasti jotain omakohtaista kokemusta ja tarttumapintaa.

________________________________

Vesa Moilanen, Sykkeessä-Media 6.10.2018

Yksin sinun -näytelmä on retki parisuhteeseen

 

Elämän ja parisuhteen eri sävyjä – kirkkaita ja tummia värejä – sisältää Kajaanin Kaupunginteatterin ja Varkauden Teatterin yhteistuotanto, tragikomedia Yksin sinun. Kantaesitys parisuhteesta ja sen vuosirenkaista sai ensi iltansa ensin Kajaanin Kaupunginteatterissa 22.9. ja Varkauden Teatterissa lauantaina 6.10. Olipa vaikuttava kokemus olla seuraamassa monisäikeistä matkaa tunteiden vuoristoradalla.

Esitys on saanut alkunsa näyttelijöidensä, Kajaanin kaupunginteatterin Eeva Aitan ja Varkauden Teatterin teatterinjohtaja Kari Suhosen sekä Kajaanin Kaupunginteatterin kotikirjailijana vuosina 2005-2012 toimineen Anna Krogeruksen halusta työskennellä yhdessä. Näytelmää he työstivät likimain kuuden vuoden ajan yhdessä keskustellen ja improvisoiden. Käytyjen työpajojen pohjalta Anna Krogeruksen kirjoittamana sisältö muotoutui näytelmäksi.

Nyt valmiina Yksin sinun osoitti olevansa taidokas ja lämmin kuvaus avioparin arkipäivistä ja eletystä elämästä. Vaikka maailma murjoo niin silti mukana on toivon ilmapiiri – että asiat voivat kääntyä parhain päin.

Näytelmän käsiohjelmassa on termi ”tragikomedia”, jonka katsoja saa kokea ja ymmärtää omalla tavallaan – kokea kipupisteet mutta toisaalta löytää elämän valoisat asiat. Näytelmässä ei anneta mitään valmiina ja alleviivattuna, vaan katsoja voi oman elämänsä kokemusten kautta havaita ja vaikuttua. Vaikka näytelmän tapahtumien aikajanalla ei liikutakaan kronologisesti, sen voi kokea sisällöllisenä rikkautena.

Esirippua ei tarvita – eteen avautuu näkymä avioparista vetämässä lakanoita – monta ruttuista lakanaa on vedettävänä ja viikattavana matkan varrella. Näyttämöllä Eeva Aitta ja Kari Suhonen – aviopari myös oikeassa elämässä. Viimeksi he ovat olleet samassa näytelmässä vuonna 2001.

Puolitoistatuntinen heidän matkassaan – seuranaan pelkistetyt lavasteet, ryyditettynä äänimaisemilla ja -tehosteilla, valojen syventäessä tunnelmaa. Se oli matkaa myös minuun itseeni – ikään kuin mielikuvaharjoitusten välityksellä – sauna, virtaava vesi, joutsenet, lakanat…

Muutama sananen tunteistani näytelmän jälkeen. Väkevä tulkinta – kertomus täynnä tärkeää asiaa elämänilon löytämisestä – kaikesta tapahtuneesta huolimatta.

Yhteistuotannossa molemmat teatteritalot ovat osallisina – poimittakoon nimikavalkadi käsiohjelmasta: ohjaus: Eino Saari, lavastus ja pukusuunnittelu: Markku Hernetkoski, äänisuunnittelu: Kari Suhonen, valosuunnittelu: Henri Pyy, puvustuksen toteutus: Ulla Heikkinen, Pirkko Paananen ja Sanna Peltola, äänen tekninen toteutus: Jussi Heiskanen, Henri Pyy, Kari Suhonen ja Pentti Tolvanen, lavastuksen toteutus: Marko Heikura, Sami Härkönen, Jani Jeulonen, Eero Juutinen ja Jukka Juutinen, tarpeisto: Minna Hyvönen, esitystekniikka: Miika Hämäläinen, trailerin editointi: Marko Etelärinne, ennakkokuvat, juliste ja käsiohjelma: Sari Kaurola, lehdistökuvat: Ia Samoil.

Yksin sinun -näytelmä on kolmas Varkauden Teatterin ja Kajaanin Kaupunginteatterin yhteistuotanto, joka on tilattavissa kiertueelle. Eli teatteria halutaan nyt tuoda teatteritalon ulkopuolelle myös Varkaudesta – pitkästä aikaa. Varkauden Teatterin teatterinjohtaja Kari Suhosen sanoja lainaten, isossa otsikossa Varkauden Teatterilla on sanat: ”Hyvän mielen teatteri”. Sitä nimenomaan, tarjoten syysnäytäntökautensa aikana musikaalia, parisuhdetragikomediaa ja tulossa on vielä brittifarssia. Kyllä kelpaa.

______________________________________________________

 

Eeva Kauppinen, Kaleva 14.2.2019

Kun kurkut vetävät vaimoa puoleensa enemmän kuin mies

Teatterivierailu 

Kajaanin kaupunginteatteri ja Varkauden Teatteri: Yksin sinun. 

Kempeleen kirkonkylän koulu 12.2.

 

Mitä tekee parisuhteella, jossa vaimoa vetävät enemmän puoleensa kurkuntaimet kuin oma aviopuoliso. Samaan aikaan mies, Jari-Matti, kärsii ikääntymiskriisistä ja ulkonäköpaineista. 

Kaverille kerrotaan asioita, joista puolison seurassa vaietaan. Leena sanoo bestikselleen Anulle parisuhteestaan, että olisi helpompi, jos toinen toinen vaan kuolisi ja voisi surra kaunista surua. 

Jari-Matin jurotusilta Penan luona vaihtuu tilitysillaksi: vaimo on kiinnostuneempi kurkuista, vaikka Jari-Matti haluaisi olla haluttu ja haluttava. 

Ei ihme, että teatterivierailu Kempeleessä veti yleisöä niin paljon kuin sisään saattoi ottaa. ”Aikamme Minna Canthiksi” tituleerattu näytelmäkirjailija Anna Krogerus osaa kirjoittaa näytelmiä, joiden teemat pätevät ainakin naapuriin. Kun eräs mies katsomossa jupisi, että esitys on sekava, vaimo suhahti takaisin: ”Eikö se juoni ole parisuhteen kiemuroissa!”

Kiemuroita olikin kerrakseen. Hukkavaaran perheen saunan lattian alta löytyy luuranko, ja muut luurangot kolistelevat symbolisesti huushollin kaapissa. Niinkin rakas ja raskas asia kuin kohtuun kuolleen Siiri-vauvan muisto. 

Muitakin ongelmia on: Leenan lentopelko, tyttölasten kuolemaan liittyvät suvun synkät salaisuudet ja Jari-Matin äidiltä peritty ainoa oikea lakanoiden viikkaussysteemi. 

Eeva Aitta ja Kari Suhonen ovat Leena ja Jari-Matti. Oikeassakin elämäsä pariskuntana elävä kaksikko osaa tiristää mehut Krogeruksen oivaltavasti rakentamasta seksittömästä suhteesta. 

Lakanoiden vetämisen kautta ohjaaja Eino Saari rakentaa parisuhteesta trillerin. 

Markku Hernetkosken tunnelmallinen harsolavastus ja Henri Pyyn valot tekevät arjesta sen tapahtumia värikkäämpää. 

Mitäs Minna Canth on seksistä sanonut? Näin Canth kirjoitti kollegalle ja Louhi-lehden toimittajalle Teuvo Pakkalalle Ouluun: ”Erotiikka, joka ranskalaisilla on melkein kaikki kaikessa, on suhteellisesti vähäpätöinen meillä. Kylmä ilmanala, jäyhä luonteemme, elämän kovat taistelut ja niukat ilonaiheet karkottavat mielestä ennen pitkää senlaiset lapsellisuudet.”