Olet täällä

KRITIIKIT, Joulu III

Ensi-ilta 17.11.2017 Teatteritalossa. Ohjaus Janne Kinnunen

Seppo  Turunen, Kainuun Sanomat 19.11.2017

 

NYT OTETAAN JOULUISTA MITTAA

Kaupunginteatterin ja Retikan perinteiset pikkujoulupläjäykset ovat taas täällä. Missä siis mennään?

 

Kajaanin kaupunginteatteri: Joulu III

★★

Teatteri Retikka: Kuusessa ollaan

★★★★

1. Koostumus

Kajaanin kaupunginteatterin Joulu III tarpoo niin syvällä vanhoissa vitseissä, että pahaa tekee.

Irralliset sketsit ja laulut ja tanssit yhteen sitovan Markus Virtasen kehystarina on oikeasti älykäs ja meikäläisten marinan kyseenalaistava, mutta herramunjee! Hannu Karpo? Samu Sirkka? Myyntimies Jetro? Voiko enää kuluneempia tyyppejä lavalle raahata?

Tottahan me kuusikymppiset Karpon karvahatun muistamme, mutta entäpä nuoremmat? Kas kun ei Niilo Tarvajärvi. Ja se Samu Sirkka on kyllä niin kaukaa jostakin, että pliis, syökää se jauhelihan korvikkeena.

 

Teatteri Retikka luottaa siihen, että omissa asioissa on tarpeeksi nauramista. On Tuulipukupuistoa, Petkelperän isäntää ja laaditaan kuntastrategiaa.

Retikan pikkujoulushown avausvideo, jossa vauva Aamos Moilasta kuljetetaan ympäri kuntaa suomussalmelaisia tapaamassa, kertoo, mikä Retikalle ja retikkalaisille on niin tärkeää: Me olemme osa tätä maailman parasta jengiä, joka on jostakin ihmesyystä paiskattu asumaan, kuvitelkaa itse, Kuusamon ja Hyrynsalmen väliin!

 

2. Esillepano

Kajaanilla on kaikki tekniset edut puolellaan, ja niitä osataan myös käyttää. Hollywood-spektaakkeleista tuttu lava valaistuine portaineen toimii erittäin hienosti. Erityisen upeaa on se, miten koreografi – niin kuka muuten? – osaa käyttää portaikkoa tansseissa.

Retikan lava on kesäteatterimaisen kömpelö ja paljas, mutta tuntuu yleisölle riittävän. Kaksi lehdetöntä puuta, pari talonpäätyä ja lumikasaa näyttelevä läjä tavaraa. Siinä kaikki.

 

3. Musiikki

Kajaani panostaa siihen, minkä se osaa. Laulavat näyttelijät ja KAOn konservatorion opiskelijoilla vahvistettu orkesteri ovat tehtäviensä tasalla.

Vera Veiskolan veikeää Elsaa olisi katsellut ja kuunnellut pitempäänkin.

John Lennonin Happy Xmas (War Is Over) biisiä sopivampaa joululaulua on vaikea keksiä. Erityisen hyvin se sopi Kajaanin esityksen hyväntahtoiseen eetokseen. Siihen olisi myös syytä lopettaa. Hegy Tuusvuoren sinänsä hauska näyttelijämonologi istuisi varmaan muuallekin kuin loppuun.

Retikan laulut ovat itse tehtyjä niin sanoineen kuin Renne Karppisen sävellyksineen, iskelmiä etupäässä, joskin joukkoon mahtuu myös yksi räppi.

Musiikissa Retikka häviää joka tapauksessa Kajaanille mennen ja tullen.

Kajaanin hyvä livebändi ja elävänä esitetyt laulut ovat kertaluokkaa vaativampia ja viihdyttävämpiä kuin playbackina tulevat Suomussalmen biisit.

Liisa Karppisen koreografiat lähtevät viisaasti siitä, minkä retikkalaiset varmasti osaavat ja hallitsevat.

 

4. Paikallisuus

On aina hauskaa, kun pääsee nauramaan ajankohtaisille paikallisille jutuille. Päästäänkö Kajaanissa? No ei, jos Turku ei sitten ole jo osa Kajaania.

Paikallisuus on Retikan valtti. Jos olisin kunnan virkamies tai valtuutettu, kokisin tehneeni edellisen vuoden työni huonosti, jos en tunnistaisi itseäni Retikan sketseistä.

 

5. Erityistä

Kajaani kerää esityksen aikana rahaa MLL:n Hyvä Joulumieli -keräykseen. Siitä kiitos.

Retikkaan tullaan katsomaan Eero Schroderuksen velmuilua, ja syystä tullaankin.