Hyppää sisältöön

Vaihtuvat näyttelyt

Kohota korven nainen – elämäntarinoita Kainuusta

14.2.–19.5.2024 

Historiaa kerrotaan usein miesten kautta. Yleisesti käytetään nimitystä suurmiehet, kun tarkoitetaan hallitsijoita, ministereitä, johtajia ja kansakunnalle tärkeitä tieteen ja taiteen harjoittajia. Naisillakin on ollut suuri merkitys niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti monissa erilaisissa tehtävissä, mutta heidän tarinansa on usein sivuutettu. Kainuun Museon näyttely nostaa esiin 34 naisen elämäntarinat.

Mukaan valitut naiset ovat joko syntyneet Kainuussa tai muuttaneet muualta tänne. Osa on vaikuttanut täällä lyhyen ja osa pitkän ajan. Kaukaisin esiteltävä nainen on Johannes Messeniuksen vaimo Lucia Grothusen ja osa naisista on elänyt vielä 2000-luvun alussa. Naisten elämäntarinat kertovat eri aikakausista, mikä on ollut tyypillistä tai mahdollista naisille. Mukana on myös monia sellaisia naisia, jotka ovat ”rikkoneet lasikattoja”. Esiteltävät naiset ovat olleet aktiivisia ja rohkeita toimijoita.

Näyttelyssä on elämäntarinoiden lisäksi esillä monia kyseisiin naisiin liittyviä esineitä tai arkistoaineistoa. Osa on saatu lainaksi tätä näyttelyä varten.

Elämäntarinoista on koostettu näyttelyjulkaisu, jonka voi lukea sähköisesti Verkkojulkaisut -sivulta. Painetun julkaisun voi ostaa museon asiakaspalvelupisteestä, hinta 10 euroa.

Linkki julkaisuun

Kainuun Museo

Asemakatu 4, 87100 Kajaani

Vapaa pääsy!

Vaikuta tulevaan näyttelyyn:

Kainuun Museo kerää perinteisiä kainuulaisia ruoka- ja juomareseptejä

Kainuun Museo järjestää keruun perinteisistä kainuulaisista ruoka- ja juomaresepteistä 31.5.2024 saakka. Keruun tarkoituksena on kerätä materiaalia Kainuun Museon ruoka-aiheiseen näyttelyyn Kiisken kapoja ja nauriin napoja – Kainuulaista ruokaperinnettä, joka on esillä museolla 23.10.2024 alkaen. Samalla museo tallentaa perinnereseptit Kainuun Museon arkistoihin tuleville sukupolville, sekä tarjoaa perinteisiä ruoka- ja juomaohjeita ihmisille reseptivihkon muodossa sekä verkkojulkaisuina.

Kainuulainen ruokaperinne elää vahvana. Ruokaperinteessä on säilynyt paljon vanhaa perinnettä, mutta se myös muuttuu jatkuvasti. Haluaisitko jakaa isoäidin reseptin ja rakkaan perinneruoan ilon myös muille? Mitä teidän perheessänne tai suvussanne on ollut tapana syödä ja juoda arjessa ja juhlassa? Jaa muistosi Kainuun Museon kanssa, olivatpa ne sitten herkullisia tai vähemmän herkullisia muistoja.

Osallistu keräykseen nettilomakkeella osoitteessa:

https://link.webropol.com/s/reseptikainuusta