Olet täällä

21.2.2020 - 15:31

Suurvaltahegemonia-kamppailu vs. maatuska-malli – alueellinen yhteistyö globaalissa -luento 25.2. klo 18 Kaukametsän opiston auditoriossa

lassi_heininen.jpg
Professori (emeritus) Helsingin yliopisto Lassi Heininen luennoi aiheesta: ”Suurvaltahegemonia-kamppailu vs. maatuska-malli – alueellinen yhteistyö globaalissa” .

Tiedotusvälineiden mukaan ilmastokriisin lisäksi elämme keskellä suurvaltahegemonia-kamppailua. Milloin vastakkain ovat Yhdysvallat ja Venäjä, milloin kauppasota Yhdysvaltain ja Kiinan välillä, milloin Euroopan unioni vastakkain Venäjän kanssa. Milloin presidentti Trump on tekemässä diiliä Pohjois-Korean kanssa tai ”vuosisadan diiliä” Lähi-idässä. Väheksymättä Syyrian ja Libyan sotien valtavia tuhoja,  ääri-islamistisen ISIS-liikkeen vaarallisuutta sekä kuivuuden ja ilmastonmuutoksen kasvavaa vaikutusta Lähi-idän ja Keski-Aasian kriiseissä ja ihmisten ahdingossa, niin edellä kuvattu on vain yksi, joskin korostunut, tulkinta todellisuudesta.

Samaan aikaan me Pohjois-Euroopassa, kuten koko arktisella alueella, elämme vauraudessa ja geopoliittisen vakauden ja rakentavan yhteistyön aikaa. Viiden Pohjoismaan, Kanadan, Yhdysvaltain ja Venäjän alueellinen ympäristösuojelu- ja tieteellinen yhteistyö, jota monet ulkopuoliset valtiot osallistuvat, on osoittautunut kestäväksi alueellisen yhteistyön muodoksi globaalissa maailmassa. Erityisesti Barentsin alueen yhteistyö Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän välillä on maailmanmitassa poikkeuksellista, jopa ainutlaatuista. Näihin kiinteästi liittyvä itäisen Suomen maakuntien yhteistyö Venäjän Karjalan kanssa luo erityisen kerrostuneen alueellisen yhteistyön ns. maatuska-mallin, jossa on aineksia vaihtoehdoksi suurvaltahegemonia-kamppailulle. 

Vapaa pääsy

Tervetuloa!

Luento järjestetään yhteistyössä Kainuun liiton ja Kaukametsän opiston kanssa.

 

Asiaan liittyvät asiasanat: 

Uusimmat