Olet täällä

Yleistietoa Kajaanista

Tietoa Kajaanista

Teppana lähellä keskustaa. Kuva: Reijo Haukia

Kajaanin kaupunki on hyvä paikka asua. Kajaani on tunnelmaltaan pikkukaupunki, jonka keskustassa miltei kaikki on saavutettavissa kohtuullisen kävelymatkan vaivalla. Kaupungin tarjoamat ja ylläpitämät palvelut on onnistuttu pitämään mainiolla tasolla. Voimme perustellusti sanoa asuvamme sujuvan arjen kaupungissa.

Kaupunginjohtajan tervehdys

Kaupungin tehtävä on ylläpitää ja edistää asukkaidensa hyvinvointia. Tähän tehtävään tarvitsemme kaupungin kassaan kerättäviä yhteisiä varoja. Kajaanin kaupungin tuloista valtaosa kerätään veroina  ja osa saadaan  valtionosuuksina. Kaupungin keräämien tulojen peruslähde on positiivista lisäarvoa synnyttävä inhimillinen toiminta ja ennen kaikkea kannattava yritystoiminta. Verotulojen merkitys kasvaa, koska kuntien valtionosuudet pienevät tulevaisuudessa. Meidän on aiempaa enemmän kannettava itse vastuuta hyvinvointimme ylläpitämisestä.

Kajaanin kaupunki on uusinut kaupunkistrategiansa suuntaan, joka korostaa kasvun merkitystä hyvinvoinnin perustana. Arjen sujuvuutta ei ole unohdettu, eikä luovuuttakaan, mutta strategiseksi tavoitteeksi niiden rinnalle on nostettu kasvun ja elinvoimaisuuden tavoittelu. Tällä pyrimme turvaamaan hyvät palvelut ja pitämään kunnossa rakennetun ympäristömme myös haasteiden ja muutosten sävyttämässä tulevaisuudessa. Aiemmin totuttiin liikaa siihen ajatukseen, että taloudellinen kasvu on ikuista. Kaupungin rooli oli ensisijassa huolehtia, että kasvava hyvinvointi jaetaan mahdollisimman tasapuolisesti. Nyt korostuu yhä enemmän se, että myös kaupungin on entistä aktiivisemmin oltava luomassa kasvun edellytyksiä ja sitä, että ylipäätään syntyy uutta jaettavaa.

Meille kaikille kaupunkilaisille riittää haastetta siinä, miten saamme kaupunkimme entistä paremmaksi ja houkuttelevammaksi asuinpaikaksi. Hyvä lähtökohta on se, että uskomme itseemme ja omiin tekemisiimme sekä ennen kaikkea meidän kannattaa olla ylpeitä mainiosta kaupungistamme. ”Me kajaanilaiset olemme päättäneet menestyä”- henkeä ei voi koskaan hehkuttaa liikaa.

Kaupunginjohtaja Jari Tolonen

 

 

Kaupunginjohtaja
Jari Tolonen
p. (08) 61552211
044 7100 303
Johdon sihteeri
Sisko Rimpiläinen
p. 044 7100 534

Luontokaupunki Kajaani –  kasvun kärjessä 2022

Kreivi Pietari Brahe perusti Kajaanin v. 1651 Kajaaninjoen varteen. Joki ja historiallisen Kajaanin linnan rauniot ovat näkyvillä aivan kaupungin keskustassa. Vuonna 2004 Kajaanin linna täytti 400 vuotta.

Kajaani on Kainuun maakuntakeskus, asukkaita Kajaanissa on noin 38 000. Kajaanin elinkeinoelämä on monipuolinen ja osaamista löytyy arjen palveluista kansainväliseen huipputasoon.

Liikenneyhteydet

Kajaaniin pääsee niin bussilla, junalla kuin lentäenkin. Lento Helsingistä Kajaaniin kestää vain vajaan tunnin. Finnair ei lennä kesän 2020 aikana Kajaaniin, Joensuuhun, Jyväskylään, Kemiin ja Kokkolaan. Finnair päivittää lento-ohjelmaansa kuukausittain kysynnän kehityksen mukaisesti. Talvikautta koskevat päätökset tehdään viiden maakuntakaupungin lentojen osalta myöhemmin sen mukaan, miten lentoliikenteen yleinen kysyntä kehittyy. Kajaanista on junayhteydet etelään, pohjoiseen, itään ja länteen.

Junaliikenne (VR)
Kajaanin rautatieasema
Kajaanin lentoasema (Finavia)  
Lentokenttäliikenne (A. Kyllönen Oy)
Lentoliikenne (Finnair)  
Matkahuolto
Pohjolan Matka
Kajaanin Tila-autot Oy

Kajaanin kaupungin joukkoliikenne (paikallisliikenne)

Yleistietoja

Perustamisvuosi 1651
Perustaja Pietari Brahe
Pinta-ala 2 264,11 km2
- maapinta-ala 1 836,35 km2
- sisävesiä 427,76 km2  
Väestöntiheys (as./km2) 21 
Asukkaita 36 973 (31.12.2018)
Veroprosentti 21,00
EU:n tavoite 1-ohjelma-alue

Historiatietoja

Kajaanin linna 1604-1716
Maantie 1825
Seminaari 1900-2010
Rautatie 1904 
Kajaanin Puutavara Oy - UPM Kymmene Oyj 1907-2008
Kajaanin Teknologiakeskus Oy 1973 
Kajaanin kaupungin ja maalaiskunnan kuntaliitos 1977
Kajaanin ammattikorkeakoulu 1995
Oulun yliopisto Kajaanin yliopistokeskus 2004
Vuolijoen ja Kajaanin kuntaliitos 2007

Viimeksi muokattu

1.7.2020